Ayakkabıcılar ihracatta hedef yükseltti

2013 yılında 730 milyon dolar tutarında ayakkabı ihracatı gerçekleştiren sektör, önümüzdeki 10 yıl içinde ihracat rakamını 2.5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, "2013 yılında sektör olarak 730 milyon dolar tutarında ayakkabı ihracatı gerçekleştirdik. Önümüzdeki 10 yıl içinde 2.5 milyar dolara ulaşacağız" dedi. 

TASD'nin yeni merkezi hizmete girdi. TASD Başkanı Hüseyin Çetin, Türkiye İhracatçıları Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Lemi Tolunay ile sektör temsilcilerinin katılımıyla açılan merkez, nitelikli insan kaynağı ihtiyacının karşılanmasında önemli rol üstlenecek. Sektörün hizmetine sunulan ölçüm merkeziyle deri alımlarında "sıfır tolerans" uygulanıp, ayakkabı sanayicisinin deri alımlarında zarar etmesi engellenecek.  

Açılış töreninde konuşan TASD Başkanı Hüseyin Çetin, AYMA-KOOP'ta açılan merkezin önemli bir ihtiyacı karşılayacağını belirterek, satış, üretim, mağazacılık gibi alanlarda eğitim vereceklerini kaydetti. 

Sıfır tolerans ile ölçüm yapılacak

Sektörde büyük eksikliği hissedilen ölçüm merkeziyle deri satın alımlarında uğranılan hak kayıplarını ortadan kaldıracaklarına dikkati çeken Çetin, "Son teknolojiye sahip merkezimizde sıfır tolerans ile ölçüm yapacağız. Böylece ayakkabı sanayicisi deri satın alırken cebinden haksız yere para çıkmayacak" dedi. 

Çetin, ayakkabı sanayicisinin bugüne kadar yüzde 5-10 aralığında uygulanan toleransla aslında almadığı derinin parasını ödediğini aktararak, global rekabetin zorlaştığı, kar marjlarının düştüğü bir ortamda ölçüm merkezinin sanayiciye büyük yarar sağlayacağını kaydetti. 

Maliyetlerin düşeceğini belirten Çetin, "2013 yılında sektör olarak 730 milyon dolar tutarında ayakkabı ihracatı gerçekleştirdik. Yeni merkezimizin sağlayacağı güçlü alt yapı ve eğitim çalışmaları sayesinde 1 milyar dolarlık psikolojik sınırı aşıp, önümüzdeki 10 yıl içinde 2.5 milyar dolara ulaşacağız. 2023 için 1.5 milyar dolar olan ihracat hedefimizi 1 milyar dolar daha yukarı taşıyacağız" ifadelerini kullandı. 

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise açılışta yaptığı konuşmada, 2.5 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayabilmek için mutlaka yeni yatırımların yapılması gerektiğini aktardı. 

1.5 dolar olan ortalama ihracat kg bedelini 3 dolarlara taşıyabilirsek...

Büyükekşi, bunun için ekonomi yönetiminin açıkladığı teşvikli bölgelerin yatırımcılara önemli kolaylıklar ve avantajlar sunduğunu belirterek, "Deri ayakkabı üretiminde Türkiye çok büyük avantajlara sahip. Ayakkabı sektörü de dahil olmak üzere 19 sektörde tasarım yarışmaları var. Dizayn alanında kendimizi geliştirip, katma değeri yüksek üretim ve ihracat yapmamız gerekiyor. Öyle ki ihracat artış hızımızı devam ettirip bugün 1.5 dolar olan ortalama ihracat kg bedelini 3 dolarlara taşıyabilirsek o zaman 2023 için koyduğumuz 500 milyar dolarlık ihracat hedefini rahatlıkla tutturabilir, hatta aşarız" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir