AYİM'den 3 generale ret

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, 3 generalin açığa alınmasıyla ilgili işlemin yürütmesinin durdurulması istemini oy çokluğuyla reddetti. Generaller terfi edemeyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), 3 generalin açığa alınmasıyla ilgili işlemin yürütmesinin durdurulması istemini oy çokluğuyla reddetti.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından 22 Kasımda açığa alınan Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından açığa alınan Jandarma Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, bir gün sonra açığa alınma işleminin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle AYİM'e başvurmuştu.

Konuyu Daireler Kurulunda değerlendiren AYİM, yürütmenin durdurulması talebini oy çokluğuyla reddetti.

Karara ilişkin gerekçeler, ilgili bakanlıklara tebliğ edilecek.

AYİM, oy çokluğuyla generallerin itirazını reddetti. Bu karar, generallerin terfi edemeyeceği anlamına geliyor.

Gönül: Takdir yargının

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin (AYİM), 3 generalin açığa alınmasıyla ilgili işlemin yürütmesinin durdurulması istemini reddetmesine ilişkin, "Takdir yargınındır, bir şey diyecek halim yok" dedi.

Türk Atlantik Konseyi tarafından düzenlenen 18. Uluslararası Antalya Güvenlik ve İşbirliği Konferansı'nın açılışına katılan Bakan Gönül, daha sonra Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki camide cuma namazını kıldı.

Bakan Gönül, camiden çıkışında bir gazetecinin, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin 3 generalin açığa alınmasıyla ilgili işlemin yürütmesinin durdurulması istemini oy çokluğuyla reddetmesine ilişkin sorusunu yanıtladı. Bakan Gönül, soru üzerine "Takdir yargınındır, bir şey diyecek halim yok" karşılığını verdi.

Kılıçdaroğlu: Halktan özür dileyecekler mi?

AYİM açığa alınan 3 generalle ilgili kararını değerlendiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "AYİM'in kararı öncesinde çeşitli düşünceleri dile getirenler, bu karar karşısında çıkıp milletin önüne, halktan özür dileyecekler mi bunu merak ediyorum" dedi.

Kılıçdaroğlu, Dünya Özürlüler Günü nedeniyle, parti genel merkezinde düzenlenen etkinlik öncesi gazetecilerin konuya ilişkin soruları üzerine, kendilerinin baştan beri yargının kararına saygı duyulması yönünde açıklamaları olduğunu hatırlattı.

TBMM grup toplantısında da aynı şeyleri söylediklerini belirten CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Ama asıl düşünmesi gerekenler daha karar açıklanmadan, 'bu yargı bizim istediğimiz yönde karar almaz. Bu yargı bağımsız bir yargı, tarafsız bir yargı değildir', hatta biraz daha ileri gidilerek, 'komutanların taleplerini bunlar yerine getirirler' diye bir düşünce dile getirilmişti. Acaba bu düşünceleri dile getirenler, açıklanan bu karar karşısında çıkıp milletin önüne, halktan özür dileyecekler mi bunu merak ediyorum."

Arınç: Fevkalade olumlu

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arıç, 3 generalin açığa alınmasıyla ilgili işlemin yürütmesinin durdurulması isteminin reddine ilişkin AYİM kararını, "fevkalade olumlu bulduğunu" söyledi.

"Bülent Arınç'ın tehdidiyle oluyorsa kınıyorum"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin (AYİM) açığa alınan 3 generalle ilgili kararını değerlendirerek, "Eğer bu hukuken reddedilmiş ise bu reddediş hukukçuların süzgecindeyse saygı duruyorum. Ama Bülent Arınç adında bir şahsın AKP adına tehdidi ile oluyorsa kınıyorum" dedi.

Bahçeli, Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, belediye hizmet binasının temel atma törenindeki konuşmasında, AYİM kararını da değerlendirdi.

AYİM kararına saygı duyduklarını ifade eden Bahçeli, şunları kaydetti:

"Ama yargı esen bir yanlış rüzgarın sürüklediği bir yargı olmamalıdır. Sayın Bülent Arınç Bey, 'askeri yargıyı albaylar yönetiyor, ama sorgulanması gerekenler generallerdir, albaylar, bu generalleri nasıl sorgulayacaktır, askeri yargıdan nasıl bir karar çıkacaktır' diye tahrik ediyor, teşvik ediyor, sözüm ona tehdit ediyor. Ne oldu şimdi üç generalin başvurusu hukuken reddedilmiş oldu.

Eğer bu hukuken reddedilmiş ise bu reddediş hukukçuların süzgecindeyse saygı duruyorum. Ama Bülent Arınç adında bir şahsın AKP adına tehdidi ile oluyorsa kınıyorum."

Erdoğan: Karar bizim de beklentimizdi

Başbakan Erdoğan, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin 3 generalin başvurusuna ret kararına ilişkin olarak, "Karar doğrusu tabiiki bizim de beklentimizdi diyebilirim" dedi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir