Aytmatov ölümünün 5. yılında anıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Dünyaca tanınmış Kırgız edebiyatçı ve siyasetçi Cengiz Aytmatov, ölümünün 5. yılında İstanbul’da da anıldı.

Kırgızistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu, Kırgızistan Dostluk ve Kültür Derneği tarafından Türk Dünyası Kültür Evi’nde düzenlenen anma törenine, öğretim üyeleri, öğrenciler ile Kırgız ve Türk vatandaşları katıldı.

Adak kesim duasının ardından başlayan törende konuşan İstanbul Üniversitesi'nin Emekli Öğretim Üyesi ve Eski Milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Sovyet Rusyası'nın en baskıcı döneminde yaşayan Aytmatov’un, kalemiyle halkının milli kimliğini ve değerlerini muhafaza etmeye çalıştığını söyledi.

Aytmatov’un asimilasyon ve eritme politikasına karşı verdiği mücadeleye değinen Yalçıntaş, o dönemin siyasi ve toplumsal şartlarının bilinmesiyle Aytmatov’un daha iyi anlaşılacağını belirtti.

Yalçıntaş, “Aytmatov, Kırgızistan’ı aşmış, Türk ve dünya edebiyatına damgasını vurmuş bir edebiyatçıdır” diye konuştu.

"Kırgızların varoluş savaşına kalemiyle katıldı"
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Çelik de, birçok dile çevrilen Aytmatov’un romanlarının dünya klasiklerinden geri kalır yanı olmadığını söyledi.

Aytmatov’un, Sovyet Rusyası'nda ötekileştirilen insanları dünyaya anlattığını belirten Çelik, ünlü edebiyatçının kalemiyle Kırgızlar'ın varoluş savaşına katıldığını anlattı.

Çelik, devlet, yönetim ve insan uyuşmazlığına eserlerinde yer veren Aytmatov’un, romanlarında yüksek değerlere önem veren kahramanları ön plana çıkardığını ifade etti.

Aytmatov’un, zor şartlarda yaşam mücadelesi veren halkının duygularına, düşüncelerine tercüman olduğunu anlatan Çelik, “Aytmatov, eserlerinde hem kendisinin hem de halkının yaşadığı dramı dünyaya anlatıyor, tanıtıyor” diye konuştu.

"O, 20. Yüzyılın en büyük romancısıdır"
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayati Tüfekçioğlu da konuşmasına, "Aytmatov’un eserleri ders kitaplarında okutulsun" önerisiyle başladı.

Aytmatov’un sadece romancı değil, aynı zamanda düşünce ve fikir adamı olduğuna değinen Tüfekçioğlu, ele aldığı konular bakından onun birçok romancıdan ayrıldığını kaydetti.

Eserlerinde toplumsal konulara ve sorunlara yer veren Aytmatov’un, bir tarihçi ve sosyolog bakış açısıyla tahliller yaptığını anlatan Tüfekçioğlu, Sovyet Rusyası'nın onun eserleriyle de tanınabileceğini belirtti.

Tüfekçioğlu, günümüzde de hemen herkesin çok şey öğreneceğini söylediği Aytmatov için, "O, 20. Yüzyılın en büyük romancısıdır" ifadesini kullandı.

Anma töreninde Aytmatov’un Türkiye ziyareti de dahil, hayatının kısaca anlatıldığı sinevizyon gösterisi sunuldu.