”Azerbaycan ile ilişkilerimizde kriz yaşanması mümkün değil”

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Özügergin, Bakü'de Türk bayrağının indirilmesiyle ortaya çıkan durumu değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinde kriz yaşanmasının kavramsal olarak mümkün olmadığını söyledi.

Özügergin, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, Bakü'de Türk bayrağının indirilmesiyle ortaya çıkan duruma yönelik bir soru üzerine, şunları kaydetti:

"Biz hiçbir zaman kriz olarak görmedik. Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde kriz yaşanması zaten kavramsal olarak mümkün değil. Tek bir millet içinde kriz yaşanmaz. Bazı sıkıntılar, yanlış anlamalar olmuş olabilir. Bunu uzun bir birlikteliğin içinde küçük bir parantez olarak görmek lazımdır ki bu parantez de anladığım kadarıyla bu sabah kapanmıştır."

"Ermenistan ile normalizasyonu biz samimi olarak istiyoruz"

Özügergin, basın toplantısında Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecine ilişkin sorular üzerine, "Bizim amacımız sadece Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde ilerleme sağlamak değil, aynı zamanda Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinde bir ivmelenmeye zemin hazırlamak olmuştur. Çünkü bütün çarklar aynı anda dönmezse, uzun vadede baktığımızda Kafkaslar'a barış ve istikrar gelmeyecektir. Bunu herkes görüyor zaten." diye konuştu.

"Ermenistan ile normalizasyonu biz samimi olarak istiyoruz" diyen Özügergin, Türkiye'nin sorunları Ermenistan ile çözmek istediğini ifade etti. Özügergin, sorunların çözümünün tüm bölge ülkelerinin lehine olacağını belirterek, Türkiye'nin Kafkaslar'da yaratmaya çalıştığı ortamın bu olduğunu kaydetti.

Özügergin, "Türk-Ermeni ilişkilerindeki ilerlemenin Ermenileri Türkiye'nin gizli bir gündemi olmadığına dair rahatlatacağını ve Azerbaycan ile aralarındaki sorunları çözmek için daha olumlu bir tutum içinde olmaya sevk edeceğini ümit ediyoruz" dedi.

Minsk Grubunun son dönemdeki çalışmalarına da işaret eden Özügergin, geçen Cuma günü Viyana'da yapılan toplantıya merkezden katılımın olduğunu ve eş başkanlarla Müşteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz'ün uzun görüşmeler yaptığını bildirdi. Özügergin, Türkiye'nin gruba üye olduğunu, bu çerçevede kimsenin "Orada işiniz ne?" diyemeyeceğini kaydetti.

Sürece ilişkin "İvmelenme var. Daha da ileri gitmesini sağlamaya çalışıyoruz" diyen Özügergin, bunun herkesin lehine olacağını sözlerine ekledi.

Irak'ın imar, inşa ve kalkınma hamlelerine destek

Özügergin, Türkiye'nin "hızlandırılmış biçimde" yeniden Irak'ın imar, inşa ve kalkınma hamlelerine destek olmak istediğini söyledi.

Sözcü, uzun yıllardır baskı ve sıkıntılara göğüs germiş Irak halkının mezhepleri, kavimleri bir kenara bırakarak, ülkenin birlik ve beraberliği için çalışması gerektiğini söyledi.

Irak'ın içinden geçmekte olduğu zor dönemde Türkiye'nin normal ve iyi bir komşu gibi hep elinden tuttuğunu kaydeden Özügergin, Irak halkının refahının Türkiye'yi de daha güçlü kılacağı noktasından heraket ettiklerini söyledi.

Özügergin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Irak ziyaretinde ayrıca Musul ve Basra başkonsolosluklarının da resmi açılışını yapacağını belirtti.

Kıbrıs

Kıbrıs konusunda Dışişleri Bakanlığında geçen hafta yapılan toplantıya değinen Özügergin, bu toplantılara 30-40 büyükelçinin katıldığını, bazı sorular tespit edildiğini ve bu sorulara beyin fırtınası şeklinde cevaplar verildiğini bildirdi.

Adada birinci tur müzakerelerin tamamlandığını hatırlatan Özügergin, toplantıda üç kategori ortaya çıktığını, bunlardan ilkinin üzerinde ilkesel anlaşmaya varılmış konular olduğunu, ikincisinin biraz çabayla üzerinde mutabakata varılabilecek hususlar ile biraz zor görünen konular olduğunu kaydetti.

Kıbrıs konusunda Türkiye'nin barışı zorlayacağını vurgulayan Özügergin, önlerinde 6 aylık bir süre olduğunu, adadaki seçimler dolayısıyla sadece birkaç aylık bir zaman diliminin kaldığını söyledi.

İsrail

Basın toplantısında bir gazetecinin "Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri" değerlendirmesini istemesi üzerine Özügergin, Türkiye'nin İsrail'e gösterdiği tepkinin "tamamen insani boyutta" olduğunu belirterek, "Gazze'deki durumun düzeltilmesini istiyoruz. Bunu istemek İsrail karşıtlığı olarak görülmemeli. Bu insani bir durumdur ve Türkiye'nin bölge halklarına borcu vardır" dedi.

İki ülke arasındaki ilişkileri basına yansıyan şekliyle değerlendirmenin yanlış olacağını ifade eden Özügergin, "Türkiye-İsrail ilişkileri tarihin sınamasından geçmiştir. Zaman zaman meydana gelecek dalgalanmalarla kopmayacak kadar da güçlüdür" ifadesini kullandı.

Afganistan

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye'nin Afganistan'a asker gönderme olasılığı hakkında ise Türkiye'nin Afganistan'a çok büyük önem verdiğini, en büyük dış yardımı Afganistan'a sağladığını belirtti. Türkiye'nin bu ülkeye yönelik taahhütlerinin uzun vadeli olduğunu kaydeden Özügergin, Türkiye'nin Afganistan'ın sosyal ve kültürel kalkınmasında yer aldığını gösterdiğini bildirdi.

Afganistan'ın doğusunda Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının (TİKA) çok başarılı çalışmalar yaptığını ifade eden Özügergin, yakın dönemde de Türkiye'nin Kabil bölge komutanlığını devralacağını ve ikinci bir il imar ekibinin Cevizcan'da tesis edileceğini söyledi.