Babacan: Enflasyon yüzde 6'lara inebilir

Başbakan Yardımcısı Babacan, "Bu yıl kur kaynaklı bir dalgalanma olmazsa enflasyon yüzde 6'lara inebilir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2015'te kur kaynaklı bir dalgalanma olmaması durumunda enflasyonun yüzde 6'lara ineceğini tahmin ettiklerini, hatta bunun Mart-Nisan aylarında görülebileceğini söyledi.

Babacan, MÜSİAD'ın düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, "Enflasyonda hem kur artışından gelen hem de gıda fiyatlarından gelen olumsuz etki ortadan kalkıyor. Eğer bu yıl kur kaynaklı yeni bir dalgalanma söz konusu olmazsa, enflasyonun 2015'te yüzde 6'lara ineceğini tahmin ediyoruz. Hatta Aralık sonunu beklemeden hemen Mart-Nisan derken yüzde 6 enflasyonu görebileceğimizi tahmin ediyoruz" dedi.

Merkez, kuvvetli düşüş demişti

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı da Aralık başındaki açıklamasında, yılın ilk 4 ayında enflasyonun kuvvetli düşeceğini ve petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki düşüşün de desteğiyle yıl sonunda enflasyonun yüzde 5'e ulaşabileceğini söylemişti.

Babacan, bu yılın enflasyon, cari açık ve büyüme açısından 2014'e göre daha iyi bir yıl olacağını belirtti.

Orta vadeli programda bu yıl için yüzde 4'lük bir büyüme rakamı koyduklarını ifade eden Babacan, bunun mütevazi ve biraz ihtiyatlı bir rakam olduğunu belirterek, belki bir miktar daha yukarı gidebileceğini belirti.

'2015 için apayrı bir tablo söz konusu'

Babacan cari açığın son yıllarda alınan önlemlerin etkisiyle hızlı bir düşüş trendine girdiğini ifade ederek şunları söyledi:

 "Cari açığın milli gelire oranını 2014 için yüzde 5.6 gibi bir rakam öngörüyorduk. Muhtemelen biraz daha altında kalacak gibi. Çünkü orta vadeli programı açıkladığımızda henüz petrol fiyatlarında düşüş başlamamıştı. Ama daha sonra petroldeki düşüş trendi hızlandı. Şu anda 2015 için apayrı bir tablo söz konusu."
              
Güncel OVP açıklandığında petrol fiyatları 100 doların biraz altında seyrederken, OVP'de petrol fiyatları 2015 öngörüsü 102 dolardı. Petrol fiyatları bugün ise Mayıs 2009'dan beri ilk defa 50 doların altını gördü. 

Bu konularda ilginizi çekebilir