Bakan Atalay, STK'larla buluştu
Diyarbakır'da STK'larla buluşan Atalay, demokratik açılım konusunda geniş bir mutabakat aradıklarını belirtti
DİYARBAKIR - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, demokratik açılım konusunda yapılan çalışmalarla ilgili geniş bir mutabakat aradıklarını söyledi.
Atalay, Diyarbakır'da bir otelde çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle kahvaltılı toplantı düzenledi. Toplantı öncesi bir açıklama yapan Atalay, sokaklarda, caddelerde iş yerlerinde vatandaşları ziyaret edeceğini ve herkesle görüşeceğini belirtti.
"Geniş bir mutabakat arıyoruz" diyen Atalay, yapılan çalışmaların halisane, samimi, kararlı ve cesaretli bir çalışma olduğunu ve hükümet olarak bu kararlılığı ortaya koyduklarını dile getirdi.
Atalay, şöyle dedi:
"Gelin, herkes bu taşın altına elini koysun. Bu, sadece AK Parti veya bizim hükümetimizin sorunu değil. Bu, ülkemizde yaşayan her vatandaşımızın, her kuruluşun ve her partinin sorunudur. Gelin bunları bitirelim, hepimize sorumluluk düşüyor. Sizlere çok sorumluluk düşüyor. Ülkemizde kardeşçe, huzurla yaşayalım."
Atalay, Güneydoğu'nun yatırım için en uygun ve cazip bir yer olduğunu ifade ederek, "güvenlik sorunu oldukça özel yatırımımız gelmiyor" dedi.
Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu, uluslararası alanda güçlü bir aktör olduğunu ifade eden Atalay, Türkiye'de terörün bitmesi ve terör korkusunun kalmaması için atılacak adımları attıklarını belirtti.
"Herkesin görüşünü almaya çalışıyoruz"
Atalay, bir süredir demokratik açılım konusunda yeni bir çalışmayı yürüttüklerini, AK Parti'nin hükümet olduğu günden beri ülkede demokrasinin standartlarının yükselmesi, demokrasinin derinleştirilmesi yönünde hep ileri adımlar attıklarını kaydederek, şunları söyledi:
"Burada inisiyatif kullandık. Bu konuda Meclisin de büyük desteğini aldık. Yürüttüğümüz çalışma da, bizim ta başından beri yaptığımız çalışmaların, Türkiye'deki gelişmelerin bir başka safhası, devamı, ama bunu, biraz daha bir ivme olarak değerlendiriyoruz. Belki daha ileri bir adım, daha ileri kardeşlik atmosferini geliştirme çalışması olarak niteleyebiliriz.
Çalışmadan mümkün olabildiğince toplumun her kesiminin görüşünü ve katılımını almaya çalışıyoruz. Başbakan ve hükümetimiz bu çalışmanın koordinasyonunu bana verdi. Ben de mümkün olabildiğince bugüne kadar yapılan çalışmaları ve değerlendirmeleri gözden geçirdim. Büyük bir ekiple bunları çalışıyoruz.
Türkiye'de bugüne kadar kim ne demiş, nereye gelmişiz, bunları değerlendiriyoruz, hem de herkesin görüşünü almaya çalışıyoruz. Türkiye'nin her kesiminden özel bu konuda görüşü olan uzmanların görüşünü alıyoruz. Bu çerçevede başta Diyarbakır ve bölgede bazı şehirlere gideceğiz. Burada sivil toplum kuruluşlarını, vatandaşları, cadde ve sokaklarda vatandaşları ziyaret edeceğim ve onların görüşünü almaya çalışacağım."
Atalay, AK Parti ve hükümet olarak hiç bir geri plan ve hedeflerinin olmadığını, Türkiye'de hep beraber bütün özgürlüklerle, kardeşçe, huzurla yaşanmasını istediklerini ifade ederek, bu ülkenin güzel ve zengin olduğunu, herkese yeteceğini belirtti.
"İnsanımız artık huzuru özlüyor, normal hayat istiyor. Özellikle bölgemiz, 'yatırım gelsin, işsizlik azalsın' istiyor" diyen Atalay, kamu, devlet ve hükümet olarak elden gelen her şeyin yapıldığını ifade etti.
"Çalışmalarda iki özel ana hedef bulunuyor"
Demokratik açılım çalışmalarında "iki özel ana hedef" bulunduğunu bildiren İçişleri Bakanı Beşir Atalay, şöyle konuştu:
"Türkiye'de terör bitsin, terör endişesi ve korkusu kalmasın. Bunun için atılacak adımları atıyoruz. Bunun pek çok boyutu var. Diplomatik ve bölge ülkeleriyle görüşmeler var. Önümüzdeki hafta yoğun bir şekilde böyle geçecek. Dış seyahatler ve toplantılar var. Hepsiyle yoğun irtibatlarımız var. Bunun içinde Kuzey Irak da dahil.
İçeride ise demokrasi şemsiyesinin genişlemesi... Türkiye daha açık bir toplum oldu. Türkiye herkesin daha özgür, insan haklarının giderek genişlediği bir ülke oldu. Bu 7 yılda çok adımlar atıldı. Buna yeni halkalar ekleniyor.
Biz bunun için paket falan düşünmüyoruz, 7 yıl önce başlattığımız sürecinin bir devamı olarak düşünüyoruz. Bu süreç devam ediyor. Bu yeni bir ivme. Gelişen psikolojiyi daha iyi değerlendirmek ve daha ileri adımlar atmak istiyoruz, ama burada yoğun bir desteğe ihtiyacımız var. Sizlerin, bütün vatandaşların, bölge insanının, bütün siyasi partilerimizin ve tabii Meclisimiz.
Biz bu konuyu 2 kademede büyük destek arayarak sürdürmek istiyoruz: Milletin desteği; millet mihenk taşı, millet dayanağımız. İki, milletin temsilcisi olan Meclis. Meclis bunda çatı olacak. Konuyu orada değerlendireceğiz. Meclisin desteğini istiyoruz.
Bu süreci hiçbir esneme, aksama olmadan büyük bir titizlikle her safhasında Başbakanımızın başkanlığında sürekli değerlendirerek geniş bir ekiple benim koordinasyonumda değişik kesimlerle iyi analizler yaparak yürütüyoruz. Bundan emin olun. Bu yürüyor ve yürüyecek inşallah. Bu kararlılığı siz görün ve buna destek verin. Bizim talebimiz bu. Toplantıda sizin görüşlerinizi de dinleyeceğim."