Bakan Canikli: Patateste yükseliş normal değil

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, patates fiyatlarındaki yükselişin normal olmadığına dikkat çekerek "Akla ilk gelen şey, üretim zinciriyle nihai tüketim aşamasına geçene kadarki o zincir arasında bazı sıkıntılar yaşanmış olması" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, patates fiyatlarındaki yükselişle ilgili olarak, "Akla ilk gelen şey, üretim zinciriyle nihai tüketim aşamasına geçene kadarki o zincir arasında bazı sıkıntılar yaşanmış olması ihtimali." dedi

A Haber televizyonunda katıldığı programda gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtlayan Canikli, enflasyon konusundaki değerlendirmesinde önümüzdeki aylarda enflasyonun düşeceğini ifade ederek, yıl sonu hedeflerinde çok ciddi bir şaşma olmadığını dile getirdi. 

Gıda fiyatlarındaki artış ve kurlardaki yükselişin, enflasyonu etkileyen temel unsurlar olduğuna işaret eden Canikli, bunların geçici etkiler olduğunun altını çizdi. 

Bu yıl üretimde iklim şartlarından kaynaklanan bir daralma beklenmediğini belirten Canikli, "Dolayısıyla buna bağlı olarak da bir fiyat yükselmesi beklenmiyor" diye konuştu. 

Canikli, kurdaki hareketliliklerin enflasyona etkisine ilişkin olarak da doların değer kazanması nedeniyle fiyatlar genel seviyesindeki artışın enflasyona etkisinin ortadan kalkacağını kaydetti. 

"312 bin ton stok patates var"

Patates fiyatlarındaki yükselişe dair bir soru üzerine Canikli, patates üretiminde geçen yıla göre artış yaşandığını ifade etti. 

Ürüne yönelik olağandışı bir talep artışı bulunmadığına da dikkati çeken Canikli, şu ifadeleri kullandı: 

"Üretim artışına rağmen böyle bir fiyat artışının olması normal değil kesinlikle normal değil. Akla ilk gelen şey, üretim zinciriyle nihai tüketim aşamasına geçene kadarki o zincir arasında bazı sıkıntılar yaşanmış olması ihtimali. Biz de bu husustan hareketle çalışma başlattık. Müfettiş görevlendirdik. İlk bulgular, patatesin yüzde 40'ı Hal Kayıt Sistemi'ne girmiş. Şu an itibariyle yaklaşık yüzde 20'ye yakın bir bölümü stoklarda bekliyor. Yani şu an itibariyle 312 bin ton stok patates gözüküyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir