Bakan Yılmaz: Libya’daki gelişmeleri takip ediyoruz

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Tobruk Hükümeti’nin, Türk şirketlerini Libya’dan uzaklaştırma kararı ile ilgili gelişmelerin Ekonomi Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından yakından takip edildiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANAN SAKARYA

ANKARA - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ihracatta şubat ayında yaşanan yüzde 13’lik düşüşün büyük oranda euro-dolar paritesinden kaynaklandığını belirterek “Çapraz kurdan dolayı bunu biz zaten bekliyorduk” dedi. 

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Meclis’te bir grup gazetecinin ihracatta yaşanan gerilemeye ilişkin sorularını yanıtladı. Yılmaz, euro-dolar paritesine dikkat çekerek, “Çapraz kur, dolar bazında ihracatımızı etkiliyor. Düşüş büyük oranda bundan kaynaklanıyor, bir de tabii malum dünyadaki talep koşulları da ortada” değerlendirmesini yaptı. Libya’da Tobruk Hükümeti’nin, Türk şirketlerini Libya’dan uzaklaştırma kararının hatırlatılması üzerine Yılmaz, gelişmelerin Ekonomi Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından yakından takip edildiğini belirtti. Libya’da bir otorite boşluğu bulunduğunu, çok sağlıklı ve uzun vadeli kararlar alınmasının mümkün olmadığını dile getiren Yılmaz, atılacak adımların iç gelişmelere bağlı olduğunu kaydetti. 

Cari açıkta ciddi düşüş bekliyoruz 

Yılmaz, “Bizim kontrolümüzde olmayan dünyada birçok hadise gerçekleşiyor bazıları olumlu yönde bazıları olumsuz yönde etkide bulunuyor. Biz onlara değil de kendi politikalarımıza bakmak ve doğru politikalar izlemek zorundayız” dedi. Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu: “Petrol fiyatlarının düşmesi olumlu bir etki. Cari açıkta ciddi oranda bir düşüş var. Kurlardan dolayı ihracatta belki yeterince etkisi yok ama ithalatta aynı şekilde bir etkisi var. Cari işlemler açığında önemli bir düşme var, cari açık Türkiye’nin temel kırılganlığı olarak dile getirilen bir hadiseydi. Bu yıl için cari açıkta ciddi bir düşüş öngörüyoruz. Bu makro ekonomi açısından önemli bir durum.”