Bakanlıktan 'katı yakıt' uyarısı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, katı yakıtların kullanımı ve bunların denetimine ilişkin uyarılarda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, ısınma amaçlı kullanılan yakma tesislerinden kaynaklı, is, duman, toz, gaz, buhar ve aerosol halinde dış havaya atılan kirleticilerin hava kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltacaklarını bildirdi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, katı yakıtların kullanımı ve bunların denetimine ilişkin uyarılarda bulundu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, özellikle ısınma amaçlı katı yakıtların özellikleri ile üretimi, torbalanması, dağıtımı, satışı ve bunların kullanıldığı yakma tesisleriyle ilgili esaslar Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirleniyor. 

Isınma amaçlı tüm katı yakıtlar, vatandaşın kullanımına sunulmadan önce, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerince standartlara uygun numune alınmasının ardından Bakanlıkça yetkilendirilen laboratuvarlarda analiz ettiriliyor.  

Kömürlerin torbalanarak satışa sunulması zorunlu 

İthalatçılar ve yerli üreticiler, kömürün üretiminden tüketimine kadar tüm işlemlerden sorumlu tutuluyor. Isınmada kullanılan ithal ve yerli, briket ve belde ile köyler için özellikleri belirlenen kömürlerin torbalanarak satışa sunulması gerekiyor. 

Isınma amaçlı yakıtların denetimi, katı yakıtın üretildiği, torbalandığı, depolandığı, taşındığı ve satışının yapıldığı yerlerde rutin olarak veya şikayet üzerine, Çevre ve Şehircilik İl müdürlükleri ya da yetki devri yapılan belediyelerce gerçekleştiriliyor. 

Mineral yağ, araba plastiği parçası, tezek, kablo, ıslak ve boyalı odun, plastik, ev eşyası ve yemek artıkları gibi evsel atıklar, tıbbi atıklar, asfalt ve boya ise ısınmada kullanılması yasak maddeler arasında yer alıyor. 

Soba ve kömür uyarısı 

Sobaların ise şu şekilde kurulması gerekiyor: 

"Soba, tahta ve boyalı kısımlara zarar vermeyecek şekilde, altına metal kaplı tabla, mermer veya benzeri malzeme konularak kurulmalı. Zorunlu olmadıkça iki dirsekten fazla kullanılmamalı. Soba boruları birleştirilirken baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı. Soba bağlanmadan önce bacanın çekişi kontrol edilmeli. Soba borusu bacaya fazla sokulmamalı. Bacalara, yabancı maddelerin girmesini engellemek için başlık takılmalı. Soba boruları ve bacalar temizlenmeli. Mutlaka baca başlığı kullanılmalı." 

Kömür yakılırken dikkat edilmesi gereken unsurlar ise şöyle: 

"Sobaya üçte iki yakıt doldurulmalı. Soba mutlaka üstten tutuşturulmalı. Yanan kömürün üzerine ilave kömür dökülmemeli. Üst bölümde tam yanma gerçekleşip kömür kor haline gelmeden alt ve üst hava alma kapakları kapatılmamalı. Lodoslu havalarda gece uyumadan soba söndürülmeli." 

Kalorifer yakarken ise ehliyetli ateşçi çalıştırılması, kömürün kalorifer kazanında yastıklama yöntemiyle yakılması önem taşıyor. Ayrıca kazanın, su sıcaklığı dış ortam sıcaklığına göre ayarlanarak yakılması, geceleri kazan uyutma sistemi uygulanması, ısınma sezonu başlamadan önce kalorifer sisteminin bakımının yaptırılması gerekiyor. 

"Güvenlik tedbirlerine azami özen gösterilmeli" 

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin kontrolüne yönelik düzenlemeleri hatırlatarak, "Isınma amaçlı kullanılan yakma tesislerinden kaynaklı, is, duman, toz, gaz, buhar ve aerosol halinde dış havaya atılan kirleticilerin hava kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltacağız" ifadelerini kullandı. 

Buna yönelik etkin denetim yapacaklarına işaret eden Güllüce, şunları kaydetti: 

"Çevre ve Şehircilik İl müdürlükleri, kritik meteorolojik şartların oluştuğu veya hava kirliliğinin artış gösterdiği bölgelerde, insan ve çevresi üzerinde meydana gelecek zararlara karşı, ısınma amaçlı katı, sıvı ve gaz yakıtlı yakma tesislerinin çalışma saatlerini düzenleyebilir, daha kaliteli katı ve sıvı yakıtların kullanılması yönünde yeni düzenlemeler yapabilir." 

Vatandaşlardan, soba kurulumu ve kömür yakılmasına ilişkin uyarıları dikkate almalarını da isteyen Güllüce, güvenlik tedbirlerine azami özen gösterilmesinin önemini vurguladı. 

Bakanlık olarak üzerilerine düşeni yapmaya devam edeceklerini bildiren Güllüce, "Kış ayları boyunca tüm vatandaşlarımızın da hem kendi can güvenliklerine hem de çevrenin korunmasına gereken hassasiyeti göstereceğine inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir