Balık ölümlerine otopsili araştırma

Kastamonu Üniversitesi, Karadeniz'de ölü bulunan balıkların otopsilerini yaparak hastalık izi arıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesindeki otopsi merkezinde, Karadeniz'de ölü bulunan balıkların otopsi işlemleri yapılıyor.

Yöredeki tek balık otopsi merkezini 2,5 yıl önce fakülteleri bünyesinde kurduklarını bildiren Fakülte Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Adem Yavuz Sönmez, "Hem balıkçılıkla geçimini sağlayanlara hem de balıklara fayda sağlayabilmek için çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Balık ölümlerinin insanlardan mı yoksa bir tür hastalık veya avcılık sonucu mu gerçekleştiğinin önemli bir konu olduğunu söyleyen Sönmez, otopsi sonucunda ölüm nedeninin çevresel atıklar olduğu ortaya çıkmışsa bunu ilgili birimlere ilettiklerini söyledi.

"Hayalet avcılığı"

Sönmez, "Son olarak Zonguldak açıklarında ölü bir yunus bulunmuştu. Üzerinde yara izi yoktu. Yaptığımız otopsi sonucunda yunusun hayalet avcılığı sonucu telef olduğunu belirledik. Hayalet avcılığı, denizde avlanma yaparken av malzemelerinin bir kısmının denizde unutulması veya kopması sonucu bu malzemelerin avlanmaya devam etmesidir. Bu olayda da ağların solungaçlarına takıldığı yunus oksijensiz kalarak telef olmuş" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir