Balıkçılık av sezonu kapanıyor

Tüm denizlerde 15 Nisan Salı günü itibarıyla trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapan balıkçılar için genel av yasağı başlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  – Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tüm denizlerde 15 Nisan Salı günü itibarıyla trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapan balıkçılar için genel av yasağının başlayacağını belirtti. Av yasağı, 1 Eylül Pazartesi günü sona erecek.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 15 Nisan Salı günü itibarıyla trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapan balıkçılar için genel av yasağının başlayacağı; ancak bu tarihten itibaren, isteyen balıkçıların karasularının bitişiğindeki uluslararası sularda avcılık yapabilecekleri bildirildi. Avcılıktan elde edilen üretimin önemli bölümünü 2013-2014 av sezonunda yine hamsi, palamut, istavrit ve çaça gibi göçmen balık türlerinin oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

“Göçmen balıkların üretiminde balık türünün biyolojisi, ortamdaki besin durumu, besin zincirindeki yeri ve su sıcaklığı gibi bazı çevresel faktörler etkili olmaktadır. Bu nedenle balıkların av verimlerinde, yıllara göre dalgalanma görülebilmektedir. Avlanılan türler açısından, bir önceki av sezonu ile karşılaştırma yapıldığında; hamsi avcılığında artış, istavrit ve çaça avcılığında sabit bir seyir, palamut avcılığında ise bir miktar düşüş olduğu gözlenmiştir. Diğer yandan su ürünlerinde sürdürülebilir avcılığın sağlanması amacıyla, denizlerde ve iç sularda, balıkçı gemilerinde, karaya çıkış noktalarında, yol güzergahlarında, balık hallerinde ve perakende satış yerlerinde kontrol ve denetimler gerçekleştirilmektedir. Su ürünleri denetiminden sorumlu kurumlarla yakın işbirliği içerisinde su ürünleri av yasaklarına ilişkin olarak 92 bin 526 adet denetim yapılmıştır. Yasadışı avcılık yaptığı tespit edilen 14 adet balıkçı gemisinin ruhsatı iptal edilmiş, yasa dışı avlanan 36 gemiye ve bin 703 ton su ürününe el konulmuştur. Ayrıca 7 bin 317 kişiye de 7 milyon 902 bin 605 TL idari para cezası uygulanmıştır. 15 Nisan tarihinden sonra başlayacak genel av yasağı 1 Eylülde sona erecektir.”

Bu konularda ilginizi çekebilir