Başarılı olamazsak Anayasa 30 yıl daha kalır

TBMM Başkanı Çiçek, yeni anayasa çalışmalarının başarılı sonuçlandırılamaması durumunda 82 Anayasası'nın 30 yıl daha değiştirilemeyeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni bir anayasa yapılamaması durumunda mevcut anayasanın ortaya çıkardığı sorunların katlanarak devam edeceğini belirterek, "Bu komisyonun çalışmalarını olumlu bir şekilde sonlandıramazsak, o zaman bolca şikayet ettiğimiz bu anayasa bir 30 yıl daha Türkiye'de yürürlükte kalmaya devam eder" dedi.

Bir televizyon kanalına yeni anayasa çalışmaları ve gündemdeki konuları değerlendiren Çiçek, yaşanan birçok olayın, sıkıntının, gerginliğin temelinde yürürlükteki anayasanın bulunduğunu belirterek, "Tüm siyasi partiler bu anayasanın değişmesi gerektiğini söylüyor. Kısmı değişikliklerle bu işin bir yere gelmesi mümkün gözükmüyor." dedi.

Anayasa yapım sürecine halkın ve her kesimin katılımını istediklerini yineleyen Çiçek, "Peki yapamazsak?" diye bir ihtimali düşünmek bile istemediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bir ülke düşünün ki en temel metin olan anayasadan 30 senedir şikayet ediyor. Deniliyor ki 'eğer bu anayasa kısa sürede değiştirilemezse Türkiye'de rejim bunalımı çıkar.' Yani bu kadar ağır toplumsal sonuçlara sebebiyet verecek, bir anayasayla idare ediliyor. Eğer yeni bir anayasa yapamazsak, bu şikayet ettiğimiz anayasa ve onun ortaya çıkaracağı sorunlar katlanarak devam edecek. Birincisi budur. İkincisi, siyaset kurumu ciddi manada itibar kaybeder. Bu komisyonun çalışmalarını olumlu bir şekilde sonlandıramazsak, o zaman bolca şikayet ettiğimiz bu anayasa bir 30 yıl daha Türkiye'de yürürlükte kalmaya devam eder."

Tutuklu vekiller

Çiçek, tutuklu milletvekilleri ve bu durumun yeni anayasa çalışmalarına yansımasına ilişkin soru üzerine, bu konuların bir kısmının Anayasadan kaynaklandığını söyledi. Bir çok siyasi ve toplumsal sorunların temelinde bu Anayasanın bulunduğunu belirten Çiçek, mevcut Anayasa yürürlükte kaldığı sürece Türkiye'nin bir çok sorunla karşı karşıya kalacağını ifade etti.

Kişisel düşüncesinde insanların tutuklu olmasını kendisinin de istemediğini belirten Çiçek, ancak hayatın da bir realitesi bulunduğunu dile getirdi.

Bedelli askerlik

Bedelli askerlik konusunda da açıklamalarda bulunan Çiçek, siyasi partilerin de bu konuda yardım etmek arzusunda olduklarını söyledi. Türkiye'nin bir savunma ihtiyacı bulunduğunu, bu ihtiyacın giderilmesi için temin edilen bir insan kaynağı olduğunu anlatan Çiçek, çalışma ve tartışmaların, ihtiyaç ile kaynak arasındaki dengenin nereden ve nasıl kurulacağı yönünde gerçekleştiğini ifade etti.

Türkiye'nin savunma ihtiyacını kendi kaynaklarından temin ettiğini anlatan Çiçek, "Ümit ederim önümüzdeki günlerde bu denge bir yerde kurulmuş olur. Bu beklenti de karşılanır" diye konuştu.

N.Ç Davası

Başka bir soru üzerine N.Ç davasına ilişkin kararla ilgili soruyu da yanıtlayan Çiçek, hukukun genel kuralına göre, bir suçun işlendiği tarihteki kurallara tabi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Eğer daha sonraki yasa sanığın lehine ise o uygulanır. Aleyhine ise yani suçun işlendiği tarihteki cezası 10 sene, sonradan 20 seneye çıktı ise siz 20 sene veremiyorsunuz. Bu evrensel hukuk kuralıdır. Sonuçta uygulayıcıların görüşüne başvurduğumuzda dedi ki 'hukuk dediğiniz şey, yüzde 95 yorum, yüzde 5 kanun metnidir.' Demek ki yorum meselesi. Ceza kanunlarından bazı suçlar için tek bir ceza vardır. Bazı suçlar için ise asgari ve azami haddi vardır. Hakim, gerekçesini sağlam koymak kaydıyla en üsten de cezayı verebilir. Tabii olay üzücüdür. Olay bir trajediye dönüşmüş durumda. Toplum haklı olarak buna infial gösteriyor. Çünkü 13 yaşındaki bir çocuğa bu kadar insanlık dışı ve insan olmayanların yapmış olduğu bir eylem. Hangi türlü niteleme yaparsanız bunlar hak eder."

Bu konularda ilginizi çekebilir