Başartrafik'le cepten selektör dönemi başlıyor

Başarsoft’un geliştirdiği akıllı telefon aplikasyonu ile sürücüler trafikte anlık bildirim yaparak birbirlerini uyarabilecekler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA – Trafikteki tehlikelere karşı direksiyon başındaki insanların bir birini uyarma yöntemi olan ‘selektör’, sanal aleme taşındı. Başarsoft’un akıllı telefon aplikasyonu Başartrafik kullanıcıları, benzer uyarıları ceplerinden de yapabilecekler.

Apple IOS ve Android tabanlı telefonlara indirilebilecek ücretsiz uygulama üzerinden trafik yoğunluğu ve kazalar ile EDS ve radar noktaları doğrudan kullanıcılar tarafından paylaşılabilecek. Temel olarak trafik yoğunluğuna göre alternatif güzergah önerileri sunan uygulamada, Google’ın haritalarını çizen Başarsoft’un takip ettiği 300 bin araçlık veri tabanı kullanılıyor.

Uygulamanın altı ay içinde bir milyon kez indirilmesini beklediklerini söyleyen Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan, benzer bir uygulamanın Fransa’da 6 milyon kullanıcıya sahip olduğunu söyledi. Geniş veri tabanı sayesinde ana arterler dışında da trafik yoğunluğunu ölçebildiklerini söyleyen Küçükpehlivan, “Başarsoft Güvenli Sürüş Rehberi, trafikte emniyetli bir yolculuk için gereken bütün bilgileri içeriyor. Türkiye'deki uygulama da Avrupa örneğinde olduğu gibi uygulamayı cep telefonuna indirenlerin geri bildirimiyle beslenecek. Bir sürücü yolda bir kaza noktası bildiriminde bulunduğunda bu durumu güzergahın durumunu kontrol eden bütün diğer uygulama sahipleri görebilecek. Aynı bildirim ne kadar çok sürücüden gelirse o kadar kesinlik ve doğruluk içeren bir gelişme olarak derecelendirilmiş olarak uygulamada görülebilecek. Aslında bu durumun Türkiye'de trafik polisi kontrol noktasını karşı yönden gelen sürücülere selektörle haber vermesinden temelde bir farkı yok. Avrupa versiyonunda da sistemin en çok ilgi çeken yanı yol çalışması gibi önceden belli olan durumlar değil, trafik kazası, kontrol noktası, radar noktası gibi önceden sabit olarak bilinmeyen gelişmeleri de haber vermesi. Sürücü için güzergahında aniden ortaya çıkmış, kendisi için risk oluşturan durumları görmesi daha önemli. Sürücülerden gelen birden fazla ihbarla çalışacak sistem Türkiye'de uygulamaya girdiğinde artık sadece kontrol noktası için selektör çakan sürücüler bu kez yolu kullanacak bütün diğer sürücüler için anlık bildirimde bulunmuş olacak” diye konuştu.

Uygulamaya bildirim yapabilmek için hareket halinde olma şartı ile yanlış bilginin önüne geçilmesi hedefleniyor. Trafikte seyir halinde iken bildirimde bulunmaya ayarlı sistem 20 kilometrenin altında bir hıza düşüldüğünde yaya moduna geçiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir