Başbakan, niyetini muhalefetle paylaşsın

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın yeni anayasaya yönelik uzlaşma komisyonuna ilişkin açıklamalarına karşı, " Sayın Başbakan böyle bir niyeti olduğunu muhalefet partilerin liderlerini ziyaret ederek, onlarla paylaşabilir"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın yeni anayasaya yönelik uzlaşma komisyonuna ilişkin açıklamalarına karşı, "Eğer AKP gerçekten böyle bir niyeti taşıyorsa, bu niyeti bizzat Sayın Başbakan ifade edebilir, Sayın Başbakan böyle bir niyeti olduğunu muhalefet partilerin liderlerini ziyaret ederek, onlarla paylaşabilir" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Başbakan Yardımcısı Bozdağ'ın, Uzlaşma Komisyonu konusundaki sözlerini, "Sayın Bozdağ'ın bu açıklaması aceleyle yapılmış, mantıki bir temele oturmayan, bir telaşın ifadesi olan bir açıklama olarak görüyorum" dedi.

Yeni bir anayasa çalışması çağrısının Meclis Başkanı tarafından yapılması gerektiğine işaret eden Hamzaçebi, şöyle dedi:

"Sayın Meclis Başkanı göreve başladıktan sonra parlamentonun önündeki önemli görevlerden birisinin bu olduğunu, yani yeni bir anayasa olduğunu ifade etmiştir. Sayın Meclis Başkanı henüz böyle bir çağrıyı yapmış değildir."

TBMM'nin tatile girmesinden bir hafta sonra böyle bir çağrının yapıldığını ifade eden Hamzaçebi, şöyle dedi:

"Bu bir yerlere mesaj verme çağrısıdır. Bu samimi bir çağrı değildir, bir yerlere ‘biz anayasa için sorunları çözmek için çalışmaya başladık' mesajını içeren bir çağrıdır. Eğer AKP gerçekten böyle bir niyeti taşıyorsa, bu niyeti bizzat Sayın Başbakan ifade edebilir, Sayın Başbakan böyle bir niyeti olduğunu muhalefet partilerin liderlerini ziyaret ederek onlarla paylaşabilir. Böyle bir niyeti Sayın Başbakan ortaya koymuş değildir, Sayın Bozdağ'ın bu açıklamasını ben hükümeti bağlayan, AKP Grubu'nu bağlayan bir açıklama olarak değerlendirmekte zorlanıyorum."

"Bozdağ'ın açıklaması günü kurtarmaya yönelik"

BDP'ye mensup milletvekillerinin henüz TBMM'de yemin etmediğini hatırlatan Hamzaçebi, "Toplum sözleşmesi tanımına uygun anayasa ortaya koymak için Meclis'te bulunan bütün siyasi partilerin bu çalışmaya katılıyor olması gerekir. Bizim arzumuz TBMM'de grubu bulunan, seçilmiş bulunan bütün siyasi partilerin ortak iradesini yansıtan bir anayasanın yapılmasıdır" dedi.

Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin böyle bir çalışma içerisinde yer alması gerektiğine dikkat çeken Hamzaçebi, "Meclis'te grubu olmayan toplum kesimlerinin görüşlerinin de böyle bir çalışmaya yansıması gerekir. Ancak Sayın Bozdağ'ın açıklaması böyle bir arka plandan böyle bir mantıksal temelden yoksundur, sadece günü kurtarmaya yönelik, samimiyetsiz bir açıklamadır, bir yerlere mesaj vermeyi amaçlayan, ‘biraz daha bekleyin' şeklindeki bir mesajı içeren açıklamadır" dedi.

"AKP samimiyse başbakan bu niyetini siyasi parti liderleriyle paylaşabilir"

AKP'nin bu konuda gerçekten samimiyse Başbakan'ın bu niyetini siyasi partilerin liderleriyle paylaşabileceğine işaret eden Hamzaçebi, "Sayın Başbakan böyle bir düşünceyi ifade ederken bu çerçevede terör, AB, Kıbrıs gibi konularda muhalefet partilerini de bilgilendirirse yararlı olur diye düşünüyorum" dedi.

Hamzaçebi, kurulacak Uzlaşma Komisyonu konusunda CHP'nin tavrının ne olacağı konusunda ise, "Başbakan'ın bir açıklama yapıp durumu netliğe kavuşturması gerekiyor" demekle yetindi.

Meclis televizyonu

Meclis Başkanı'nın 11 Temmuz tarihinde Meclis TV yayınlarının kısıtlanması konusunda Genel Sekreterlikçe kendisine sunulan onaya uygun görüş verdiğini belirten Hamzaçebi, "Eğer Meclis Başkanı'nın onayına göre sistem işleyecek olursa siyasi partilerin grup toplantıları Meclis TV'den yayınlanmayacak, Genel Kurul çalışmaları saat 19.00'dan sonra yayınlanmayacaktır. Bu protokolü tek taraflı olarak TRT Genel Müdürü'nün kaldırıp buna da Meclis Başkanı'nın uygun görüş vermesini doğru bulmuyoruz, bu demokrasiye aykırıdır. Meclis Başkanı'nın bu işlemini gözden geçirmesini, düzeltmesini, anılan onayı iptal etmesini bekliyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir