Başbakan yeni teşvik paketini açıkladı
Başbakan Yıldırım, yatırım desteği ve teşviklere yönelik yeni bir paket açıkladı.
Başbakan Binali Yıldırım, yatırım ve ihracat kredilerine erişimin kolaylaştırılması, bazı ticari araçların yenilenmesinde ÖTV'yi kaldıran ve yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla alınan tedbirleri de içeren ekonomi paketini açıkladı.
Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde Bakanlar Kurulu üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında söz konusu paketin yatırım yapana, işe başlayacaklara, tarım sektöründe faaliyet gösterenlere, esnafa, turizmciye, işçiye, emekliye ve gençlere yönelik olduğunu söyledi.
Tasarrufu asla ihmal etmeyeceklerini, bunu da öncelikle kamuda başlatacaklarını bildiren Yıldırım, vatandaşa örnek olunacağını ifade etti.
Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı yeni düzenlemeler şöyle:
DAMGA VERGİSİ TEKE DÜŞÜRÜLECEK
Yıldırım, pakette öncelikle yatırımcılara yönelik kolaylıkların olduğunu kaydederek, "Şirket kuruluşlarında damga vergisi diye bir şey var. Damga, resim, harç vesaire... Bunlarda ciddi reform niteliğinde düzenleme yapıyoruz. Diyelim ki bir tane sözleşme yaptınız, bu sözleşmeden 10 nüsha istiyorlar, her birinden damga vergisi alınıyor. Bunu kaldırıyoruz, bir nüshadan verdi mi bitiyor" diye konuştu.
Bireysel emeklilik sistemine dahil olanlara da damga vergisi muafiyeti getirdiklerini açıklayan Yıldırım, böylece "cepten daha az para çıkacağına" işaret etti.
Başbakan Yıldırım, yükte hafif pahada ağır işlerle uğraşan yatırımcılarla, tedarikçileri arasındaki sözleşmelerde de damga vergisi istisnası getirildiğini duyurdu.
TÜRKİYE’YE YATIRIM YAPAN DEVLERE VERGİ MUAFİYETİ
Firmalarla, iş adamlarının yurt dışı fuar ve katılımlarıyla ilgili işlerinde de damga vergisini kaldırdıklarını belirten Yıldırım, "Ülkemizi yatırımlar için güçlü cazibe merkezi haline getirecek adımlar atıyoruz. Uluslararası firmalar, bir dünya devi firma var, Türkiye'yi bölgesel üst olarak yapmaya karar verdi. Bu kararı verince Türkiye'den 70 ülkeyi yönetmeye karar verdi. Buna kurumlar vergisi muafiyeti getiriyoruz. Dolayısıyla buradan yönetince insan çalıştıracak, buranın ekonomisine katkı sağlayacak, bilgi birikimi olacak ve Türkiye bu anlamda, diğer ülkelere göre fark oluşturacak" değerlendirmesinde bulundu.
YATIRIM İÇİN KULLANILAN ARSAYA 5 YIL VERGİ YOK
Başbakan Yıldırım, "Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki binalardan 5 yıl, arazilerden de teşvik süresi boyunca emlak vergisi alınmayacak. Bu da reform niteliğinde bir düzenlemedir." diyerek, doğal afetlerle, tutukluluk ve sabotaj gibi nedenler dolayısıyla ekonomik kayba uğrayan yatırımcıların, sigortalı çalışanların süresi dolmuş borçlarını bir yıla kadar erteleyeceklerini açıkladı.
Yıldırım, "Böylece terör mağduru vatandaşlarımızın mağduriyeti gideriliyor. Yani onların elinde olmadan bu şartlar oluştuğu için bir bedel yüklemiyoruz, rahatlayıncaya kadar süre veriyoruz." şeklinde konuştu.
VERGİ BORCUNU ÖDEYEMEYENLERE YENİ FIRSAT
Geçmişte vergi ve prime yönelik vecibelerini yerine getiremeyen vatandaşlarımıza bir fırsat daha veriyoruz..
YURT DIŞINDAN PARA GETİRECEKLERE KOLAYLIK
"Vatandaşlarımız veya yurt dışındaki herhangi bir yatırımcı, varlığını Türkiye'de değerlendirmek istiyor. Türkiye'ye bunu rahatlıkla getirebilecek. Bir istisna var, bu kara para ve terör kaynaklı bir para olmayacak. Birikimi, varlığı olan insanlar paralarını Türkiye'ye getirsinler, ekonomimize soksunlar, ticarete dahil etsinler. Böylece 'Bu parayı ben nasıl koruyacağım?' endişesinden kurtulacak, aynı zaman da parası da Türkiye'nin üretimine katkı sağlayacak. Veya bir seçenek de dışarıda yaptığı işten dolayı bir borcu varsa ve borcunu öderse bu da aynı şey olacak. Buraya getirmiş gibi bir işlem olacak."
BAĞ-KUR'LULARA 5 PUAN PRİM İNDİRİMİ
Yıldırım, primlerini zamanında ödeyen Bağ-Kur'lulara 5 puan indirim yapılacağını belirterek şunları kaydetti:
"Bağ-Kur'da kim var, esnaf var, muhtar var, çiftçi var. Bağ-Kur'a dahil olan, yanında çalışan sigortalılar değil kendisi, Bağ-Kur sistemine dahil olan işverenler... Primlerini sigortalılar öderken ne yapıyor, zamanında öderse 5 puan düşük ödüyor. Bu hakkı Bağ-Kur'lulara da tanıyoruz. Ama Bağ-Kur'lu esnafa, muhtara, çiftçiye diyoruz ki: Bu imkandan yararlanırken ödemezseniz o zaman bu imkan ortadan kalktığı gibi takibat da olur. Yani vecibenizi yerine getirin ve bu haktan yararlanın."
TAKSİLER ÖTV’SİZ YENİLENECEK
Taksicilerin, her görüştüklerinde "Araçlarımızı yenilemek istiyoruz. Buna bir imkan verin" dediğini anımsatan Yıldırım, "Aracını yenileyeceksen ÖTV almadan yenileyeceksin. Bunda taksi, şehir içi toplu taşıma yapan dolmuş, minibüs, belediye ve halk otobüsü var. Bunlar yenilendiği zaman ÖTV'siz alacaklar.
Ayrıca sadece yük taşıma amacıyla kullanılan kamyon ve kamyonetler için de bu geçerli. Kamyoncular, K1, K2 ve K3 belgesi ile taşıma yapanlarda bundan yararlanacak. Bu muazzam bir şey. Otomotiv ve taşımacılık sektörü canlanacak. Araç eskidikçe maliyetler artıyor. Tamir bakım parası artıyor. İşletme giderleri artıyor. Bundan kurtulacak vatandaşımız. Aracı da cillop gibi yeni olacak. Daha ucuza alacak hem kendi hem üretici kazanacak. Sonunda Türkiye kazanacak" diye konuştu.
ŞEHİT YAKINLARINA SAĞLANACAK KOLAYLIKLAR
"Terörle mücadelede şehit olan kardeşlerimizin yakınlarından bir tanesinden araç alacağı zaman ÖTV alınmayacak" diyen Yıldırım, "Şehit yakınlarına devlette iş verme konusu yılda 2 sefer oluyordu, bunu kaldırdık. Allah göstermesin, şehit haberi geldi ve ondan sonra hemen bu haktan yararlanma ve istediği branşına, müktesebatına uygun şekilde, gecikmeden yerine getirilecek. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gerekli çalışmaları yaptılar. Daha başka güzel şeyler var. İleride bunlara da temas edeceğiz" dedi.
KREDİ KULLANIMINA ‘TEMİNAT’ AYARI
Tüccar, sanayi ve iş adamlarının paraya erişimi konusunda sıkıntılar yaşadıklarını, teminatların yüksek olduğunu anlatan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:
"Faizi düşürüyoruz. Politika faizi yüzde 7'ye düştü mesela. Normal kredi alacağı zaman yüzde 7 değil iki katını falan buluyor. Birtakım masraflar oluyor teminatlardan dolayı. Burada alacağımız tedbirlerle bunu kolaylaştırıyoruz. Kredi kullanımında gayrimenkul gibi sağlam diye düşünülen teminatlar vardı. Şimdi menkul değerleri, taşınabilirleri, teminat gösterebilecek. Gençken bankaya gittim. Daha yeni mezun olmuşum. Heyecan dorukta. Banka memuru dinledi. 'Sen nesin?' 'Gemi inşaat mezunuyum' dedim. Küçük bir tekne yapacağız. Bankacı 'Evladım babam bana, altından su geçen ve hava geçen şeylere teminat verme' dedi. Ben de sana vermiyorum. Gemi batar, araba kaza yapar, uçak varsa düşer anlayışını sona erdiriyoruz. Elinde ne varsa teminat olarak gösterebileceğiz. Tezgahın, motosikletin araban var. Taşınabilir menkul değerleri de teminat olarak verebileceğiz. Böylece artık teminat işi hafiflemiş oluyor. Merkez Bankası gerekli çalışmaları yapıyor. Kredinin kullanma maliyetinin de zaman içinde düştüğünü göreceğiz. Allah'a şükür işler iyi gidiyor. Enflasyon düşme eğiliminde. Bütçemiz tıkır tıkır. Hiçbir sıkıntı yok. Öngördüğümüz hedeflerden gelirler yönünde fazlamız var."
ESNAFIN GEÇMİŞE YÖNELİK BORÇLARI
Yıldırım, 110 bin esnafın geçmişe dönük borçlarının olduğunu, kredi alanların gecikme faizlerinin Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın bir araya gelerek yaklaşık 400 trilyonluk gecikme faizini karşıladıklarını, geri kalan paranın da tekrar yapılandırılıp taksitlendirilerek ödeneceğini aktardı.
"DIŞ TİCARET ERBABI ARTIK KAPI KAPI DOLANMAYACAK"
Yıldırım, dış ticaret erbabının artık kapı kapı dolanmayacağını, bu konuda bir düzenleme yapacaklarını ifade etti.
Gümrüklerde sadece Gümrük ve Ticaret Bakanlığının değil, her bakanlığın işinin bulunduğunu anlatan Yıldırım, "Bu şekilde hem maliyetler artıyor, kişi her bakanlığın görevlisine dil dökmekten yoruluyor. Şimdi bunlar kalkıyor. Bir tane Gümrük Ticaret Bakanlığının adamı var, önünde bilgisayarı var, plaka gibi bilgileri verince hemen hepsi önüne geliyor ve tek pencere sistemiyle geçiş yapacak. Yani bütün bakanlıklar, ellerindeki yetkiyi Gümrük Ticaret Bakanlığı'na protokolle devrediyorlar ve Gümrük Ticaret Bakanlığı tek elden bu işleri yürütüyor. Böylece hem zamandan hem bürokrasiden hem maliyetten tasarruf." diye konuştu.
'ÇEK'TE YENİ DÖNEM
"Çek" konusunun kanayan bir yara olduğunu aktaran Yıldırım, ekonominin çok iyi olması durumunda sorunun küçüldüğüne, ekonominin biraz zora girmesi halinde ise sorunun büyüdüğüne işaret etti. Bu sorunun tekrar gündemde olduğunu, karşılıksız ödenmeyen çeklerin yaptırımı yetersiz kaldığı için mağduriyetlerin oluştuğunu dile getiren Yıldırım, çek ödenmediğinde buna bağlı olarak piyasadan mal alan vatandaşların, yükümlülüğünü yerine getiremediğini ve dolayısıyla zincirleme olarak herkesin bu işte bedel ödediğini söyledi. Burada iki şey getireceklerini belirten Yıldırım, şöyle devam etti:
"Karşılıksız çek işlemine para cezası geliyor. Tekrar ederse ve alışkanlık haline gelirse bu sefer hürriyeti kısıtlayıcı ceza da arkasından gelecek. Bu bir. İkinci şey, çek verdim, çeki ben aldım, bu çekin arkasında bir kutu var, karekod diyorlar. Ona telefonu tutacağım, bakacağım bu çek sağlam mı değil mi? Ondan sonra 'kardeşim sağol, ben almayayım' diyeceksin. Böyle bir sistem. Karekod uygulamasıyla da çekin güvenilirliği, daha çek alınmadan öğrenilebilecek. Bunu da güzel bir imkan olarak söyleyebiliriz."
YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YENİLENİYOR
Başbakan Yıldırım, 10'uncu madde olarak da yatırım teşvik sisteminin yenileneceğini, bazı süreli teşvikleri kalıcı hale getireceklerini söyledi.
Teşvik sisteminde birtakım uygulama değişiklikleri yaptıklarını dile getiren Yıldırım, bunların çok önemli bir yere geldiğini, sonra bölgesel teşviklere geçtiklerini, bölgesel teşviklerin her ne kadar istedikleri seviyeye gelmediyse de başladığından beri 600 bin istihdam oluştuğunu, bunu da küçümsememek gerektiğini vurguladı.
Yıldırım, "Şimdi yapacağımız, daha etkin hale nasıl getiririz? Başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere bu teşviklerde sektörel teşviği de içerek şekilde uygulamalardan edindiğimiz tecrübeyi hayata geçireceğiz. Teşviklerde böyle bir sistem var. Mevcut bölgesel yatırım teşvik sistemimizde orta, yüksek teknoloji ürünlerinin üretimine yönelik yatırımın olduğu bölgeler, bir tek bu teşvikten yararlanıyordu. Şimdi ise orta yüksek teknoloji üretim yatırımlarının tamamı da 4. bölge teşviklerine alınacak. Bunlar teferruat..." değerlendirmesinde bulundu.
PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ
Devrim niteliğinde bir yeniliğin ise getirecekleri proje bazlı destek sistemi olduğunu bildiren Yıldırım, "Yani bölge bazlının yanı sıra proje bazlı...'Ben tekstil işi yapmak istiyorum filan yerde yapacağım, oranın hangi bölge olduğuna bakmadan ona has veya yeni buluş yaptım, 'bir yazılımla Türkiye’deki bütün ulaşım alt yapısının güvenlik açığını ortadan kaldırıyorum, şu oluyor bu oluyor' diyorsun, akıl terinin ağırlıklı olduğu. Ona da ayrı teşvik gelecek. Yatırımcılarının yıl sonuna kadar geçerli olan avantajlı vergi indirim oranları ile sigorta primi işveren hissesi desteği sürelerinin kalıcı olarak uygulanması sağlanacak. Bu şu anlama geliyor; süre bitiyor merak etmesinler, telaşlanmasınlar, süre yenilenecek, yatırımlarına vatandaşlar devam etsin." şeklinde konuştu.
ŞİRKET KURULUŞ VE TASFİYESİ KOLAYLAŞACAK
Yıldırım, 11. madde olarak da şirket kuruluşunu ve şirket tasfiyesini kolaylaştıracaklarını bildirdi. Bu şekilde dükkan açmanın ve dükkan kapatmanın da kolaylaşacağına dikkati çeken Yıldırım, "Benim başıma geldi. 1983’te bir fabrikam vardı. Açarken çok kolaydı, kapatırken 2 sene dolaşmadığım kapı kalmadı. Yoruldum. Bu belki kısmen yine var, dolayısıyla bunları rahatlatıyoruz." diye konuştu.
TARIMSAL DESTEKLER YILDA İKİ KEZ VERİLECEK
Tarımsal teşviklerdeki kafa karışıklığını ortadan kaldıracaklarının da altını çizen Yıldırım, teşviklerde verilen bu destekleri anlamlı hale getireceklerini söyledi.
Yıldırım, "Yılın içerisinde 2 dilimde vereceğiz. Bunlar Maliye'nin imkanları bakılacak. Hangi aylar ne zaman olacağına karar vereceğiz. 2 sefer destek vereceğiz yılda. Hiç değilse çiftçimiz, köydeki vatandaş, aldığı para da bir işini görsün, bir derdine derman olsun. Şimdi bir parça 1 ay alıyor, öbür parçayı öbür ay alıyor, onu değerlendiremiyor. Ondan fazlasını borçlanmış oluyor bir işine yaramıyor. Dolayısıyla destek daha anlamlı hale gelecek. Bu da önemli bir değişiklik." ifadelerini kullandı.
SERTİFİKALI ÜRÜN BORSASI
Başbakan Yıldırım, sertifikalı ürün borsası konusunda yapılacaklara ilişkin açıklamayı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in yapmasını istedi.
Çelik ise lisanslı depoculukta yasal düzenleme yapıldığını belirterek, "Lisanslı depoculuğa geçilecek ve bu şekilde ürün borsası kurulacak. Neticesinde de üreticilerimiz ürünlerini çok daha yüksek düzeyde değerlendirme imkanını elde etmiş olacaklar" dedi.
Yıldırım, "Demek ki arada aracı, tefeci azalacak. Direkt ürünü satın alacakla satacak bir şekilde buluşacak ve burada hem üretenin malı değer kazanacak hem de alan daha iyi değerlendirecek. İstediği zaman satacak. Yani borsada parasal işlemler gibi ürünler de geleceğe yönelik bir parasal araç gibi kullanılacak." değerlendirmesinde bulundu.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ'NDE BAZI HÜKÜMLERİN YÜRÜRLÜK SÜRESİ UZATILDI
Başbakan Yıldırım, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın bazı hükümlerinin yürürlük tarihinin 1 Temmuz olduğunu anımsatarak, bazı hükümlerin yürürlük süresini 1 yıl öteleyeceklerini bildirdi. Yasanın uygulanan kısımlarında bir sorunun olmadığını, ama bazı maddelerinde küçük bir iki konuda henüz alt yapının hazır olmadığını belirterek, "O altyapıyı hazırlayana kadar bir zamana ihtiyacımız var. Onun için burada yaşanacak olumsuzlukların önüne geçmek için böyle bir karar aldık ama yasayla ilgili bir geri adım yok, yasa uygulanacak." diye konuştu.
TURKUAZ KART SİSTEMİ
Yıldırım, Turkuaz Kart Sistemi'nde özellikle beyin göçünü tersine döndürme amaçlı olarak Türk vatandaşı olarak yurt dışında yerleşen, çok önemli buluşları ve uzmanlıkları olan insanların ülkeye gelmesini teşvik ettiklerini hatırlattı.
Şimdi ise başka uyrukta olanlara bir imkan getireceklerini bildiren Yıldırım, "Gel memlekette otur, çalış, fikirlerini burada bir faydaya, bir üretime dönüştür biz sana gereken her şeyi yapacağız diyoruz. Bunun bir artısı da ihracatçımıza şartları belirlenecek şekilde hususi pasaport vereceğiz, meşhur yeşil pasaport. İş, ihracat yapan, ülkeye döviz kazandıran ihracatçılarımızı da bu imkandan yararlandıracağız ki yurt dışına gidişlerde orada burada kapılarda perişan olmasın" ifadelerini kullandı.
YATIRIMCI DAHA İYİ ŞARTTA KREDİ ALACAK
Bizim için çok önemli şey, yatırım. Yatırım demek üretim demek. Üretim demek iş demek, ilave iş aş. Yatırımları artırmak için iki önemli adımımız var. Adı olan kendi olmayan bir kalkınma bankamız var. Onu işler hale getiriyoruz. Yatırımcı daha iyi şartta kredi alacak. İkinci şey ihracata yönelik eximbank da kredi veriyor ama, kredi verinceye kadar alnının derisi çatlıyor. Bunun önüne geçiyoruz. Diyelim ki son 5 yıl sicilinde bir şey yok. Ben bunun teminatının yarısını alayım, niye tamamını isteyeyim? Burada teminat açığı olursa burada da kredi garanti fonu devreye girecek ve gerekli açığı kapatacak. Bütün ülkeler böyle yapıyor.
Bundan sonra biz satma yönünde kafa yoracağız… Dışarıya ne kadar çok şey satabiliriz? Böylece cari açığımızı kapatabiliriz. Satın almalarımızı da ihtiyacımız yoksa içerden alalım. Dışarıya paramız gitmesin.
TASARRUF SEFERBERLİĞİ
Çalışanların ücretleri hariç, yatırımlar hariç, her alanda kamuda tasarruf seferberliği başlatıyoruz. Bu konuda bakanlarımız kapsamlı program hazırlayacaklar ve yıl sonuna kadar kendilerine verilen hedefler belli. Onun gerçekleşmesini sağlayacaklar.
Yurtdışından araç getirenlerle ilgili bir sorun var. Emeklilik hakkını kazananlar, 6 aydan az kalırsa getiremiyordu, bunu gideriyoruz. Milyonlarca yurtdışında emekli olan vatandaşlarımız var. Bunlar araçlarını getiriyor çıkaramıyor, bunların sorununu çözmüş oluyoruz.
2B'DE 80 BİN KİŞİYE YENİ FIRSAT GELİYOR
19’ncu madde, 2B. 2B çok başarılı bir proje, 700 bin vatandaşımız 2B imkanından yararlanmış. Hala yararlanmayan 70-80 bin kişi var. Siz kaçırdınız önceki fırsatı, bu fırsat ayağınıza geldi diyoruz. Onlara imkan getiriyoruz. Antalya başta olmak üzere bu imkandan yararlanamayan vatandaşımız da böylece yararlanmış olur. Taksitlerini aksatanlar varsa, önceki sistemde onlara da kalan süre için bir imkan sağlıyoruz. Hem yeni baştan müracaat, hem de ödemesini tamamlayamamışlara bir imkan…
KOBİ'LERE DESTEK
KOBİ’lere ilave imkanlar var, neler var? Terör ve doğal afetlerden etkilenen KOBİ’lere, 100 bin lira destek, imalat sanayiinde çalışan terörden doğal afetlerden işleri bozulan oradaki esnafımız da 100 bin lira kadar kredi kullandırabileceğiz. KOSGEB, yani bilim sanayi teknoloji bakanlığımız bunun çalışmasını yaptı ve bu şekilde uygulamaya geçeceğiz.
Diyelim ki bir tane torna tezgahı alacaksın. Yerlisini alıyorsan ona 300 bin liraya kadar faizsiz kredi verecek. Dolayısıyla yerli üretimi teşvik etmiş olacağız.