Başkanlık sistemi tartışılabilir

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, kuvvetler ayrılığı için yasama ve yürütmenin birbirine karşı bağımsız olduğu başkanlık sisteminin müzakere edilmesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ''Denetimin en etkin yapılmasına izin veren sistem, başkanlık sistemidir. Gerçek anlamda yasama ve yürütmenin birbirine karşı bağımsız olduğu başkanlık sistemini müzakere etmek lazım'' dedi. Bozdağ'a  Slovenya'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'dan ise destek geldi. Erdoğan, "Başkanlık sistemi yeni anayasa sürecinde tartışılabilir" dedi.
 
Bozdağ, Meclis'te düzenlenen Parlamenter Denetim Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de mevcut anayasadaki sistemin adına ''parlamenter sistem'' denilemeyeceğini, kuvvetler ayrılığını tam olarak görmenin zor olduğunu, söz konusu sistemin denetimin etkin şekilde yapılmasına da izin vermediğini belirterek, 
''Denetimin en etkin yapılmasına izin veren sistem, başkanlık sistemidir. Gerçek anlamda yasama ve yürütmenin birbirine karşı bağımsız olduğu başkanlık sistemini müzakere etmek lazım'' diye konuştu.
 
Başkanlık sistemi tartışılabilir
 
Erdoğan, yeni anayasa yazılım sürecinde başkanlık sisteminin tartışılabileceğini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Slovenya Başbakanı Janez Jansa, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan, Başkanlık sistemine ilişkin, şöyle konuştu:
"Türkiye'de başkanlık sistemiyle ilgili olarak daha önce 'Tartışılır ancak gündemimizde değil' demiştiniz. Sayın Bozdağ'ın açıklamaları var, 'Yeni anayasa hazırlanırken tartışılabilir' diye. Artık Türkiye'nin gündeminde midir başkanlık sistemi?" sorusu üzerine de yeni anayasa çalışmalarında yazım sürecinin başladığını hatırlatarak, "Bu süreç içerisinde tartışılabilir. Bunlar hepsi demokrasinin olmazsa olmazlarıdır. Bu başkanlık sistemi mi olur, yarı başkanlık sistemi mi olur bunların hepsi tartışılabilir. Tartışmaların sonucunda eğer parlamento burada 'Şu sisteme de geçebiliriz, uygundur' diyorsa, bizim zaten söyleyebilecek hiçbir şeyimiz kalmaz. Ama bütün mesele müsademe-i efkardan barika-i hakikat doğar. Yani fikirlerin çatışmasından, çarpışmasından, müzakeresinden hakikat güneşi doğar."
 
Esad rejimine karşıyız
Başbakan Erdoğan, Suriye'deki gelişmelerle ilgili olarak da "Biz burada rejime karşıyız. Bizim biliyorsunuz bir sözümüz var Türklerin; zulüm ile abad olunmaz. Ve bizden de kimse zalimlerin yanında yer almamızı beklemesin" dedi.
Rejimin bu işe daha fazla dayanabileceği inancında olmadığını belirten Başbakan Erdoğan, "İnanıyorum ki er veya geç Suriye'de milli irade kazanacaktır, halk kazanacaktır. Hiçbir zaman, halklara karşı, millete karşı zafer elde edilemez. Milletle beraber olursanız zaferle iç içe olursunuz, milletin karşısında olursanız her an mahkum olmaya, her an kaybetmeye... İşte diğer dünyadaki örnekleri ortada, Suriye'nin akıbeti de bu olacaktır diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
 
Türkiye'ye karşı yanlış süratle düzeltilir
Başbakan Erdoğan, Sloven bir gazetecinin, dünkü cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Fransa'nın Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili farklı bir görüşü olup olmayacağına ilişkin sorusunu yanıtlarken de, "Temenni ederim ki Sayın Hollande ile de bu dönem içerisinde bu talihsiz gidişi geri döndüren bir tavır takınılır ve Fransa-Türkiye işbirliğini hemen tesis etmek suretiyle AB süreci içerisinde, resmi olarak söylüyorum 1963'ten bu yana yani yaklaşık 50 yıllık bir süreçte AB kapısında bekletilen Türkiye'ye karşı bu yanlış süratle düzeltilir" dedi.
 
Slovenya Başbakanı Jansa
Slovenya Başbakanı Janez Jansa ise Türkiye'nin bölgesinde istikrar oyuncusu olmaya devam ettiğini ve Suriye'deki katkılarını takdir ettiklerini belirterek, "Slovenya'nın Türkiye'nin AB üyeliğine desteğini bir kez daha ifade ettik. Bu destek aynı zamanda Sloven halkının da desteğidir" dedi.
 
Çiçek: Gündeme gelirse tartışılır
Öte yandan TBMM Başkanı Cemil Çiçek de başkanlık sistemi önerilerinin yeni anayasa çalışmalarında gündeme gelirse, orada tartışılacağını söyledi.
 
Çiçek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
"Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın Başkanlık sistemine yönelik önerilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Çiçek, "Söyler, orası Meclis'in kürsüsü, herkes düşüncesini söylüyor" dedi.
 
Bir gazetecinin "Yeni Anayasa çerçevesinde nasıl bakarsınız?" sorusuna Çiçek, "AK Parti'nin de temsilcileri var. Eğer gündeme gelirse orada tartışılır, bir şey demem, siz de dinlediniz" karşılığını verdi.
 
Çiçek, Bekir Bozdağ'ın "Başkanlık sistemi yeni Anayasa'da tartışılmalı" önerisine ilişkin bir soru üzerine, "Tartışmak üzere bir araya geliyoruz, değilse, mektup yazar gibi birimiz oturur yazarız. Her konu tartışılacak, onu her defasında ifade ettik. Herkes kendi düşüncesini, görüşünü gündeme getirecek, hangi konuları getirecek onu bilemem" dedi.