Batum dosyası henüz gelmedi

Adalet Bakanı Ergin, dosya geldiği taktirde, prosedüre ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına göre karar vereceklerini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Adalet Bakanı Sadullah Ergin, CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum'un TSK'ya yönelik sözleriyle ilgili kendilerine Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan henüz herhangi bir dosya gelmediğini açıkladı.

Bakan Ergin, dosya geldiği taktirde, prosedüre ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarına göre karar vereceklerini belirtti.

Bakan Ergin, Bakanlığa girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ergin, "Batum'un TSK'ya yönelik ifadelerini nasıl değerlendiriyorsunuz" şeklindeki soruya "Çok değerlendirme yapıldı. Ben bir değerlendirme yapmayacağım. O ifadeler kendi takdiridir. Kendi değerlendirmesidir" dedi.

Bakan Ergin, Süheyl Batum'un sözleri nedeniyle Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Adalet Bakanlığı'ndan soruşturma izni talebinin olduğunun anımsatılması üzerine ise henüz bakanlığa bir dosya gelmediğini, dosya geldiği takdirde bugüne kadar gelmiş dosyalara uygulanmış olan prosedürün uygulanacağını belirtti.

Adalet Bakanlığı'nın dosyanın gelmesi durumunda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AİHM içtihatlarına göre, bir karar vereceğini belirten Ergin, "AİHM içtihatları bizim için bağlayıcıdır" dedi. Bakan Ergin, bir başka soru üzerine, söz konusu dosyanın Başsavcılıktan gelmediği için sürece ilişkin bir değerlendirmede bulunamayacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Dosyayı görmeden delilleri değerlendirmeden hadiseleri detaylı bilmeden, ezbere bir şey söylemek yanlış olur. Dosya Bakanlığımıza bir ulaşsın, prosedür sağlam işlemiş mi, eksik var mı, diye bir bakılacak. Daha sonra bahsettiğimiz kriterlere göre bir karar verilecek. Bugüne kadar Adalet Bakanlığı'nın bu tür hadiselerdeki tavrı ve tarzı bellidir. Uygulamada kendine örnek aldığı kriterler bellidir. Aynı kriterler işleyecektir."

Bu konularda ilginizi çekebilir