BDP 4. yargı paketini beğenmedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
ANKARA - BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "4. Yargı Paketi" ile ilgili hukuk komisyonlarının çalışma yürüttüğünü belirterek, "İlk görüşte dağ fare doğurmuştur" dedi.
 
Baluken, Adıyaman'da polis aracına yapılan silahlı saldırıya ilişkin tutuklanan ve hakkında müebbet hapis cezası verilen Gülsüm Koç'un babası Nusret Koç ve annesi Derdiye Koç ile birlikte Meclis'te basın toplantısı düzenledi. "Hukuk garibesi" olarak nitelediği olayla ilgili davanın gerekçeli kararını eleştiren Baluken, gizli tanık ifadesiyle 18 yaşındaki bir lise öğrencisinin hayatının karartılmaya çalışıldığını iddia etti. Baluken, davanın Yargıtay'a taşınacağını dile getirerek, "Yargıtay'ın karar verme sürecinde hassas davranmasını ve somut hukuki belgelere göre karar vermesini istiyoruz" dedi. Koç'un anne ve babası da, kızlarının suçsuz olduğunu, polis komplosuna kurban gittiklerini ileri sürdü.
 
4. Yargı Paketi
 
Baluken, daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. İmralı görüşmelerine ait olduğu iddia edilen belgelerin kim tarafından sızdırıldığına ilişkin bir soru üzerine Baluken, bu konunun gündemden düşmesi gerektiğini söyledi.
Partisinin konuyla ilgili soruşturma yürüttüğünü hatırlatan Baluken, sonuçların eş başkanlar tarafından açıklanacağını, yapılan tartışmaları doğru bulmadıklarını vurguladı.
"4. Yargı Paketi"ne ilişkin tasarıyı yeni edindiklerini, paketle ilgili hukuk komisyonlarının bir çalışma yürüttüğünü belirten Baluken, şöyle devam etti:
"Ancak ilk edindiğimiz izlenim, beklentileri karşılayan, bugüne kadar ortadaki hukuksuzlukları düzeltecek, düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün önünü açacak, siyaset yapma ve basın özgürlüğünün önünü açacak düzenlemelerden uzak bir paket. Her şeyden önce Türk Ceza Kanunu'nun 314. maddesine hiç değinilmemiş. Şu anda içerideki arkadaşlarımızın çoğu, bu maddeye atfen yargılanıyorlar. Terörle Mücadele Kanunu'nun 7. maddesindeki propaganda suçlarıyla ilgili bırakın rahatlamayı, daha da ağırlaştıran unsurlar olduğunu gördük. İlk görüşte dağ fare doğurmuştur. Öyle görünüyor. Hukuk komisyonumuz ayrıntılı bir teknik inceleme yapıyor. Bu teknik incelemeden sonra daha detaylı olarak görüşlerimizi paylaşacağız."
 
PKK'nın elindeki kamu görevlileri
 
Baluken, kamu görevlilerinin serbest bırakılmasına ilişkin partiye bir mesaj gelip gelmediğine yönelik soruya karşılık da "Hayır gelmedi. PKK'dan gelecek haberi bekliyoruz. Sanırım kamu görevlileri ve askerler farklı yerlerde ve farklı birimlerde bulunuyorlar. Onlar kendi çalışmalarını tamamladıktan sonra partimize muhtemelen bir haber gönderirler. Bu haber doğrultusunda heyeti gönderip, bir an önce bunların ailelerine kavuşmasını sağlayacak süreç işleteceğiz" diye konuştu.
Heyete katılmak için diğer partilerden kendilerine bir talep gelmediğini dile getiren Baluken, "Diğer partilerden talebin gelip gelmemesinin hiçbir önemi yoktur. Bizim çalışmamazı etkilemez. BDP, haber geldiği zaman bu çalışmayı ivedilikle yerine getirecektir' dedi.