Beyaz etçinin 2025 ihracat hedefi 2.5 milyar dolar
2012'de 326 bin ton ihracat karşılığında Türkiye'ye 560 milyon doların üzerinde döviz kazandıran sektörün 2025 yılı için ihracat hedefi 924 bin ton ve 2.5 milyar dolarlık gelir.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Hüseyin GÖKÇE
ANTALYA - 2012 yılında 326 bin ton ihracat karşılığında 567 milyon dolarlık gelir elde eden beyaz et sektörü, 2025 yılı için hedef büyüttü. Sektör bu tarihte ihracat miktarını 1 milyon tona yaklaştırmayı, elde edilen geliri de 2.5 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyor. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESDBİR) Başkanı Sait Koca, Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayan sektörün, kulaktan dolma bilgilerle yapılan eleştiriler yüzünden sıkıntı çektiğini, bunun halkın protein ihtiyacını karşılamasını da engellediğini bildirdi.
BESDBİR ve Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu tarafından düzenlenen 2'nci Uluslararası Beyaz Et Kongresi Antalya'da başladı. Kongrenin açılışında konuşan BESDBİR Başkanı Sait Koca, sektörün bugün ve geleceğine ilişkin projeksiyonlar hakkında bilgi verirken, beyaz et üretiminde kullanılan yöntemleri eleştirenlere tepki gösterdi.
Dünyada büyüyen beyaz et sektörünün, Türkiye'de de ciddi ilerleme kaydettiğinin altını çizen Sait Koca, beyaz etin artan dünya ve Türkiye nüfusunun protein ihtiyacını karşılamakta önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Türkiye'de 1990 yılında 162 bin ton, 2000'de 662 bin ton olan piliç üretiminin, 2012'de 1 milyon 707 bin tona ulaştığını belirten Koca, tüketimin buna paralel olmasa da önemli artış gösterdiğini kaydetti. Türkiye'nin kişi başına et tüketiminin beyaz et 32.6 kg ile 77.1 kg'lık AB ortalamasının yarısına ancak ulaştığına dikkat çeken Sait Koca, bu ortalamaların arttırılması için çalıştıklarının altını çizdi. 2012 yılında sektörün 326 bin ton ihracat karşılığında Türkiye'ye 560 milyon doların üzerinde döviz kazandırdığını söyleyen Koca, 2025 yılı için ihracat hedefinin 924 bin ton ve 2.5 milyar dolarlık gelir olduğunu aktardı.
Tarım Bakanlığı:
"Destek 26 dolardan 76 dolara yükseltildi"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Özcan, üretimin son 10 yılda 2 katına çıkarılmasının büyük başarı olduğunu belirtirken, burada Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan krediler ve tarımsal desteklerin büyük rol oynadığını söyledi. İhracatta ton başına 26 dolar olan desteğin 76 dolara yükseltildiğini belirten Özcan, yüzde 95 kapasite ile çalışan sektöre girmek isteyen yeni oyuncuların da kendileriyle görüşmeler yaptığı bilgisini verdi.
TMO Genel Müdürü Mesut Köse:
TMO Genel Müdürü Mesut Köse:
"Sektör baş döndürücü hızla büyüyor"
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Mesut Köse, beyaz et sektörünün baş döndürücü bir hızla büyüdüğünü belirterek, sektöre yem hammaddesi temin eden TMO olarak bu gelişmeden memnun olduklarını bildirdi. Hububat piyasalarında dünyada kuraklığın etkisiyle bir düşüş beklenmekle birlikte Türkiye'de üretimin geçen yılın üzerinde olacağını kaydeden Köse, geçen yıl oldukça yükselen fiyatların bir miktar durulsa da yüksek seviyesini koruduğunu anlattı.
Ekmek israfını önlemeyle ilgili Başbakanlık tarafından başlatılan kamqanyanın koordinatörlüğünü de yürüten Mesut Köse, beyaz et sektörüne seslenerek, "Türkiye'de yılda 1.5 milyar dolarlık ekmek israf ediliyor. Başka bir deyişle sizin ihracat gelirinizin 3 katı israf oluyor. Buna hep birlikte dikkat edelim" diye konuştu.
TBMM Tarım Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit:
Türkiye'de kırmızı et sektöründe yaşan istikrarsızlık ve yükselen fiyatlar yüzünden beyaz ete yönelik talep artışı yaşandığını belirterek, komisyon olarak sorunların çözümüne yönelik çaba harcadıklarını belirtti. Komisyon olarak bu dönemde 14 yasa çıkarılmasına katkı verdiklerini ifade eden Yiğit, tarımsal kredilerde geri dönüş oranını yüzde 99 olduğunu bildirdi. Yiğit, beyaz et sektörünün çok rahatlıkla AB ile rekabet edebilecek yapıda olduğunu söyledi.
"Sektörü ve ekonomiyi baltalıyorlar"
Sektörün ciddi sorunlarla uğraşırken, üretim yöntemlerine gelen yanlış eleştirileri de göğüslemek zorunda olduğunu belirten Sait Koca, "Duydukları yanlış bilgilerle rayting yapmaya çalışanlar var. Bunlar tüketicileri yanılttığı gibi sektöre ve Türkiye'ye de büyük zarar veriyorlar. Tavuğun günde 2-3 kez yumurtlatıldığını, 17 günde tavuk yetiştirildiğini söylüyorlar. Böyle bir şey yok. Hibrit yetiştirme yöntemi ile GDO'yu birbirine karıştıranlar iftira atıyorlar" şeklinde konuştu.