Bıçakcılar İran veTunus’ta üretim yapmaya hazırlanıyor

Türkiye’nin sağlık alanındaki ilk Ar- Ge merkezini kuracak olan Bıçakcılar, toplam 10 milyon dolarlık yatırım yapacak. Şirket, ihracat potansiyelini artırmak için de İran ve Tunus’ta üretim tesisi kuracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

DUBAİ - Türkiye’nin önde gelen tıbbi cihaz ve tek kullanımlık tıbbi ürünler imalatçısı ve dağıtıcısı olan Bıçakcılar, Türkiye’nin sağlık alanındaki ilk Ar- Ge merkezini kuruyor. Bir kısmını gerçekleştirmekle birlikte toplam 10 milyon dolarlık yatırım planı yapan şirket, Tunus ve İran’da da ihracatını artırmak için üretim tesisleri kuracak. Medical fuarları arasında Almanya’dan sonraki en büyük fuar olma özelliğini taşıyan “Arab Health Dubai 2015”e katılan Bıçakcılar Holding’in CEO’su Sadrettin Dai, Türkiye’de sağlık alanında en büyük firma olduklarını belirtti. Üretimlerinin yüzde 35’ini ihraç ettiklerini aktaran Dai, 4 yıllık süreçte bu oranı yüzde 50’ye yükseltmek istediklerini ifade etti. Fuarla birlikte Afrika bölgesine ihracatı artırma hedefl eri olduğuna değinen Dai, bölgedeki dağıtım kanallarını da sağlaştırmak istediklerinin altını çizdi. Bu yıl içinde Türkiye’deki sağlık alanında ilk Ar- Ge merkezini kuracaklarını belirten Dai, “İtalyan danışmanlarımız var ama ağırlıklı olarak 35 kişilik ekibimiz olacak. Başvurumuzu yaptık. 20 yıldır sektörün içindeyiz. 6 bine yakın ürünümüz var. Bizim 10 milyon dolarlık yatırım planımız var. Bunun bir kısmını gerçekleştirdik. Bir kısmı yeni ürün üretimi, bir kısmı da var olan kapasitemizi genişletmek. İstihdamımızı 750’den 950’ye çıkaracağız. Tek kullanımlık ürünlerde kateter ve sonda grubunda Avrupa’daki en büyük üreticiler- Türkiye’nin sağlık alanındaki ilk Ar- Ge merkezini kuracak olan Bıçakcılar, toplam 10 milyon dolarlık yatırım yapacak. Şirket, ihracat potansiyelini artırmak için de İran ve Tunus’ta üretim tesisi kuracak. deniz. Rakiplerimiz Batı Avrupalılar. İngiltere, İtalya ve Almanya bizim için önemli pazarlar. İngiltere’de pazar lideriyiz. İtalya’da ilk 3 içinde yer alıyoruz” dedi. 

Afrika’ya ihracatını 2 katına çıkaracak 

Yeni ürünleri hassas idrar ölçme cihazlarıyla ihracatta büyük bir beklenti içinde olduklarını söyleyen Bıçakcılar CEO’su Dai, geçtiğimiz yıl sonu itibariyle de bir ameliyat masasını piyasaya sunduklarını anlattı. Ürettikleri ürünlerin tamamına yakınının Türkiye’de ilk kez kendileri tarafından üretildiğini anlatan Dai, şöyle devam etti: “Türkiye sağlık alanında büyüyen pazarların ortasında. Batı Avrupa pazarları büyümüyor artık. Afrika’nın kuzeyiyle güneyini çıkarttığımızda o devasa pazar Belçika pazarından daha küçük. Çünkü tedavi yok ama gelişmeye açık. Afrika, Türki Cumhuriyetler gibi pazarlar sektörümüz için önemli. Ürünlerimizi o pazarlara uygun hale getirmemiz lazım. Bu pazarlarda ürünlerin bakımı düzgün yapılmaz. Ona uygun şekilde ürün geliştirmek lazım. Tek kullanımlık ürünlerde de hedef pazarımız Avrupa. Tunus’ta Kuzey Afrika pazarı için tek kullanımlık ürün üreteceğiz. Daha sonra tıbbi cihaz üretimi olacak. İran’da da önce tıbbi cihaz sonra tek kullanımlık ürün üreteceğiz. Yerel bayilerimizle birlikte çalışacağız. Kuzey Afrika’ya ihracatımızı yüzde 100 artırmayı hedefl iyoruz.” Bıçakcılar, ABD pazarında yüzde 95 paya sahip olan Welch Allen şirketinin de Türkiye distribütörü oldu.

Kamu hastanelerinin ihalelerinde sıkıntılar 

Kamu hastanelerinin ihale şartlarında birtakım sıkıntılar olduğuna işaret eden Bıçakcılar CEO’su Sadrettin Dai, “Biz ‘lokosit filtresi’ diye bir ürün üretiyoruz şimdi. Dünyada 4- 5 tane üreticisi var bu ürünün. Bu ürünün ihalelerinde bazı şartlar var. Deniyor ki ‘Bu ürün şu kadar kamu kuruluşunda kullanılmış olacak, belli referansları olacak.’ Ben bu ürünü yeni ürettim. Klinik çalışmalar için belgelendirmesi var ama referansı nasıl sunacağım” dedi. Alınan ürünlerde ihaleye daha kaliteli firmalar da girse ucuz ürünün tercih edildiğini aktaran Dai, şunları söyledi: “Bir ürün kaliteli olsa diğeri kalitesizse yine de fiyatı düşük olan alınıyor. Türkiye’de başarılı olmak için minimum kalite ve en ucuz fiyatı bulmanız lazım. Bu yanlış bir sistem. Özellikle üniversite hastaneleri paranızı ödemiyor. 1 yıldan önce para alamıyorsunuz. Bu maliyetlerimizi artırıyor. Parayı alamayınca mahkemeye versek de bir şey olmuyor. Kamu kurumu oldukları için haciz konulmuyor.”