Bilecik, İstanbul'un arka bahçesi olabilir
BİLECİK'TEN / Durmuş GÜNSÜR
Dünyanın en önemli kültür mirası olan İstanbul'un kıymeti geç de olsa farkedilmeye başladı. Fethedilmesi çağ kapaıp açan, uğruna milyonlarca can verilen muhteşem şehir, insanlığın ortak malı olarak Kültür Başkenti ilan edildi. Bu insanlık için önemli bir adım ancak bu güne kadar ekonomimizin de başkenti olan bu şehirdeki sanayi kuruluşlarının akıbeti herkesi düşündürüyor.
Fabrika bacalarından çıkan dumanların gölgesinde bir kültür başkenti olmayacağına göre, bu fabrikaların bir şekilde bir yere taşınması gerekiyor. Bu göz ardı edilemez bir gerçek. Bu noktada önemli bir soru daha gündeme geliyor. Peki, bu fabrikalar ne zaman ve nereye taşınacak?
Bu soruya cevap arayanlar ise Düzce, Bolu, Adapazarı, hatta Balıkesir, Kütahya gibi iller üzerinde duruyor. Ama, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş başta olmak üzere, alternatif arayışında olanların büyük bir kısmı ilk adres olarak Bilecik'i gösteriyor.
Peki, gerçekten Bilecik bu sanayi yükünü kaldırabilir mi? Bilecik'in, İstanbul'dan taşınmak isteyen sanayicilere alternatif olarak gösterilmesinin en büyük sebebi, şehrin coğrafi konumu. İstanbul'un, batı Anadolu'ya açılan kapısı konumundaki Bilecik, duble yolun hizmete girmesiyle İstanbul ile olan mesafesini 2 saate indirdi. Bu mesafe, 2013 yılında seferlere başlaması planlanan Yüksek Hızlı Tren'in hizmete girmesi ile bir buçuk saate inecek. Bugün bir semtinden bir semtine ulaşmak saatler alan İstanbullu için bu mesafe çok da uzun olmasa gerek.
Bilecik'in en büyük avantajlarından birisi de kara, hava ve demiryolu ulaşımı ile önemli lojistik avantajı. Yenişehir Havaalanı'na, Gemlik Limanı'na yakın mesafede bulunan Bilecik'ten geçen demiryolu da sanayici için önemli bir avantaj. Kurulu bulunan 150 civarındaki sanayi kuruluşu ile önemli bir sanayi altyapısına sahip şehirde, sanayi ve sanayi işçisi kültürü oluşmuş durumda. Özellikle, mermer, seramik, tekstilde. Hepsinden önemlisi ise, il merkezinde ve ilçelerde kurulu bulunan, altyapısı önemli ölçüde tamamlanmış olan organize sanayi bölgeleri (OSB). Bilecik'te 2, Bozüyük, Pazaryeri, Osmaneli ve Söğüt'te birer olmak üzere 6 OSB mevcut. Bilecik, kişi başına en fazla OSB bölgesi düşen bir il. Bölgelerdeki arsa fiyatları ise yatırımın en düşük kalemlerinden birisi olacak kadar çok ucuz. İstanbul'daki mevcut fabrikasının arsasını satan bir sanayici sadece bu arsadan aldığı parayla Bilecik'te rahatlıkla bir fabrika kurabilir.
Mermer, seramik ve çimento sektöründe önemli hammaddeye sahip Bilecik'te 600 civarında ruhsatlandırılmış maden ocağı da, bu madenlere dayalı sektörlerde yatırım yapmak isteyenler için büyük bir avantaj. Krizden önce ve krizle birlikte kapanan fabrikaların bir kısmı kamu ve özel bankaların eline geçti ve satışa hazır. Şahıslara ait olan ve kapalı durumdaki fabrikalar ise kiralanabilir veya satılabilir. Yani hazır kurulu bir düzen de var.
Kültür Başkenti olan İstanbul'u bugün veya yarın terketmek zorunda kalan sanayiciler için Bilecik bulunmaz bir fırsat. İstanbul'un arka bahçesi olmaya aday Bilecik'te yatırım yapmak isteyenler için bölgenin en cazip imkanları mevcut. Ancak, bu imkanlar yarın için geçerli olmayabilir. Yatırımcılara duyurulur.