Bilgin yanıtladı: 9 Eylül 1999 tarihi esnetilebilir mi? EYT’liler ilk maaşlarını ne zaman alacak?

Son dakika gelişmesi… Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) artık yasanın Meclis’ten geçmesi bekleniyor. Yasanın önümüzdeki günlerde TBMM’ye gelmesi beklenirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "EYT'lilerin ilk maaşlarını ne zaman alabilecekler?", "9 Eylül 1999 tarihi esnetilebilir mi?" ve "stajyer ve çıraklar kapsama girecek mi?" sorularını yanıtladı.

Haber Merkezi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bilgin, EYT’lilerin ilk maaşlarını 1 Mart tarihinde almalarına imkan sağlayacak bir düzenlemenin Meclis’ten çıkacağını düşündüğünü söyledi.

Bilgin’in Bengü Türk TV’de yaptığı açıklamalardan satırbaşları şöyle:

9 Eylül 1999 tarihi esnetilebilir mi?

- Olmaz, çünkü EYT dediğimiz şey, 8 Eylül'de geçerli olan yasanın değiştirilerek yaş şartı konulması. Dolayısıyla bu tarihte çalışan olması lazım ki o yaşa takılsın.

Stajyer ve çırakların durumu

- Staj yapanlar, iş yerinde çalışma ilişkisi kurmuyorlar, iş akdi gerçekleşmiyor. Dolayısıyla işveren onlar için prim ödemiyor. Yani onlar için geçerli olan bir durum değil. Onlar bir eğitim için gidiyorlar oraya. O eğitim sürecinde başlarına bir şey gelmesin diye devlet onlara sağlık sigortası yatırıyor, koruyucu sigorta düzenlemesi yapıyor. Onunla iş akdini birbirine karıştırmamak lazım. Orada öyle bir karışıklık var.

Borçlanma konusu

- Borçlanma vesaire bunlar söz konusu değil. İşvereniniz kim olacak, kimin adına borçlarınızı yatıracaksınız? Yani iş akdinin gerektirdiği şartların ve standartların hiçbirisi onlarda söz konusu değil.

- SGK çalışanları üzerinde çok büyük yük oluştu ve arkadaşlarımız çok sıkı çalıştılar. Bazen birkaç hafta cumartesi, pazar demeden müracaatlara cevap vermeye çalıştılar. Bilhassa yeni yıl öncesi bu yoğunluk yaşandı, halen bir yoğunluk var. Onun için bu düzenlemenin içinde Meclisimizden, SGK çalışanlarına, bu sürece katkı yapan arkadaşlarımıza bir çeşit ikramiye diyebileceğimiz bir düzenleme yapmalarını bekliyoruz.

Geçici işçiler dosyası

- Şu anda elimizdeki dosya, geçici işçiler dosyası. Geçici işçiler, çok farklı kurumlarda var. Şeker fabrikalarında, demir yollarında var, birçok kurumda var. Bu mevzuyu çözeceğiz, bu arkadaşlarımızın da kadro sorunlarını çözeceğiz. Bu dosyayı da kapatacağız.

Bu konularda ilginizi çekebilir
EYT