Bilim diplomasisi başlıyor

Teknoloji Bakanı Ergün, yurt dışına Bilim ve Teknoloji Müşavirleri atanarak "Bilim Diplomasi"si yürüteceklerini söyledi. İlk aşamada ABD'de San Francisco ve Boston'da, Japonya Tokyo'da ve Almanya Berlin'de ateşelik açılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yurt dışında Bilim ve Teknoloji Müşavirleri atanacağını, gönüllü Bilim ve Teknoloji Temsilcileri görevlendirileceğini bildirerek, "İlk olarak ABD'de San Francisco ve Boston'da, Japonya Tokyo'da ve Almanya Berlin'de açılacak 'bilim ateşelikleri'ni daha sonra Los Angeles, Londra, Pekin, Seul, Moskova ve Hindistan'da da yaygınlaştırmayı planlıyoruz" dedi.
 

"Yumuşak güç" bilim

Bilim ve teknolojiyle ilgili çalışmaların diğer ülkelerle entegre bir anlayış içinde sürdürülmesi, dünyadaki gelişmelerin, yurt dışındaki bilim insanlarının çalışmalarının yakından takip edilmesi gerektiğini dile getiren Ergün, "Dünya ülkeleriyle, karşılıklı menfaat teminine ve kazan-kazan anlayışına dayalı ilişkiler kurmak istiyoruz. Dünya genelinde, askeri ve emperyal araçlarla değil, 'yumuşak güç' diye tarif edilen ticari, diplomatik, kültürel ve bilimsel çalışmalarla söz sahibi olmak istiyoruz" diye konuştu.

Konsey kurulacak

Teknogirişim sermayesinden yararlanan kişilerin bazılarını, bir süreliğine ABD'de Silikon Vadisi'ndeki kuluçka merkezlerine göndereceklerini bildiren Ergün, "Başta Harvard Üniversitesi olmak üzere yurt dışındaki üniversitelerle öğrenci değişimi başta olmak üzere işbirliği alanlarını geliştirmek istiyoruz. Türkiye'deki ve yurt dışındaki sivil ve kamusal güçleri bilim, teknoloji ve yenilik faaliyetleri zemininde bir araya getirmek amacıyla, Bilim ve Teknoloji Konseyi oluşturuyoruz.

Her yıl, dünyadaki Türk bilim insanlarını ülkemizde buluşturan toplantılar düzenleyeceğiz. Bunların ilkini Temmuz ayında İstanbul'da gerçekleştireceğiz. Böylece yurt dışındaki akademisyenler, teknoloji yoğun sektörde çalışan vatandaşlarımız ile bakanlığımız ve üniversitelerimiz arasında network kurmuş olacağız. Yurt dışı bilim temsilcilerinin kuruluş ve örgütlenmesinde, ilk etapta bilim ve teknoloji potansiyeli yüksek, Türk bilim insanları ve girişimcilerinin yoğun olarak yaşadığı ülke ve şehirler seçilecek" diye konuştu.

 

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir