Bilimpark, İzmir’in Ar-Ge’de üretim üssü olmaya talip

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, nisan ayında faaliyete geçecek olan İzmir Bilimpark’ın, Ar-Ge projelerinin üretim üssü olmasını hedeflediklerini söyledi. Demirtaş, 2. Bilimpark’ı da İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin Güzelbahçe Kampüsü’nde kuracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ARZU ALP

İZMİR - İzmir’in Ar-Ge ve yenilik potansiyelinin farkında olan aktörler tarafından son dönemde teknoloji geliştirme bölgelerinin kurulmasına yönelik çalışmalar hızlandırıldı. İlk olarak İzmir Ticaret Odası, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve İTOB Organize Sanayi Bölgesi öncülüğünde başta bilişim ve yazılım sektörleri olmak üzere sürdürülebilir tarım ve sürdürülebilir enerji sektörlerinin Ar-Ge ve yenilik potansiyelini gerçeğe dönüştürmek amacıyla İzmir’in ikinci teknoloji geliştirme bölgesi olan İzmir Bilim ve Teknoloji Parkı Teknoloji Geliştirme Bölgesi (İzmir Bilimpark) kuruldu. Geçen yıl ağustos ayında temeli atılan Bilimpark’ta yönetim ve kuluçka merkezi binalarının inşaatı bu ay sonunda tamamlanacak, firmaların yerleşmesi ile bölge nisan başında faaliyete geçecek.

Menderes’te İTOB Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan İzmir Bilimpark’ın, OSB’nin altyapısı ve teknolojik ürün yatırımlarına uygun üretim alanları ile 5. bölge teşviklerinden yararlanma imkânına sahip olduğunu belirten İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “İzmir Bilimpark bu avantajları sayesinde İzmir’deki teknoloji geliştirme bölgelerinde gerçekleştirilen Ar-Ge projelerinin üretim üssü olmaya aday. Mevcut 23 bin metrekarelik alanında 8 bin metrekare üretim alanı imkânı sunuyor. Ayrıca 156 dönümlük bir genişleme imkânı bulunuyor. İzmir Bilimpark’ı ve İTOB OSB’yi ileri teknolojik ürünlerin üretim üssü haline getireceğiz. İzmir Bilimpark’ın büyüme ve üniversite-teknopark-sanayi işbirliğini geliştirme hedefleri ile İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin Güzelbahçe Kampüsü’nü Bilim Vadisi yapma hedefimiz var” diye konuştu. 

“Oda olarak İzmir’in bir bilim kenti olması, ülkemizin böyle markalar çıkartması için üzerimize düşeni tüm gücümüzle yapıyoruz” diyen Demirtaş, İzmir’in ikinci teknoparkı olarak kurdukları İzmir Bilimpark’ta inşaatın son aşamasına geldiğini hatırlatarak, “Yılbaşında faaliyete açmak istiyorduk ancak bu sene yağmur, fırtına, soğuk ve karla gelen olumsuz hava koşulları çoğu zaman çalışmaları durma noktasına getirdi. Eğer hava şartları çok zorlayıcı olmaz ise 15 Mart’ta inşaatı bitirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu. 

Esnek, modüler üretim birimleri olacak 

Bilimpark’taki ilk binaların idare merkezi ve kuluçkahane olduğunu vurgulayan Demirtaş, “Bu binamızda Ar-Ge ofisleri, kuluçka ofisleri, laboratuvar, toplantı salonları, kafeterya, oyun salonu var. Diğer binalarımızın projelerine başladık. Bakanlık mevzuatta yaptığı değişiklik ile teknoparklarda projesine başlanan ve tamamlanan ileri teknolojik ürünlerin üretimine imkan tanıdı. Bilimpark’ta 23 bin metrekare inşaat yapacağız. Bunun 8 bin metrekaresi üretim yeri olacak. Esnek, modüler ve ihtiyaca göre büyütülebilecek üretim birimlerinden oluşan bir sistem tasarlıyoruz” bilgilerini verdi.

Uzaya çıkacak öğrenciler yetiştireceğiz 

İkinci Bilimpark’ı ise İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin Güzelbahçe Kampüsü’nde kuracaklarını anlatan Demirtaş, “Güzelbahçe Kampüsü Bilim Vadisi olacak. Üniversitemizin sağlık ve mühendislikle ilgili tüm fakülteleri ve İzmir Bilimpark-2 orada olacak. Araştırmaya dayalı ileri mühendislik yapılacak. Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü açacağız. Sağlık ve mühendislik alanında yapılan araştırmalar, Güzelbahçe Bilim Vadisi’nde ileri teknolojik ürünlere dönüşecek. Ülkemizin ve İzmir’in ticarileşebilir ileri teknolojik ürün patenti sayısını arttıracağız. İleri teknolojili ürünlerin ihracattaki payının artmasını sağlayacağız. İzmir Ekonomi Koleji de orada yer alacak. Belli bir zeka seviyesinin üstündeki çocuklarımızı seçerek alacağız. İlkokuldan üniversiteye yaratıcı, araştırmacı ve girişimci bir nesil yetiştireceğiz. Uzaya çıkacak öğrenciler yetiştireceğiz. Güzelbahçe Bilim Vadisi Projesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden sonra yaşamımın en önemli projesi” bilgilerini verdi.