Bir gemi battı, diğeri sürükleniyor

Karadeniz'de etkili olan fırtına, Şile ve Kilyos açıklarında 2 geminin batmasına sebep oldu. Arama çalışmaları sırasında kurtarma botu da battı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
İSTANBUL - Karadeniz'de etkili olan fırtına nedeniyle Şile ve Kilyos açıklarında seyreden gemilerden biri batarken diğeri kontrolden çıkarak sürüklendi. Arama çalışması yapan kurtarma botu da şiddetli fırtına da battı. 
 
Solna Denizcilik Şirketi'ne ait "Volgo-Balt 199" adlı St. Kitts Nevis bandıralı 2 bin 516 grostonluk 110 metre boyundaki geminin, AIS sinyali ve iletişimi saat 10.08 civarında Şile açıklarında kesildi.
 
Bunun üzerine İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'nce "Kıyı Emniyeti-1", "Kıyı Emniyeti-3" ve "Kurtarma-4" römorkörü bölgeye sevk edildi.
 
Rusya'dan Antalya'ya giden, 3 bin 300 ton ağırlığında kömür taşıyan gemide 11'i Ukraynalı, 1'i Rus 12 kişilik mürettebat bulunduğu belirtildi.
 
Kayıp personelden üçü sağ olarak kurtarıldı.
 
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, gemiden bir personelin cesedine ulaşıldığını bildirdi.
 
Kurtarma botu da battı
 
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme bakanı Binali Yıldırım, Şile'de batan yük gemisi için bölgeye giden arama kurtarma botunun da kayalıklara çarparak battığını ve 2 kişinin kayıp olduğunu açıkladı.
 
Basına açıklama yapan Yıldırım, "Şile civarında çok şiddetli bir fırtına var. Orada bir nehir gemisi 10:20 civarında battı. Batan gemide 12 personel vardı. Arama kurtarma çalışmaları halen devam ediyor. Dört kişi sağ olarak alındı. Bir ölü var. Arama çalışmaları devam ediyor. Kurtarma botu da kayalıklara oturup battı. Orada da 2 kaybımız var. Balıkçı teknesinde de bir personel hayatını kaybetti."
 
 
 
Gemi çok hızlı battı
 
Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı, geminin battığını doğrulattıklarını belirterek, "Arama-kurtarma çalışmaları, havadan ve denizden sürdürülüyor ancak gemiye henüz ulaşılamadı. Gemi başına gelecek olayın farkında olmadan çok hızlı bir şekilde batmış, dolasıyla bize herhangi bir çağrısı olamadı" dedi.
 
Kilyos'ta sürüklenen gemide can kaybı yok
 
Öte yandan Kilyos açıklarında da "BBC Adriyatic" adlı kuru yük gemisinin sürüklendiği yönünde ihbar alan ekipler, römorkörleri bölgeye gönderdi.
 
Bu geminin mürettebatıyla ilgili bir sıkıntı olmadığını belirten Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Orakçı, geminin pozisyonunu koruduğunu belirterek, "Hava biraz sakinleyince olay yerindeki römorkörümüzle bu gemiye müdahale edeceğiz" dedi.