”Birlikte aşamayacağımız engel yok”

Erdoğan, sağlık filosuna 10 yeni helikopter ambulansın katılması dolayısıyla, Ankara'da yapılan törende konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Yeter ki bizler kardeşliğimizi muhafaza edelim, yeter ki birliğimizi, dirliğimizi, bütünlüğümüzü muhafaza edelim, yeter ki devlet-millet kaynaşmasını, devlet-millet dayanışmasını hep birlikte muhafaza edelim, inanın aşamayacağımız hiç bir engel yoktur" dedi.

Erdoğan, sağlık filosuna 10 yeni helikopter ambulansın katılması dolayısıyla, Ankara Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde düzenlenen törene katıldı.

Törende yaptığı konuşmada, eğitimin önemine vurgu yapan Başbakan Erdoğan, Türkiye'yi, "Eğitim", "Sağlık", "Adalet" ve "Emniyet" olmak üzere 4 temel taş üzerinde "Yüceltmek" için çaba gösterdiklerini anlattı.

İktidara geldiklerinde, Türkiye'deki okuma-yazma oranının yüzde 80'in altında olduğunu, bugün yüzde 90 oranının yakalandığını kaydeden Erdoğan, yine hükümet olduklarında 10 öğrenciden 1 tanesinin üniversiteye gidebildiğini kaydetti. Hükümetin YÖK ile uyum içinde çalışmalarını yürüttüğünü belirten Erdoğan, tüm illere üniversite kurulduğunu anımsattı.

"Üniversiteye giden öğrenci sayısı artacak"

Üniversite sayısı ne kadar artarsa, üniversiteye giden öğrenci sayısının da artacağını ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Yeter ki bizler kardeşliğimizi muhafaza edelim, yeter ki birliğimizi, dirliğimizi, bütünlüğümüzü muhafaza edelim, yeter ki devlet-millet kaynaşmasını, devlet-millet dayanışmasını hep birlikte muhafaza edelim, inanın aşamayacağımız hiç bir engel yoktur.

Bu millet güçlü bir millet aslında, ama kendi gücünün farkında değil. Ne olur birbirimize güvenelim, kendimize güvenelim, inanın bugün elde ettiğimiz sonuçlardan çok daha iyilerini biz elde edeceğiz, ederiz. Doğrusu ben, yarınların Türkiye'sinin çok daha aydınlık, çok daha müreffeh olduğuna gönülden inanıyorum. Bu anlayışla, bu aşk ile çalışmaya devam edeceğiz. Her alanda milletimize, en iyiyi, en güzeli taşımaya devam edeceğiz."

"Bütçe açık veriyor diye bunu önleyemezsiniz

Erdoğan, sağlık hizmetlerine yönelik harcamalarla ilgili, "bütçe açık veriyor" denildiğini ifade ederek, "Ne verirse versin, 'bütçe açık veriyor' diye bunu önleyemezsiniz, bunu durduramazsınız. Çünkü bu işin bedeli olmaz, ne gerekiyorsa bunu yapacağız" dedi.

Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Ankara ile 6 ilin daha bu hizmet ile tanıştığını kaydetti.

Ankara'da 1 helikopter ambulansın 1 yıldır hizmet verdiğini belirten Erdoğan, bugün sayının 2'ye çıktığını söyledi.

Adana, Afyonkarahisar, Bursa, Çanakkale, Konya, Samsun, Trabzon ve Van'da da ilk defa hava ambulansı hizmeti verileceğini belirten Erdoğan, bu illerin bölge merkezleri konumunda olacağını ve çevre illere de hizmet verileceğini kaydetti.

Eylül ayında da 2 adet ambulans uçağı alım ihalesini gerçekleştireceklerini bildiren Başbakan Erdoğan, bu sürecin aslında yeni başlamadığını, bu aşamaya gelinene kadar çok mücadele verdiklerini söyledi.

"Vatandaş Ahmet"

Özel sektör hastanelerine ait ambulans sisteminin, devlet ile koordineli olarak hizmet verdiğini anlatan Başbakan Erdoğan, "Vatandaş Ahmet, 'ben aracımla 112 Acil'e girebilirim' diyecek" dedi.

Bunun uygulamalarının İngiltere'de olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, belki vatandaşın, aracının donanımını yaparak bu hizmete girebileceğini söyledi.

Bunları gerçekleştirdikten sonra ulaşımda yaşanan sıkıntıların da minimize olacağını dile getiren Erdoğan, bazı yerlerde sıkıntılar yaşanabildiğini, "art niyetin olduğu yerlerde ise bakanlığın gerekli incelemeleri yaptığını" söyledi.

"Art niyet olabileceğine asla ihtimal vermediğini" de dile getiren Erdoğan, "112 Acil'de görev almış arkadaşlarımın bir gönül eri olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Akdağ: Hala 112 numaralı telefonu gereksiz arayanlar var

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, acil sağlık hizmeti veren sağlık kurumları ve görevlilerinin işlerinin kolaylaştırılmasının önemine işaret ederek, "Bu kültürü de toplumda zenginleştirmemiz gerekiyor. Hala 112 numaralı telefonu gereksiz arayanlar var. Hala ambulanslara yollarda yer açma kültürünü geliştirmemiş olanlar var ama ümit ediyorum ki bu hususta da mesafeler alacağız" dedi.

Bunun için özel eğitim alan sağlık görevlisi, hekim ve pilotların bu sürece dahil edildiğini kaydeden Akdağ, daha önce hizmete sokulan 7 ambulans helikopterle beraber toplam 17 bölgede bu hizmetin verileceğini söyledi.

Helikopter ambulansların, hizmet alanı tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde 17 bölgede konuşlandırılacağını belirten Akdağ, "Yani Van denilince sadece Van'ı kast etmiyoruz, Van ile etrafındaki şehirleri de kast ediyoruz" dedi.