”Bizim yaptığımız arabuluculuk değil”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye olarak Irak ile Suriye arasındaki sorunların çözümüne yardımcı olduklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BAĞDAT - Türkiye olarak Irak ile Suriye arasındaki sorunların çözümüne yardımcı olduklarını belirten Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu yardımın "arabuluculuk" olarak adlandırılamayacağını ifade etti.

Davutoğlu, Bağdat ziyareti çerçevesinde Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile bir araya geldi, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Yeniden Bağdat'ta olmaktan mutlu olduğunu belirten Davutoğlu, Bağdat'taki son kanlı saldırıları hatırlatarak, Türk halkı ve yetkilileri adına baş sağlığı dileklerini iletti. Türkiye'nin Irak'a her alanda yardım etmeye hazır olduğunu bildiren Davutoğlu, Türkiye'de tedavi gören Iraklı yaralıların durumunun iyi olduğunu, bu kişilerin emin ellerde olduğunu ifade etti.

Davutoğlu, Irak İslami Yüksek Konseyi lideri El Hekim'in vefatından duyduğu üzüntüyü de dile getirdi.

Türkiye-Irak ilişkilerinin çok iyi durumda olduğunu ve "yüksek stratejik işbirliği konseyi" için hazırlık yaptıklarını kaydeden Davutoğlu, bu konseyin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ekim ayındaki Irak ziyareti sırasında toplanacağını belirtti. Davutoğlu, bölge ülkelerinin geleceğinin ortak olduğunu, herkes böyle düşünürse refah ve güvenliğin temin edilebileceğini, bölge ülkelerinin bir araya gelmesi durumunda bölgenin dünyanın en müreffeh yerlerinden birisi olabileceğini söyledi.

Davutoğlu, Irak ile stratejik işbirliği konseyinin bir örneğini Suriye ile de kurmak istediklerini belirtti.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin son Suriye ziyaretinin çok başarılı olduğunu kaydeden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Irak'ın karşı karşıya kaldığı sorunların çözümünde yardımcı olacağız. Bugün Sayın Maliki ve diğer bakanlarla ayrıntılı bir görüşme yaptık, Irak tarafının görüşlerini öğrendik. Bizim yaptığımız arabuluculuk değil, çünkü arabuluculuk iki taraf arasında olur. Biz dost ve kardeşiz, dost ve kardeşler arasında arabuluculuk olmaz, sadece birbirlerine yardımda bulunurlar. Biz de yardımda bulunuyoruz. Irak tarafından aldığımız bilgileri Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Dışişleri Bakanı Velid El Muallim'e ileteceğim.

Bölge kritik bir dönemden geçiyor, gün birlik ve dayanışma günüdür. Bu çalışmaları torunlarımız için yapmalıyız. Ayrı görüşlere sahip olsak bile sorunları yürekli bir şekilde ortaya atmalı ve bölge ülkeleri arasında karşılıklı güvene dayalı ilişkiler kurmalıyız."

Bakan Davutoğlu, bu çerçevede Suriye tarafı ile görüştükten sonra olup bitenleri Irak tarafına haber vereceklerini kaydetti.

Davutoğlu, Bağdat'a Suriye ile sorunların çözümü için üç öneriyle geldiğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine, detaylar hakkında bilgi veremeyeceğini, sadece ilkeleri söyleyebileceklerini bildirdi. "Meseleler kardeşler arasında nasıl halledilirse öyle halledilebilir" diyen Davutoğlu, bu sorunu ikili ya da üçlü mekanizma ile halletmek için gece gündüz çalışacaklarını, iki tarafın da iyi niyetli olduğunu belirtti.

Zebari: Türkiye'den Suriye ile arabuluculuk değil, bize yardım etmesini istedik

Irak Dışişleri Bakanı Zebari de Türkiye'nin Irak'a dostluk elini kritik bir dönemde uzattığını söyledi ve 19 Ağustos saldırılarında yaralananlar için yardım elini uzatan ilk ülkenin Türkiye olduğuna işaret etti.

Davutoğlu ile yaptıkları görüşmelerde ikili ilişkiler ile bölgesel konuları ele aldıklarını kaydeden Zebari, Irak ile Türkiye arasında kurulması kararlaştırılan stratejik işbirliği konseyinin üst düzey komisyon toplantısının 17-18 Eylülde İstanbul'da düzenleneceğini bildirdi.

Zebari, Davutoğlu'nun önceki ziyaretinde Irak'a verilen su miktarının artırılması vaadinde bulunduğunu ve gerçekten de Türkiye'nin verdiği su miktarında artış yaşandığını belirterek, bunun için teşekkür etti.

Görüşmelerde ele alınan diğer konulardan birinin de Suriye-Irak ilişkilerindeki sorunlar olduğunu belirten Zebari, Davutoğlu'na Suriye ile olan ilişkilerin kopma noktasına gelmediğini aktardıklarını kaydetti. Zebari, sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Türkiye'den Suriye ile arabuluculuk değil, bize yardım etmesini istedik. Suriye'ye karşı olan tutumumuz değişmedi. Irak hükümetinin ve yargısının istediği, bazı şahısların iade edilmesidir, bu tutumumuz değişmedi. Ayrıca Irak'a zarar veren eylemlere son verilmesini istiyoruz. Büyükelçilerimizi karşılıklı olarak geri çekmedik sadece istişarede bulunmak için merkeze çağırdık."

Zebari, BM Güvenlik Konseyinde bu olaylara açıklık getirilmesi için araştırma komisyonları oluşturulmasını istediklerini belirterek, bu krizin karşılıklı anlayışla bitmesini istediklerini ve çözümden yana olduklarını ifade etti.

Suriye hakkındaki bir soru üzerine Zebari, Suriye devleti ya da hükümetini suçlamadıklarını, bununla birlikte Suriye yönetimindeki bazı tanınmış şahısları suçladıklarını bildirdi. "Suriye ile Irak arasında cephe açmak iki ülkenin de aleyhinedir" diyen Zebari, Suriye'yi değil orada yaşayan Iraklıları suçladıklarını ifade etti.

Terörle ilgili soruya karşılık da Zebari, "Terör nerede olursa olsun terördür, iyisi ya da kötüsü yoktur. Terörün her türünü kınıyoruz" dedi. Zebari, Irak'ın karşı karşıya kaldığı durumun tamamen farklı olduğunu, Irak'ta yapılan terör eylemlerinin "sırf öldürmek için yapılan eylemler" olduğunu kaydetti.

Zebari, Suriye için takındıkları tutumun İran için de geçerli olup olmadığının sorulmasına karşılık, oluşturulmasını istedikleri uluslararası mahkemenin sadece bir ülkeyi hedef almadığını, gerçekleri ortaya çıkararak, Irak'ı savunmak için oluşturulacağını bildirdi. Zebari, bu mahkeme ve bu mekanizma ile çok şeyin aydınlanabileceğini belirtti.