BM için yeniden aday

Ban Ki-mun, ikinci dönem genel sekreterlik yapmak için aday olduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER  - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ikinci dönem genel sekreterlik yapmak için aday olduğunu düzenlediği basın toplantısıyla resmi olarak açıkladı.

BM'de düzenlediği basın toplantısında ikinci 5 yıllık dönem için aday olduğunu belirten Genel Sekreter Ban, bugün BM Genel Kurulu ve Güvenlik Konseyine adaylığına ilişkin resmi mektup gönderdiğini ve göreve ikinci kez talip olduğunu söyledi.

Genel Sekreter Ban, 4,5 yıllık genel sekreterliği boyunca BM'ye üye devletler arasında ve BM sistemi içinde "köprü kurma" görevini üstlendiğini, sonuca ulaşmak için hep ortak zemin aradığını vurguladı.

Görevi boyunca BM ve uluslararası toplumun olağanüstü bir değişimden geçtiğini söyleyen Ban, bu dönemde iklim değişikliğini küresel gündemin başlarına taşıdıklarını, dünyadaki doğal afetlerle (Myanmar, Haiti ve Pakistan gibi) hızla ve etkili bir biçimde başa çıktıklarını, pekçok hayat kurtardıklarını, Sudan'da, Somali'de, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ve Fildişi Kıyısı'nda barış tohumları attıklarını, ekonomik kriz döneminde dünyanın dikkatini en zayıfların ve yoksulların gereksinimlerine çektiklerini ve son dönemde Arap ülkelerindeki gelişmelerde ülke liderlerine halklarının seslerini dinlemeleri ve taleplerini yerine getirmeleri çağrısında bulunduklarını belirtti.

66 yaşındaki Güney Koreli Ban Ki-mun'un şu an için bilinen bir rakibi bulunmuyor. Ocak 2007 yılında seçilen Genel Sekreter Ban'ın büyük olasılıkla BM Güvenlik Konseyi'nin tavsiyesi ile 192 üyeli Genel Kurul tarafından yeniden seçilmesi bekleniyor. Ban seçilirse ikinci dönemine 1 Ocak 2012'de başlayacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir