BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Liderler Zirvesi bitti
Dinler,"Yakın gelecekte ülkelerin zenginlikleri artık kişi başına düşen milli gelirle hesaplanmayacak, farklı göstergelerle hesaplanacak" dedi.
NEW YORK- Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Genel Başkanı Serdar Dinler, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi'ni, kurumsal sosyal sorumluluğun en üst mertebesi olarak düşündüklerini söyledi.
Dinler, New York'ta bugün sona eren BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Liderler Zirvesi sırasında, "Yakın gelecekte ülkelerin zenginlikleri artık kişi başına düşen milli gelirle hesaplanmayacak, farklı göstergelerle hesaplanacak" dedi.
Bu göstergelerin en başında sosyal kalkınmanın geldiğini söyleyen Dinler, "Artık bir ülkenin çevresinin ne kadar temiz olduğuna, ne kadar suyu olduğuna, ne kadar karbon salımı yaptığına bakılacak, ülkelerin zenginlikleri böyle ölçülecek" diye konuştu.
Türkiye'nin bu kapsamda diğer ülkelerle rekabet edebilmesi için şimdiden önlem alması gerektiğine dikkati çeken Dinler, "Bunun için sosyal sorumluluk önemli bir araç, bunu kullanarak önümüzdeki yıllarda dünya sahnesinde hem ülke hem de Türk şirketleri olarak daha rekabetçi olabilmek için kurumsal sosyal sorumluluk kavramını içselleştirmemiz, kültür olarak kabul edip uygulamaya geçirmemiz gerekir" dedi.
Küresel İlkeler Sözleşmesi Liderler Zirvesi'ne sivil toplum örgütü olarak katıldıklarını, katılımcıların daha çok iş dünyasını temsil ettiğini belirten Dinler, "Biz Küresel İlkeler Sözleşmesi'ne çok önem veriyoruz, bu sözleşmeyi Türkiye'de imzalayan ilk sivil toplum örgütlerinden biriyiz. Türkiye'de bu sözleşmenin yaygınlaşması için uğraşıyoruz" dedi.
Derneklerinin bir süre Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin Türkiye'de yaygınlaşması kapsamında BM ile işbirliğiyle bazı projeler üstlendiğini anlatan Dinler, "Küresel İlkeler Sözleşmesi'ni, kurumsal sosyal sorumluluğun en üst mertebesi olarak düşünüyoruz. Kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarını tamamıyla içselleştirmiş ve kültür olarak algılamış olan firmaların çok rahatlıkla Küresel İlkeler Sözleşmesi'ni imzalayabileceğine inanıyoruz" dedi.
Açılışını BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un yaptığı Küresel İlkeler Sözleşmesi Liderler Zirvesi bugün sona erdi.
Zirveye Türkiye'den katılan kurumların temsilcileri arasında Küresel İlkeler Sözleşmesi Türkiye Ulusal Ağı Temsilcisi Dr. Yılmaz Argüden, Koç Holding Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan da yer aldı.
"BM Küresel İlkeler Sözleşmesi"
BM'nin 2000 yılında başlattığı ve şu an dünyada 8 bini aşkın kurumun üye olduğu "BM Küresel İlkeler Sözleşmesi" girişimi, şirketlerin "İnsan hakları, iş standartları, çevre duyarlılığı ve yolsuzlukla mücadele" kapsamında 10 temel ilkeyi benimsemesini öngörüyor.
BM'nin Küresel İlkeler Sözleşmesi'ne imza atan kurumlar, "insan haklarına saygılı olmayı, insan hakları ihlallerine karışmamayı, örgütlenme ve toplu sözleşme hakkına saygı göstermeyi, insanları zorla çalıştırmaktan kaçınmayı, çocuk işçiliğini yasaklamayı, işte ayrımcılığı ortadan kaldırmayı, çevresel sorunlarla ilgilenmeyi, bu kapsamda sorumluluk almayı, çevreyle uyumlu teknolojiler geliştirmeyi, yolsuzluğu yasaklamayı" taahhüt ediyor.