Boğaz suyu Haliç'e can verecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Boğaz'ın temiz ve oksijenli suyu, dev borularla bugün Haliç'e ulaştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç'e Boğaz suyu verilmesi projesinin hizmete girmesi nedeniyle düzenlenen törende konuşma yaptı.

Başbakan Erdoğan, İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e su verilmesi töreninde yaptığı konuşmada, projenin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü 1995'te, o dönem dünyanın en büyük çevre koruma projelerinden biri olarak kabul edilen "Haliç Çevre Koruma Projesi"nin önemli etaplarından biri olduğuna değinen Erdoğan, Haliç Çevre Koruma Projesi kapsamında bugüne kadar İstanbul için çok önemli çalışmaların hayata geçirildiğini söyledi.

Erdoğan, 1994'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilerek, şehrin sorumluluğunu üstlendiğinde, Haliç'i "adeta bir bataklık" olarak teslim aldıklarını ifade etti. Başbakan Erdoğan, "Şahsım Kasımpaşa'da doğmuş bir İstanbullu olarak, Kasımpaşa'dan Fener'e, Kasımpaşa'dan Balat'a hangi tablo içerisinde geçtiğimizi çok iyi bilirim. Adacıklar... Kokudan geçilmeyen bir Haliç. Sandallarla Haliç'teki vapurlarla karşıdan karşıya geçerdik. Bugünleri görmenin de hayalini hep taşırdık" diye konuştu.

 

[PAGE]

"Yeniden bir kirlenmeye müsaade etmeyeceğiz"

Başbakan Erdoğan, bugün açılışı yapılan proje ile Karadeniz'den gelip İstanbul Boğazı'ndan Marmara'ya giden deniz suyunun Haliç'le buluşturulduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Sarıyer'deki Çayırbaşı sahilinden aldığımız deniz suyunu, 4 bin 990 metre uzunluğunda bir tünelle Ayazağa'ya getiriyor, oradan Kağıthane Deresi vasıtasıyla Haliç'e bırakıyoruz. Bu sistemle, bilhassa yağışın olmadığı dönemlerde Haliç'e günde 260 bin metreküp deniz suyu akıtacağız. Bu su akıtılmazsa aynı duruma düşeriz. Bu su akıtılınca Haliç, akvaryum niteliğini koruyacaktır, böyle bir nitelik kazanacak. Sürekli bir sirkülasyon olacak ve yeniden bir kirlenmeye müsaade etmeyeceğiz. Biz, Haliç'i deniz suyu ile buluşturarak, buradaki suyun yenilenmesini, havalanmasını, canlı kalmasını sağlıyoruz."

Başbakanlık Devlet Arşivi tesislerinin bir kaç ay içinde açılışının yapılacağını bildiren Erdoğan, "Ciddi zenginliğe ihtiyacımız var. Arşivlerin güvence altına alınması, tamamıyla elektronik sistemle takviye edilmesi için burası yapıldı. Çok çok modern, gerçekten Türkiye'nin ciddi bir tarihi açığını inşallah burayla kapatıyoruz. Açılışını da bir iki ay içerisinde yapacağız. Çünkü burası adeta ülkenin yönetimiydi. Şimdi de işte o yönetimin aklını burada sağlama alacağız. Arşivde dosyalarda neler var bunları göreceğiz" diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye'de Haliç'le ilgili projenin bir başka örneği bulunmadığını kaydederek, dünyada da sadece su yönlendirmesi şeklinde bazı çalışmalar bulunduğunu söyledi.
Başbakan Erdoğan, "Sarıyer'den tünel ve Kağıthane Deresi aracılığıyla Haliç'e su getirmemizi sağlayan projenin maliyeti 44 milyon lira. Proje paketinin şu ana kadar maliyeti 758 milyon doları buluyor. Sene 1995, sene 2012... İstanbul'un bu en güzel bölgesini kurtarmakla, şehre kattığımız değerin karşılığını hesaplayabilmenin ise mümkün olmadığına inanıyorum" dedi.

 

[PAGE]

"Muhafelet büyükşehir nedir bilmez"

Erdoğan, 13 ilde yeni büyükşehir kurulmasını öngören tasarıya tepki gösteren muhalefi eleştirdi.

"Bunlara 'Büyükşehir nedir diye sorun, inanın tanımlayamazlar. İdeolojinin deli gömleği bir kenara konulsa, bunlar bir dönemden fazla belediyecilik yapamazlar" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Biz diyoruz ki Büyükşehir Belediyesi ile mülki sınırları, büyükşehir belediyesinin tasarruf sınırları içine alalım. Niye? Bir imar bütünlüğü sağlayalım. Merkezde farklı bir imar, kenarda, ilçede, beldede farklı bir imar anlayışıyla şehirleri güzelleştiremeyiz. Diyoruz ki daha önce İstanbul’un kenarındaki köylere doğru dürüst hizmet gidemezken şimdi Büyükşehir sınırları içine girince hizmet görmeye başladı."

Muhalefetin, "Siz, federal bir yapıya geçmek istiyorsunuz" dediğini anımsatan Erdoğan,  dertlerinni ülkeyi daha güzel hale getirmek olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Büyük düşünmeye mecburuz. küçük düşünenlerle bu işi yapamayız" diye konuştu.