Bölgesel kalkınma yoksulluğu önler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
İZMİR  - İzmir’de düzenlenen "İzmir Sürdürülebilir Kalkınma Diyaloğu Konferansı’nda konuşan İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Galya Frayman Molinas, sürdürülebilirlikte bölgesel kalkınmanın önemine değinerek, "Bölgesel sürdürülebilir kalkınma, insanların yoksulluk, işsizlik, eşitsizlik sarmalından kurtulması demektir" dedi. 
 
2012 Haziran’ında gerçekleştirilen Rio+20 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’nın ardından, Türkiye’deki ikinci değerlendirme toplantısı 15 Şubat 2013’te İzmir’de yapıldı. İzmir Kalkınma Ajansı ve SKD işbirliği ile İzmir Hilton Oteli Balo Salonu’nda gerçekleştirilen "İzmir Sürdürülebilir Kalkınma Diyaloğu Konferansı"nda Rio+20’de Ulusal Raporda yer almaya hak kazanan iyi uygulama örnekleri paylaşıldı. Konferansın hedefi İzmir'de sürdürülebilir kalkınma araçlarının kullanımının yaygınlaştırılması olarak belirlendi. Konferansa, iş dünyası, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve kamu kuruluşlarından 150’yi aşkın kişi katıldı, farklı kesimlerin bir araya gelmesi ile tam bir diyalog ortamı yaratıldı. 
 
Sürdürülebilir kalkınma konusunda Türkiye’nin önde gelen isimlerinin bir araya geldiği konferansın açılışında konuşan İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Galya Frayman Molinas, 2012 Haziran ayında Rio’da yapılan zirvenin ardından İzmir’deki konferansa kadar rekor sayıda uygulama başvurusu yapıldığını belirtti. Molinas, 180 başvuru arasından seçilen en iyi 24 uygulamanın konunun uzmanlarının da katılımıyla İzmir’de sunulmasından memnuniyet duyduklarını söyledi. En iyi uygulamaların, yeşil ekonominin göstergesi olmaları açısından büyük önem taşıdığını belirten Molinas, "Çünkü, BM Kalkınma Komisyonu yoksulluğun azaltılması ve sosyal hedefler konusunda neler yapıldığını bu tür somut örneklerle görmek istiyor" dedi. 
 
Molinas, sürdürülebilir kalkınmanın bir bütün olarak ele alınması gerektiğini belirterek bölgesel kalkınmanın önemine dikkat çekti: "Bölgesel kalkınmada amaç, kentin ekonomisinde, ticaret ve istihdam sahalarının geliştirilmesi ile refah artışının elde edilmesidir. Bölgesel sürdürülebilir kalkınma, insanların yoksulluk, işsizlik, eşitsizlik sarmalından kurtulması demektir. Sanayileşme ülkeleri geliştiriyor ama sanayinin belli bölgelere yığılması bölgesel dengesizliklere neden oluyor. Bölgeler arasında sorunlar ortaya çıkıyor. Sanayi ve ticaretin büyük şehirlerde yoğunlaşması göçü ve dengesizliği hızlandırıyor. Sonucun ne olduğunu hepimiz biliyoruz: Konut, altyapı yetersizliği, çevre kirliliği vs…Birçok ülke, bölgeler arasındaki eşitsizliği ortadan kaldırmak ya da en azından azaltmak için bölgesel kalkınma planları oluşturuyor. Türkiye de bunların arasında yer alıyor."
 
Aziz Kocaoğlu: "Bir yandan korurken bir yandan geliştirmeniz gerekiyor"
 
Konferansta, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve İZKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Aziz Kocaoğlu, belediyenin yaptığı çalışmalar, faaliyetler ve sürdürülebilir kalkınma projeleri hakkında bilgi verdi.
 
Konuşmasında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sürdürülebilir kalkınma ve çevre konusunda yaptığı hizmetlere de değinen Kocaoğlu, şunları söyledi: "Çiğli'deki Türkiye'nin önde gelen arıtma tesisimizde 2,5 milyon evin evsel atığını arıtıyoruz. Tarımda vahşice kötü ilaç kullanımı vardı. Buna karşı organik tarımı getirip destekleyip teşvik ettik. Katma değeri arttırıp çevre bilinci yaratmayı hedefledik. Son teknolojiyle donatılmış 15 adet yeni tasarruflu gemi alıyoruz. Bir yandan korurken bir yandan geliştirmeniz gerekiyor. Kentte yeni orman alanları yarattık. Jeotermal kapasiteyi 2 kat arttırdık. Seferihisar'da termal kuyuları, elektrik, sera ve turizme vermek üzere çalışmaları sürdürüyoruz."
 
Çeşitli sektör temsilcileri ve kamu kurumu yöneticilerinin de çok sayıda sunum gerçekleştirdiği toplantıda, doğa, çevre ve diğer kaynakların verimli kullanılarak, geleceğe daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için yapılması gerekenler hakkında çeşitli örnekler paylaşıldı.
 
Hem kurum hem de çevre açısından büyük önem taşıyan sürdürülebilir kalkınma konusunda gerek özel sektör gerekse kamu kurumu ve kuruluşlarının yanı sıra üniversitelerin de konuyla ilgili çalışmalar gerçekleştirmesi ve bu konudaki bilincin yaygınlaştırılması gerektiği önemle vurgulandı.
 
İyi uygulama örnekleri sunuldu ve bölgesel sürdürülebilir kalkınma tartışıldı
 
Toplam 4 oturumda gerçekleşen konferansta, Türkiye’de Sürdürülebilir Kalkınma Araçlarının Kullanılmasına Yönelik İyi Uygulama Örnekleri – I ve II,  İzmir Ekoverimlilik (Temiz Üretim) Uygulamalarının Yaygınlaştırılmasına Yönelik Strateji Çalışması ve Bölgesel Çalışmaların Sürdürülebilir Kalkınmaya Olan Katkısı konuları tartışıldı.
 
Türkiye’de sürdürülebilir kalkınma araçlarının kullanılmasına yönelik iyi uygulama örneklerini ise Erdemir, Ford, Anadolu Efes, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Vitra Karo, Coca-Cola İçecek, Arçelik, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı yetkilileri sundu.
 
"Bölgesel çalışmaların sürdürülebilir kalkınmaya katkısı" oturumunun moderatörlüğünü ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Demirer yaptı. Oturuma konuşmacı olarak Kalkınma Bakanlığı, Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Dairesi Başkanı Dr. Sema Bayazıt,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Daire Başkanı Kadir Demirbolat ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nden Dr. Ahmet Hamdi Alpaslan katıldı. 
 
 
Oturumlara kimler katıldı?
 
- İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Sibel Ersin, 
- Erdemir Demir Çelik A.Ş. Çevre Mühendisi Cenk Aksoy,  
- Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. Çevre Mühendisliği Ekip Lideri Ela Yılmaz,
- Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş. Kurumsal İletişim Direktörü Mustafa Levent İlgün, 
- T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Verimlilik Genel Müdürlüğü Program Uygulama ve Destekler Dairesi Başkanlığı İletişim Direktörü Nilay Dönmez,  
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Çevre Mühendisi Çağatay Manav, 
- ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Göksel Demirer, 
- TTGV Çevre Projeleri Grubu Ferda Ulutaş, 
- İZKA Planlama Programlama ve Koordinasyon Birimi Filiz Morova İneler,
- VitrA Karo Ürün Yöneticisi Mustafa Serkan Sarıoğlu,  
- Coca-Cola İçecek A.Ş., Kurumsal İlişkiler Müdürü Aykan Gülten, 
- Arçelik Enerji ve Çevre Sorumlusu Özge Erturan Baykara, 
- Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Çevre Projeleri Koordinatörü Ferda Ulutaş, 
- Kalkınma Bakanlığı, Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Dairesi Başkanı Dr. Sema Bayazıt, 
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, İklim Daire Başkanı Kadir Demirbolat, 
- İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Genel Müdürü Dr. Ahmet Hamdi Alpaslan