Bölünmüş yoldan yıllık tasarruf 5,5 milyar dolar

Ulaştırma Bakanı "Bir yılda 15 bin kilometre bölünmüş yolun sadece yakıt ve zaman tasarrufundan elde ettiğimiz kazanç 9,4 milyar Türk Lirası, dolar olarak 5,5 milyar dolardır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




İSTANBUL - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Bir yılda 15 bin kilometre bölünmüş yolun sadece yakıt ve zaman tasarrufundan elde ettiğimiz kazanç 9,4 milyar Türk Lirası, dolar olarak 5,5 milyar dolardır" dedi. Yıldırım, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen "5. Avrupa Asfalt ve Bitüm Kongresi"nin açılışında yaptığı konuşmada, Avrupa Asfalt ve Avrupa Bitüm Birlikleri tarafından her dört yılda bir tüm dünya katılımcılarının yer aldığı, teknik sonuçları itibari ile endüstrilere yön veren bu aktivitenin Türkiye'de gerçekleşmesinden memnuniyet duyduğunu kaydetti.


Altyapı işlemlerini daha iyisini yaparak, devam ettirmek zorunda olunduğunu belirten Yıldırım, şunları kaydetti: "Sürekli iyileştirme, kaliteli hale getirme, daha çevreci yol yapma, daha dayanıklı yol yapma... İşte bunları sağlamak için sıcak asfalttan, alternatif kaplama malzemelerine kadar konuşulup görüşülecek. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak, yollarından, havaalanlarından, deniz yollarından, haberleşme sisteminden sorumlu bakanlık olarak 110 bine varan ekibimizle 9 seneyi aşkın süreden beri Türkiye'nin tıkanan damarlar gibi yollarını açıyoruz. Son 9,5 yıl içerisinde altyapı için 70 milyar doların üzerinde yatırım yaptık. Bunun yüzde 72'si yollar için harcanmıştır. Bu yatırımlar sonucu 6 bin 100 kilometrelik bölünmüş yoldan 21 bin 500 kilometrelik bölünmüş yol ağına çıktık. Yani 3 katın üzerinde bir yol ağına çıktık. Bu, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı, altyapı ve bölünmüş yol hamlesidir. Geçtiğimiz yıllarda Güneydoğu Avrupa ülkelerindeki meslektaşlarımla görüşme yaparken, 'biz yılda 1500, 2 bin kilometre bölünmüş yol yapıyoruz' dediğimde meslektaşlarım sıfır hatası mı yaptınız diye soruyor. Bu gerçek bir başarı hikayesidir. Buna ülkemizin, insanımızın ihtiyacı vardır."

"Geçen sene serilen sıcak asfalt miktarı 26 milyon tonu buldu"

Yıldırım, "Önceki yıllarda bir yıl içerisinde 5 milyon ton sıcak karışım asfalt serilirken, bu dönemde 20 milyon tonun üzerine çıktık" diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçen sene serilen sıcak asfalt miktarı 26 milyon tonu buldu. Türkiye, Avrupa ülkeleri içerisinde asfalt üretiminde 3. sıraya yükseldi. Asfalt sektöründe hizmet veren üreticiler, makine tedarikçileri sayılarında ciddi artışlar meydana geldi. Asfalt üretim ve uygulaması yapan firma sayısı 200, asfalt üretiminde kullanılan plent sayısı 450'yi aştı. Son yıllarda başladığımız yol hamlesi, bölünmüş yol çalışmaları asfalt sektörünü de bu kadar bir büyüklüğe ulaşmasını sağladı. Bölünmüş yol çalışmaları ve yolların işletme performansların artırılması birçok olumlu sonuçlar veriliyor. 1 yılda 171 milyon saat zaman tasarrufu, 1 milyar litre akaryakıt tasarrufu, havaya neşredilen yanmış gazlardan da 2,3 milyon ton daha az karbondioksit salgılaması yapıldı. İşte yolun kalitesinin konforunun nelerin sağladığını kısa bir özetidir. Bunları paraya vurduğunuzda bir yılda 15 bin kilometre bölünmüş yolun sadece yakıt ve zaman tasarrufundan elde ettiğimiz kazanç 9,4 milyar Türk Lirası, dolar olarak 5,5 milyar dolardır. Biz bölünmüş yollara, 35 milyar dolar harcadık. 35 milyar doları 4'e böldüğünüzde 5 yıl içerisinde bu bölünmüş yollar kendini amorti eder hale geldi."

Bu konularda ilginizi çekebilir