Bonus hisseli ve geri alım garantili halka arz

Katmerciler hisselerinin yüzde 24'ünü halka arz ediyor. 'Geri Alım Garantisi' ve 'Bonus Hisse' teşvikleri ilk kez kullanılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Araç üstü ekipman sektöründe faaliyet gösteren Katmerciler Sanayi ve Ticaret, hisselerinin yüzde 24'ünü halka arz edeceğini duyurdu.

Halkın arzın duyurulması amacıyla düzenlenen basın toplantısında Katmerciler Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Katmerci, şirketin faaliyetlerini ve halka arzın detaylarını anlattı. Halka arz için SPK ve İMKB'ye başvurduklarını belirten Mehmet Katmerci, araç üstü ekipman sektörü ve ilk kez uygulanacak olan halka arz teşvikleriyle ilgili de bilgiler verdi.

Mehmet Katmerci, halka arzdan elde edilecek gelirin, yine şirkete döneceğini vurgulayarak, bu gelirlerin planlanmış yatırımların finansmanında ve şirket finansman yapısının daha da güçlendirilmesinde kullanılacağını belirtti. Katmerci, halka arzın tamamlanmasıyla birlikte, Katmerciler'in, ABD'li ve Avusturyalı iki şirketin ardından dünyada borsada işlem gören üçüncü araç üstü ekipman üreticisi şirket olacağına dikkat çekti.

İki yılda yüzde 154 büyüdük

Şirketin yıllardır istikrarlı bir büyüme gösterdiğini aktaran Mehmet Katmerci net satışlarını 2008 yılında yüzde 38, 2009 yılında ise yüzde 85 oranında artırdıkları bilgisini verdi. İki yılda yüzde 154 oranında büyüme elde etmiş durumda olduklarını söyleyen Katmerci, "Net satış gelirimiz 2007 yılında 26,2 milyon TL iken, bu rakam 2009 yılında 66,5 milyon TL olarak gerçekleşti" dedi.

Şirketin faaliyet kârının ise iki yılda yüzde 482 oranında artış kaydettiğini söyleyen Mehmet Katmerci, "2007 yılında 1,23 milyon TL olan faaliyet kârı, 2008 yılında 3,91 milyon TL'ye, 2009 yılında ise 7,14 milyon TL'ye yükseldi. Şirketin 2010 yılı ilk yarı kârı ise 6,2 milyon TL" dedi.

Net karımız son iki yılda yüzde 466 arttı

Katmerciler'in net kâr artışının da iki yılda yüzde 446 düzeyinde artığını kaydeden Mehmet Katmerci "2007 yılında 890 bin TL olan net kârımız, 2008'de 1,62 milyon TL'ye, 2009'da ise 4,87 milyon TL'ye çıktı.Şirketimizin kâr oranını hızla artırırken, 2010 yılı ilk altı ayında da 5,1 milyon TL net kâr elde etmeyi başardık" dedi.

Katmerciler'in kâr marjlarının da dikkat çekici olduğunu savunan Mehmet Katmerci "2009 yılında brüt kâr marjı yüzde 30 olan şirketimizin faaliyet kârı marjı yüzde 14, net kâr marjı da yüzde 7,3 oldu. Şirketimiz yüzde 44 öz kaynak kârlılığına ulaştı. 2010 yılı ilk altı aylık sonuçlara göre, şirketimizin aynı alanlardaki yüksek marjları artarak devam ediyor" dedi.

Halk arz 'yatırımcı ödüllendirme' ve 'koruma programı' ile gerçekleşecek

Basın toplantısında halka arz çalışmaları hakkında detaylı bilgi veren Deniz Yatırım Genel Müdürü Hüseyin Sami Çelik, 15 aracı kurumun görev yapacağı halka arzda kullanılacak teşviklerin büyük ilgi göreceğine inandıklarını ve uzun vadeli yatırımı özendireceğini söyledi.

Çelik'in verdiği bilgilere göre, Deniz Yatırım tarafından "Yatırımcı Ödüllendirme ve Koruma Programı" adıyla geliştirilen "Geri Alım Garantisi" ve "Bonus Hisse" teşvikleri, SPK'nın onayı halinde ilk kez Katmerciler halka arzında kullanılacak.

Bu teşviklerle, yatırımcıların daha uzun vadeli yatırıma özendirilmesi, uzun vadeli düşünen yatırımcıların korunması ve ödüllendirilmesinin amaçlandığını belirten Hüseyin Sami Çelik "Teşvikler, Katmerciler'in kurumsal özgüveninin ve hissesine güveninin bir göstergesidir" dedi.

Hüseyin Sami Çelik'in verdiği bilgilere göre bireysel yatırımcılar, Geri Alım Garantisi veya Bonus Hisse teşviklerinden birisinden yararlanma imkanına sahip olacak. Kurumsal yatırımcılar ise sadece Bonus Hisse'den faydalanabilecek.

Sadece halka arza katılan yatırımcıların faydalanabileceği teşvik sistemini Çelik şu şekilde açıkladı:

"Halka arza katılarak hisse senedi alan bireysel ve kurumsal yatırımcılara, 90 gün süreyle hesaplarında tuttukları ve satmadıkları hissenin yüzde 5'i oranında "Bonus Hisse" hediye edilecek. "Bonus Hisse" yatırımcının hesabına otomatik olarak aktarılacak.

Benzer şekilde, halka arzı takiben 90 gün sonunda, hissenin piyasa değerinin halka arz değerinin altına düşmesi ve yatırımcının talebi halinde, bireysel yatırımcıların halka arzdan alıp hesabında tuttuğu hisse senetlerinin belirli kısmını, halka arz fiyatından geri alımını garanti ediyor. Gerek Bonus Hisse, gerek Geri Alım Garantisi teşviklerinde, teşvike konu olacak hisse tutarının hesabında, arzı takiben 90 gün içinde gerçekleşen asgari gün sonu bakiyeleri baz alınacak."

Geri Alım Garantisi teşvikinin finansmanı için "Ortak satışı" gelirlerinin yüzde 80'inin üç ay Deniz Yatırım'da bloke edileceğini söyleyen Çelik, "Bu teşviklerin planlanmasında, Katmerciler'in sahip olduğu vizyonun ve özgüvenin çok önemli bir yeri var. İlk kez Katmerciler halka arzında uygulamayı planladığımız ve SPK onayını takiben uygulayacağımız teşviklerin, bundan sonraki halka arzlarda da kullanılacağına ve örnek oluşturacağına inanıyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir