Borç yapılandırmada kapsam oldukça geniş

Şimşek, vergi ve pirim borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili tasarının en kısa sürede TBMM'ye sevk edileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi ve pirim borçlarının yapılandırılmasında kapsamı oldukça geniş tutuklarını söyleyerek, tasarının en kısa sürede TBMM'ye sunulacağını söyledi.

 

2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ve 2009 Yılı Kesinhesap Kanunu Tasarısı görüşmelerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başlandı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Komisyon’da 2011 Yılı Bütçesinin sunuş konuşmasını yaptı. Orta Vadeli Program’ın ve Orta Vadeli Mali Planı’nın açıklanmasında yaşanan gecikmeler nedeniyle muhalefet partili komisyon üyelerince eleştirilen Bakan Şimşek, sunuşun ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek borçların yeniden yapılandırılmasında kapsamın geniş tutulacağını belirterek, kapsamın oldukça geniş tutulmasına yönelik eğilim olduğuna dikkat çekti. Çalışmanın henüz tamamlanmadığını belirten Bakan Şimşek,"Tamamlansaydı Meclis’e sevk edilirdi. Bu hafta içinde bir iki değerlendirme toplantısı daha yapılacak. Bu hafta içinde çalışmayı sonuçlandırmayı ümit ediyoruz" dedi.

"Rakamlar gerçekçi değil"

Yapılandırmadan 100 milyar TL tahsilat yapılacağına yönelik çıkan haberlerin sorulması üzerine Bakan Şimşek, bu rakamların gerçekçi olmadığını vurguladı. Zaman zaman bazı rakamlar telaffuz edildiğini, bu rakamların özellikle sosyal güvenlik alacakları boyutuyla gerçekçi olmadığını kaydeden Bakan Şimşek, rakamların kağıt üzerinde doğru olabileceğini, ancak tahsil edilebilir alacağa baz oluşturamayacağını dile getirdi.

Temmuz ve Ağustos’tan bu yana prim ödemelerinde aksaklık olup olmadığının sorulması üzerine Bakan Şimşek, "Böyle bir kaygı her zaman vurgulandı. Biz mükellefleri çok açık uyardık. Bir yapılandırmaya gidersek, bunun başlangıç tarihi, yapılandırma öncesi olacak. Açıklanmadan önceki bir tarih olacak dedik" diye konuştu.

"Bütçe açığı 6 milyar lira azalacak"

2010 yılsonu itibarıyla Merkezi Yönetim Bütçe giderlerinin 297 milyar TL, gelirlerinin 252.8 milyar TL, bütçe açığının 44.2 milyar TL olmasını tahmin ettiklerini söyleyen Bakan Şimşek, "Bu çerçevede 2010 yılı başlangıç bütçesine göre 2010 yılsonunda bütçe giderlerinin yüzde 3.5 (10 milyar TL), bütçe giderlerinin ise yüzde 6.8 (16 milyar TL) oranında artmasının bekleniyor. Bütçe açığının ise 6 milyar TL azalarak 44.2 milyar TL’ye düşmesi öngörülüyor" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir