Borç yok, ufak bir alacağımız var

2011'i dengelerin iyileştiği bir yıl olarak değerlendiren Maliye Bakanı Şimşek, "Devlet olarak haziran sonu itibarıyla net dış borcumuz yoktur. Tam aksine dış dünyadan ufak bir alacağımız vardır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "2011 yılı dengelerin iyileştiği, refahın artırıldığı, büyümenin, istihdamın güçlü olduğu, kamu finansman dengelerinin iyileştiği bir yıldı. Cari açığın da ciddi bir şekilde arttığı ama şimdi kontrol altına alındığı bir yıldı" dedi.
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) yıl sonu değerlendirme toplantısı Ankara Sheraton Otelinde yapıldı.
Toplantıda konuşan Şimşek, makro açıdan bakıldığında 2011'in Türkiye için çok iyi bir yıl olduğunu belirtti.
Türkiye'nin cari açığı bulunduğunu, bunun önemli bir yapısal sorun olduğunu ifade eden Şimşek, "Onu bir saniye için kenara bırakırsanız Türkiye'miz büyümede hakikaten rekor kırıyor" diye konuştu.
Türkiye'de son bir yılda 1.8 milyon kişinin iş bulduğunu dile getiren Şimşek, "Dünyada kolay kolay, olsa olsa belki Çin'de olur ama onun dışında başka böyle bir örnek bilmiyorum. Bu bir rekor" dedi.
"Neredeyse dengede bitirip kapatacağız bu seneyi"
Ulaştırma ve eğitime ilave kaynak aktarılmaması durumunda bütçenin bu sene dengede olacağını ifade eden Şimşek, "Bütçede öngörülen açığın milli gelire oranı olarak biz hedefin yarısının altına düştük. İlave harcamalar olmasa neredeyse dengede bitirip kapatacağız bu seneyi" ifadesini kullandı.
Dünyada en çok konuşulan ve duyarlılığın arttığı alanın kamu borçları olduğuna dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti:
"Gelişmiş ülkelerde kamu borçlarında bir patlama söz konusu. Gelişmiş ülkelerin ortalama kamu borç stokunun milli gelire oranı yüzde 100'ü aşmış durumda. Avrupa Birliğinde yüzde 90'a dayanmış durumda. Uluslararası akademik çalışmalar 'Bir ülkenin veya bir bölgenin borcu milli gelirinin yüzde 90'ına ulaşırsa potansiyel büyümeyi aşağı çeker' diyor.  Bu işin yükünü yani dünya büyümesinin esas motorunu Türkiye, Hindistan, Çin Brezilya, Meksika, Rusya gibi ülkeler alacak."
"Net dış borcumuz yok"
Borcun ülkeler için önemli bir gösterge olduğunu bildiren Şimşek, "Türkiye'nin borcunun milli gelire oranı muhtemelen bu sene yüzde 40'ın altına düştü. Biz inşallah 2014'te yüzde 32'lere çekmeyi hedefliyoruz" dedi.
Türkiye'nin iç borcunun 1980'de 720 bin lira olduğunu ifade eden Şimşek, 1990'da bunun 79 kat artışla 57 milyon liraya, 2002'de ise 2 bin 629 kat artarak 150 milyara çıktığını söyledi. Bakan Şimşek, şunları söyledi:
"Kamu olarak çok iyi konumdayız. Niye? İlk defa bu yılın haziran sonu itibarıyla Türkiye devletinin bütün dış borçlarını ve bütün döviz varlıklarını karşılaştırdığınız zaman biz dış dünyadan 299 milyon lira alacaklıyız. Devlet olarak haziran sonu itibarıyla net dış borcumuz yoktur. Tam aksine devlet olarak bizim dış dünyadan ufak bir alacağımız vardır. Öyle bir konuma geldik."
Bu konularda ilginizi çekebilir