Boru hatlarının güvenliği artırılacak
Bakan Yıldız, bazı bölgelerdeki boru hatlarının güvenliğinde daha titiz davranılması konusunda mutabakat sağladıklarını bildirdi.
ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bazı bölgelerdeki boru hatlarının güvenliğinde daha titiz davranılması konusunda İçişleri Bakanlığı ve özel güvenlik birimleriyle mutabakat sağladıklarını bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gürbüz Kaya başkanlığındaki Enerji Sektörü Derneği (Enerji-Der) yönetim kurulu üyelerini makamında kabul etti.
Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmenin ardından açıklama yapan Bakan Yıldız, Enerji-Der yöneticileriyle Türkiye'deki enerji yatırımları, yenilenebilir enerji, karbondioksit emisyonlarıyla ilgili konularda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.
"Bir de Türkiye'nin büyümesiyle alakalı derdi olmayanların yaptırdığı inisiyatifler üzerinde konuşmalar yaptık" diyen Yıldız, görüşmenin son derece faydalı geçtiğini bildirdi.
Bir gazetecinin, petrol boru hatlarına yapılan terör saldırılarına karşı güvenlik önlemlerinin artırılmasının söz konusu olup olmadığını sorması üzerine Yıldız, Kerkük-Yumurtalık hattının İdil ile Mardin-Midyat arasında kalan bölümünde iki gün önce 2 kişinin hayatını kaybettiği bir terör saldırısı olduğunu, yaklaşık bir ay kadar önce de aynı bölgenin 10 kilometre kadar ilerisinde bir saldırının olduğunu hatırlattı.
Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı'ndan iki boru ile sevkiyat yapıldığını belirten Yıldız, şu bilgileri verdi:
"Bu boru hatlarından bir tanesinde bu patlama gerçekleşmiştir. En son haliyle, yangın kontrol altına alındı, söndürüldü. Tamir çalışmaları da güvenli şekilde devam ediyor. Zannediyorum 6-7 gün içerisinde boru hattı tamir edilmiş olacak. Ancak petrol sevkıyatı bugün itibariyle tekrar başladı. Çünkü, diğer borudan biz bunların sevkıyatını yapıyoruz. Yani ticaretimizde, özellikle Irak'ın daha da normalleşmesini sağlayacak ham petrol boru sevkıyatıyla alakalı bir sıkıntı oluşmuş değil. Biz o sevkıyata devam ediyoruz.
Güvenlik sistemleriyle alakalı tekrar İçişleri Bakanlığımıza, hem kendi aramızdaki bir özel güvenlikle de bunu tekrar dile getirdik. Bir kısım bölgelere daha titiz davranmamız lazım geldiği üzerinde bir mutabakat sağladık. Bununla alakalı çalışmaları İçişleri Bakanlığımızla yürütecekler. Bu çalışmalar başladı."
"Su akar, Türk yapar diyeceğiz"
HES'ler konusundaki bir soru üzerine Bakan Yıldız, suların sonuna kadar değerlendirileceğini belirterek, "Su akar, Türk bakar yerine bundan sonra 'su akar, Türk yapar' diyeceğiz. Çünkü her yapmadığımız HES yerine doğal gazdan ve ithal kaynaklardan ikame ettiğimiz bir enerji yapılanmasına doğru gidiyoruz. Hani yerli kaynaklarımıza önem verecektik?" diye konuştu.
HES'lere, nükleere, kömüre, rüzgara, jeotermale karşı çıkan gruplar bulunduğunu ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:
"Kömürle alakalı bir iş yapıyoruz, havaya bir bacadan kirli gaz saldığı için buna karşı çıkan bir grup görüyoruz. Jeotermal yapıyoruz, (dengeyi bozuyorsunuz) diyorlar. Rüzgar gülü yapıyoruz, (kuşlar ürküyor) diyorlar. Türkiye'nin büyümesini karşılayacak enerji yapılandırılmasının önünü mutlaka açmamız lazım. Bizim Türkiye'nin büyümesiyle alakalı derdi olmayanlarla bizim bir işimiz yok. Biz Türkiye'nin büyümesiyle dertlenmişiz, bununla alakalı yatıp kalkıyoruz. O yüzden bize çözüm yolu sunmayan, ancak bir işin nasıl yapılamayacağını tarif eden konularla bundan sonra pek ilgilenmeyeceğiz. Herkesin görüşüne saygımız vardır ama biz sorumluluğumuz gereği, 73 milyon vatandaşımıza karşı sorumluyuz. O yüzden Türkiye'nin büyümesini öncelikli olarak yerli kaynaklardan, yenilenebilir kaynaklarımızdan artırmaya devam edeceğiz. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıldönümüne kadar bunları tamamlamış olacağız."