Bosna'da sel mağdurlarının hepsine ulaşmaya çalışıyoruz

Türkiye, sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek'te yardımlarına aralıksız devam ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SARAYBOSNA - Sel felaketi sonrasında yaralarını sarmaya çalışan Bosnalılar'a yardımlarını sürdüren Türk Kızılayı, afetten en çok etkilenen bölgelere ulaşarak battaniye, mutfak seti ve hijyen seti dağıttı. Türk Kızılayı ayrıca, Bosna Hersek'e kara ve hava yoluyla acil durum yardım malzemesi ulaştırmaya da devam ediyor. 

Sel felaketinin en fazla etkilediği yerlerden biri olan Bosna Hersek'in kuzeyindeki Brçko'da yardımlarını aralıksız sürdüren Türk Kızılayı, diğer yardım kuruluşlarının gidemediği yerlerin de tespitini yaparak, bu bölgelere de gitmeye çalışıyor

Brçko'da yardımları koordine eden Türk Kızılayı Genel Müdür Yardımcısı Mintez Şimşek,yaptığı açıklamada, yardımların kısa sürede çok sayıda afetzedeye ulaşabilmesi için, Brçko yetkilileri ve Kızılhaç temsilcileriyle işbirliği yaptıklarını söyledi.

Ülkenin selden etkilenen bölgelerinde içler acısı bir manzara ile karşılaştıklarını belirten Şimşek, şunları kaydetti:

“Brçko şehir merkezine çok yakın bir mesafedeki yerleşim yerlerinde incelemelerde bulunduk ve hemen sonrasında afetten etkilenen ailelere yardımlarımızı ulaştırdık. Evlerin çoğu su altında kalmış. Bazı evlerin ikinci katına kadar su çıkmış. İçler acısı bir manzara ile karşılaştık. Sel sularından kurtarılan aileler, daha yüksek kesimlerdeki yerleşim yerlerine helikopterler ve teknelerle taşınmış. Türk Kızılayı olarak o ailelerin hepsine yardımlarımızı ulaştıracağız.” 

Yardımlar ailelere ulaştı

Türk Kızılayı'nın yardımlarından faydalanan Brçkolu Duşan Arseniç, sel felaketinde evinin sular altında kaldığını, ailesiyle birlikte yüksek bölgelere kaçarak kurtulduklarını söyledi.

Başta Türkiye olmak üzere Bosnalılar'a yardımda bulunan tüm ülkelere teşekkür eden Arseniç, “Evimiz tamamen sular altında kaldı. Çocuklarım ve eşimle birlikte, suları erken fark edip yüksek yerlere kaçarak hayatımızı kurtardık. Şimdi üç aile aynı evi paylaşıyoruz. Evimizi bir daha görür müyüz bilmiyorum. Bundan sonra nasıl yaşarız onu da bilmiyorum. Çocuklarım daha çok küçük ve kısa bir süre sonra bir bebeğim daha dünyaya gelecek. Umarım o dünyaya gelmeden ülkemizin yaşadığı bu acı son bulur” diye konuştu.

Sel sularının çekilmesiyle evine kavuşan Sino Yevromoviç ise döndüğünde oturacak tek bir sandalye bile evinde bulamadığını ifade etti.

Tüm eşyalarının ıslak ve çamurla kaplanmış olduğunu belirten Yevromoviç, "Eşim ve çocuklarımla eşyalarımızı temizleyip eski yaşamımıza dönmeye çalışacağız. Ama yaşadıklarımızı asla unutmayacağız” dedi.

Türk Kızılayı yardımlarını Sırbistan’a da ulaştıracak

Türk Kızılayı, Balkanlar bölgesinde yaşanan sel felaketinin en etkili olduğu bir diğer ülke olan Sırbistan'a da yardımlarını ulaştıracak. Sırbistan'ın yardım alma konusunda verdiği olumlu cevap üzerine, Türk Kızılayı'nın, kısa bir süre içinde yardımlarını Sırbistan’a sevk edeceği ve ihtiyaç sahiplerine dağıtacağı öğrenildi.

 İBB'nin Bosna'ya gönderdiği ekibi yardım çalışmalarına devam ediyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre; ilk etapta belediyeden 6 kişilik ekip Bosna Hersek'e gönderildi, daha sonra Kızılay, AFAD ve bölgedeki yerel yöneticilerin talepleri doğrultusunda daha geniş kapsamlı yardım ekipleri hazırlanarak bölgeye sevk edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yapılan incelemeler sonucunda Brcko bölgesini çalışma alanı olarak tespit ederek bölgede 47 personel ve 19 araç ile çalışmalarına devam ediyor.  

Bölgede, ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını da gideren belediye ekipleri, su tahliye çalışmaları, hat ve kanal temizliği çalışması ve yol yıkama çalışmaları da gerçekleştiriyor. 

İstanbul İtfaiyesi'nin 24 saat esasına göre çalışan "Ahtapot" isimli aracı ise su tahliye çalışmalarını sürdürüyor.

Bölgeye gönderilen malzemeler 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Bosna Hersek'e görevlilerle birlikte gönderilen yardım ekipmanları ise şöyle: 

Bir su tahliye ve ikmal aracı, 5 su tahliye ve ikmal aracı kurtarma aracı, 3 kombine kanal açma ve temizleme aracı, 4 yıkama aracı, 1 bakım ve ikmal aracı, 4 kamyonet - panelvan, 1 mobil büfe, 10 su tahliyesi için motopomp, 10 dalgıç motopomp, 19 tahliye botu, 9 jeneratör, 125 bin kum torbası, 10 bin çöp torbası.

Cumhurbaşkanı İzetbegovic teşekkür etti

Bosna Hersek'e gittikleri ilk günden bu yana halkın yoğun sevgi gösterileri ile görevlerine devam eden belediye ekibini Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzetbegovic de ziyaret ederek yardımlarından dolayı teşekkür etti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir