Bosna'ya ticaret çıkarması

Bosna - Hersek'te iş imkanlarını araştıran ASKON üyeleri, Avrupa ve ABD ile serbest ticaret anlaşmaları bulunan ülkede temaslarda bulundular.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet DAYIOĞLU

SARAYBOSNA - Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) mensubu işadamları, genel başkanları Mustafa Koca liderliğinde düzenledikleri Bosna - Hersek gezisinde karşılıklı yatırım ve iş imkanlarını araştırdılar.

Gezinin ilk durağı Teşanj'da belediye başkanı, ticaret odası başkanı ve bir grup işadamıyla bir araya gelen ASKON üyeleri kentin sunduğu olanaklar ile ilgili bilgi aldılar. Sanayi merkezi konumundaki kentte bazı tesisleri inceleyen ASKON heyeti, Teşanj'ın farkını ortaya koyabilmesi halinde yatırım imkanlarını değerlendirebileceklerini bildirdiler.

Gezinin ikinci gününde Bosna - Hersek Dış Ticaret Odası ile ortaklaşa düzenlenen İş Forumu Toplantısı'na katılan heyet üyeleri, genel ekonomik durum ve yatırım imkanları konusunda en yetkili ağızlardan geniş bilgi edinme şansı buldular. İş forumunda bir hoş geldin konuşması yapan Bosna Hersek Dış Ticaret Odası Başkanı Amir Zukiç, Türkiye'den gelen işadamları heyetini Bosna'da görmekten son derece memnun olduklarını ve bu türden buluşmaların iki ülke arasındaki ticareti olduğu kadar dostluk ve kardeşliği de artıracağını vurguladı.  Zukiç, gelişmeye yönelik bir ekonomileri olduğunu ve bunun için Türkiye'den gelecek katkıların çok önemli olduğunu ifade etti.

Bosna-Hersek'in Türkiyeli işadamları için mal satılacak bir ülke olmaktan çok, beraber iş yapılacak bir ülke olarak düşünülmesi gerektiğine değinen Zukiç, ASKON heyetinin ziyaretinin bu konuda kendilerine ümit verdiğini kaydetti.

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca da yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ticaret hacminin daha fazla artırılması gerektiğine inandıkları için Bosna'da bulunduklarını ve burada kendilerini memleketlerinde hissettiklerini belirtti.

Mustafa Koca, Saraybosna'daki çalışmaları ile kendileri açısından tablonun daha da netleşeceğini ve Türkiye'ye döndüklerinde gerek üyelerine ve gerekse
Türkiye insanına Bosna-Hersek'teki ortak yatırım imkanları konusunda bilgiler aktaracaklarını söyledi.

İkili görüşmeler verimli geçti

Konuşmaların ve sunumların ardından ikili görüşmelere geçildi. Türk ve Boşnak firma temsilcileri arasında yapılan karşılıklı görüş alışverişi sonunda Türk firmalar, Almanya başta olmak üzere dış bağlantılarına ek olarak Bosna - Hersek'in sunduğu imkanları da kullanarak pazar pozisyonlarını güçlendirebilecekleri konusunda fikir birliğine vardılar.

Türkiye'den gelen firmaların yaklaşık yarısı iş bağlantısı yapmayı başardı. Firmalar, ikinci görüşmeleri Türkiye'de yapmak üzere randevulaştılar.

Görüşmelere katılan Türk firmalardan Bakış Kapak, Bosnalı bir firmayla ürünlerinin satışı ve dağıtımı konusunda prensipte anlaştı. Buna göre Boşnak firma, Türk partnerinin akrilik ve membran kapak ürünlerini alıp hem kendisi kullanacak, hem de Bosna genelinde doğrudan satışını yapacak.

Yerel basının da büyük ilgi gösterdiği Bosna - Hersek temaslarını gezi sonunda değerlendiren ASKON Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koca, insanları sıcak bu ülkenin yatırım çekmeyi amaçladığına işaret etti. Bunun bir tanışma gezisi olduğu vurgulayan Koca, çıkan doğal sular ve demir- çelikte ciddi yatırım imkanları olduğunu ifade etti.

Koca, “Hammaddenin olduğu yere yatırım yapmak demek, bu yatırımın doğru yapıldığı anlamına gelir. Hammaddedeki açığını burada kapatabilen ve Avrupa'ya mal satmak isteyen, orta ve orta üstü ölçeğe sahip firmalar burada yatırım yapabilir" dedi.

Koca, anlaşmalar sayesinde bu ülkeden Avrupa ve ABD'de 600 milyon tüketiciye ulaşma imkanı bulunduğunu ifade etti. Bu yatırımların yapılması halinde Bosna'dan Avrupa'ya açılmanın kolaylığına dikkat çeken Mustafa Koca, bir yandan da eski Osmanlı topraklarına sahip çıkmanın önemini vurguladı.

2012 planları

ASKON olarak bu yıl Kuzey Irak'ta bir daimi fuar alanı planladıklarını anlatan Mustafa Koca, karşılıklı bağlantılar kurup, ilişkiler geliştirmek için bir de Rusya seyahati düşündüklerini söyledi. Koca, yıl sonuna doğru Libya'da da bir fuar düzenleme niyetleri bulunduğunu kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir