Boykot korkusu takas borsasını canlandırdı

İthalatçılar Fransız mallarını elden çıkarmak için takas borsasına sunmaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Fransa meclisinde 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifinin kabul edilmesine tepkiler sürerken, Fransa'ya duyulan öfke Fransız mallarını ithal eden toptancıların da gözünü korkuttu.
İthalatçı firmalar ellerindeki Fransız mallarını elden çıkarmak için takas borsasına sunmaya başladı.
Sistem Barter tarafından kurulan takas borsası "www.takasdepo.com" adresinde, Fransız mallarının takası ağırlık kazandı.
Toptancılar ve iş adamları tarafından takas borsasına sunulan malların karşılığında gayrimenkul, taşıt, reklam mecrası gibi ürünler talep ediliyor.
Sistem Barter Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Besle yaptığı açıklamada, oluşan tepki nedeniyle Fransa'dan ithalat yapan bazı tedarikçilerin bir an evvel elindeki malları çıkarmak için takas depoya sunduklarını belirtti.
Özellikle kozmetik ve tekstil ürünlerinin ağırlıkta olduğu bilgisini veren Besle, bu ürünler karşılığında daha çabuk nakde çevrilecek mal ve hizmetler talep edildiğini söyledi.
Bir an evvel malları elden çıkarmak için fiyat indirimi de yapıldığını anlatan Besle, "Yüzde 15 ile yüzde 30 arasında fiyat indirimleri yapıldı. İş adamları şu anda yaşanan tepki ortamının durulmasını bekliyor. Riske girmemek için ise daha uygun fiyattan ellerindeki ürünleri taşıt ve gayrimenkul ağırlıklı olmak üzere takasa sundular" dedi.
"Fransız malları arzı son bir ayda 3 kat arttı"
Firmaların stoklarında kalan mallardan takas yaparak elden çıkarma çalışması başlattıklarını ifade eden Besle, 5 bin çeşitte yaklaşık 10 bin adet ürünün iş adamları tarafından takasa sunulduğu belirtti.
Besle, "Bu ürünler içerisinde öne çıkanlar arasında 500 adet oto lastiği, 1000 adet erkek kabanı, 300 adet paslanmaz çelik mutfak ürünü, 200 çift ayakkabı, 300 adet gözlük ve 100 adet bayan elbisesi var" dedi.
Fransız mallarının arzının son bir ayda 3 kat arttığını vurgulayan Besle, "Fransa'nın Ermeni soykırımı yasa tasarısında şubat ayına kadar her şeyin netleşmesi bekleniyor. Yasa tamamen yürürlüğe girdiğinde asıl boykotun o zaman yaşanmasından korkuluyor. Şu an hala yasanın geri çekilmesi yönünde bir beklenti var. Bu nedenle ithalatçı iş adamları beklemeyi tercih ediyor" diye konuştu.
İnşaattan otomotive elektronikten gıdaya kadar 25 binden fazla ürünün www.takasdepo.com adresinden online olarak takas edilebildiğini ifade eden Besle, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinin de Türkiye'deki temsilcileri aracılığıyla takas işlemlerine katıldığı, yakın zamanda Avrupa ve ABD başta olmak üzere yurt dışı şubelerini açacaklarını kaydetti.
Bu konularda ilginizi çekebilir