Brezilya, yabancı yatırımcılara vergiyi 2 kat artırdı

Brezilya, döviz kurundaki hareketleri sınırlamak için yabancı yatırımcıların yerel piyasaya ihraç edilen tahvil alımlarına uygulanan vergiyi iki kat artırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRASILIA/SAO PAULO - Brezilya, ikinci tura giren başkanlık seçimlerinde siyasi bir çekişme konusu olarak öne çıkan döviz kurundaki hareketleri sınırlamak için, yabancı yatırımcıların yerel piyasaya ihraç edilen tahvil alımlarına uygulanan vergiyi dün iki kat artırdı.

Diğer gelişmekte olan ekonomiler gibi, para biriminin değerlenmesine neden olan sıcak para girişleri ile mücadele etmeye çalışan Brezilya'nın Maliye Bakanı Guido Mantega, IOF vergisi adı verilen vergiyi yüzde 2 seviyesinden yüzde 4'e yükseltti. Karar bugünden itibaren geçerli olacak.

Realin değerlenmesine neden olan sıcak para girişlerine karşı alınan önlemler konusunda Mantega, "Pek çok ülke kur için önlemler alıyor, hiç kimse bunu ihmal etmiyor "dedi. 

Brasilia'da gazetecilerle konuşan Mantega, "Karşımızda kur savaşı tehlikesi var ve bizi kaygılandıran bu.  Tek tek önlemler yerine eşgüdüm içinde uygulanacak önlemler almamız daha doğru" dedi.

Kolombiya merkez bankası Eylül ayından itibaren para birimindeki değer artışını sınırlamak için dolar almaya başladı.  Şili'de de merkez bankasının aynı yöntemi izlemesi istendi. 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir