Bu bitkiler uykusuzluğa çare

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz, "Ihlamur, kekik, sarı kantaron otu, papatya çiçeği çayları yatağa gidince uykuya geçiş süresini kısaltır ve dalmayı  kolaylaştırabilir" dedi.

Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, uyku sorunlarında izlenmesi gereken yıl konusunda AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Uykusuzluğun birçok hastalığın belirtisi olduğunu, erken tanı için hekime başvurmanın çok büyük önem taşıdığını ifade eden Yılmaz, "1 ay ya da daha uzun süreli uyku sorunlarında mutlaka bir hekime gitmek gerekir ancak bu süre içinde bazı bitkisel ürünler kısa süreli çözüm sunabilir" dedi.

Yatmadan 10-15 dakika önce içilecek bazı bitki çaylarının uykuya dalmayı kolaylaştırdığını vurgulayan Yılmaz, iyi bir baharat ve antibiyotik olan ada çayının, bal ve sirke ilave edilerek içilmesi halinde huzursuzluk nedeniyle uykuya geçemeyenlere ya da aşırı yorgunluktan uykusunu sürdüremeyenlere iyi geldiğini belirtti. Yılmaz, "Ada çayı gece terlemesi nedeniyle uykusu bölünenler için de yararlı olabilir" diye konuştu.

Prof. Dr. Yılmaz, uykusuzluğa çare olabilecek diğer bitkilerle ilgili şu önerilerde bulundu:

"Ihlamur, kekik, sarı kantaron otu, papatya çiçeği çayları yatağa gidince uykuya geçiş süresini kısaltır ve dalmayı kolaylaştırabilir. Yatmadan 10-15 dakika önce ılık muzlu ve ballı süt içmek ya da ayçiçeği yağı ile gargara yapmak da uykuya geçişi hızlandırır.

İçindeki etkili maddeler kan şekerinin organizmaya dağılımını dengelediğinden elma da uykusuzluğa iyi gelir. Gelincik çiçeklerinin balla karıştırılması ile elde edilen macun geçmişte de uykusuzluk için kullanılmıştır."