Bu defa hem altın hem dolar kazandırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Nazlı Gökçe MİS - TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ AŞ

Geçtiğimiz hafta ilk günden fiyat bandını sert şekilde yükselten altın 1224 dolar/ons seviyesine kadar ulaştı. Haftayı 1192 seviyesinden kapatan altın yüzde 2.1 kazandırırken, gümüş yüzde 5.36 getiriyle yatırımcılarını mutlu etti.

Altın haftaya oldukça hızlı başladı. İlk işlemin 1167 dolar/ons’tan gerçekleşmesinin ardından Asya’da 1142 dolar/ons’a kadar satış yedi. Asya tarafında, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s'in Japonya hükümetinin kredi notunu indirmesi, yatırımcıları ‘güvenli liman’a yöneltti. Tepki alımlarının da etkisiyle altın 1150 dolar/ons üzerine oturdu. ABD’nin verileriyle daha fazla alım gördü. Ülkenin İmalat, Üretim ve İstihdam endeks verileri beklentileri tam karşılayamazken, altın adeta uçarak 5 haftanın en iyi fiyatı olan 1224,50 dolar/ons’a tırmandı. Ham petrol fiyatlarındaki sıçrayış da, altın pozitif fiyatlanırken, gün içinde ons’ta 80 dolarlık oynama yapan maden, salı günü kar realizasyonlarının ve sakinleşen yatırımcılarının etkisiyle 1190 dolar/ons'a gevşedi. Hafta ortasında ABD'den açıklanan Özel Sektör istihdam raporunun beklentileri karşılayamamasının ardından hayal kırıklığı yaşayan yatırımcılar madeni bu kez 1215 dolar/ons'a kadar taşıyabildiler. Cuma gününe gelindiğinde ABD'nin Tarım Dışı İstihdam raporu, 230.000 beklentiye karşılık 321,000 açıklanarak yatırımcıların risk iştahını açtı. Daha riskli enstrümanlara yönelen yatırımcılar altının 1186 dolar/ons'a kadar yuvarlanmasına neden oldu. Seans sonuna doğru toparlanan altın haftayı 1192.28 dolar/ons'tan yüzde 2.1 getiriyle tamamlamayı başardı. Gümüş yüzde 5.36 ile ara öne geçerken, platin yüzde 1.8 kazandırdı. Paladyum ise yüzde 1 değer kaybına uğradı. Dolar da tercih edilen enstrumanlar arasında yerini alarak yüzde 1.3 değerlendi.

Doların son günkü hamlesinin yanında altın'ın 1200 dolar/ons altında kalması, önümüzdeki günlerde madenin biraz daha satış yiyebileceğini gösteriyor. 1207 dolar/ons üzerinde kapanış yapabilirse kısa vadede pozitif diyebiliriz.