Saygı ve özlemle anıyoruz

Bugün 10 Kasım. Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 78. yılında törenlerle anılıyor... Devlet erkanının yer aldığı ilk tören Anıtkabir'de yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 78. yılında törenlerle anılıyor. Başken'te ilk tören Anıtkabir'de gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törenin adresi bu yıl değişti. Cumhurbaşkanlığı Sarayı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi, adli yıl ve akademik yıl açılışlarının ardından anma törenine de ev sahipliği yapacak.

Binler Dolmabahçe Sarayı'na yürüdü

İstanbul'da binlerce insan Atatürk'ü anmak için son anlarını geçirdiği Dolmabahçe Sarayı önüne metrelerce uzunluğunda bir bayrakla yürüdü. Türkiye'nin bir çok yerinde saatler 09.05'i gösterdiği anda binlerce insan arabalarından inerek saygı duruşunda bulundu. 

9'u 5 geçe tüm yurtta hayat durdu9'u 5 geçe tüm yurtta hayat durdu

TBMM'de tören düzenlendi

Büyük Önder Atatürk'ün vefatının 78. yılı nedeniyle TBMM'de tören düzenlendi.

Törene, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, TBMM Katip Üyesi CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, bazı milletvekilleri, TBMM İdari Teşkilatı yöneticileri ile Meclis çalışanları katıldı.

Aydın, Meclisteki Atatürk Anıtı'na "TBMM Başkanlığı" yazılı, kırmızı beyaz karanfillerden oluşan çelenk koydu.

Atatürk'ün vefat ettiği saat olan 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunan Aydın ile törene katılanlar, daha sonra İstiklal Marşı'nı okudu.

Devlet erkanının mesajları

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal'in vefatının 78. yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Erdoğan, Cumhuriyetin banisi Gazi Mustafa Kemal'i, ebediyete irtihalinin 78'inci sene-i devriyesinde rahmetle yad ettiğini belirtti.

1919'da Samsun'a çıkarak başlattığı İstiklal Harbi'ni, 1923'te Ankara'da Cumhuriyeti kurarak, zafere ulaştıran Gazi Mustafa Kemal'in, adını tarihe nakşettirmiş kahraman bir asker, büyük bir devlet adamı olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Gazi Mustafa Kemal, bu ülkenin ve milletimizin ortak değerlerinden biridir. Uzun yıllar Gazi'yi sahiplendiğini iddia eden bazı kesimler, maalesef, onu kendi marjinal ideolojilerine, günlük siyasetin kısır tartışmalarına alet etmişlerdir. Oysa Gazi'nin hatırasına sahip çıkmak, bağımsızlığımıza, vatanımıza, bayrağımıza, Cumhuriyet'e ve ülkemizin bin yıllık medeniyet birikimine, Kurtuluş Savaşı ruhuyla sahip çıkmayı gerektirir. Nitekim Türkiye, son 14 yılda her alanda hayata geçirdiği kapsamlı reformlarla, devleti milletle kucaklaştıran politikalarıyla, bunu en iyi biçimde ispatlamıştır. Kahraman milletimiz de 15 Temmuz ihaneti karşısında sergilediği asil direnişle, ülkemizin bu kazanımlarını canı pahasına muhafaza edeceğini tüm dünyaya ilan etmiştir."

Erdoğan, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye'nin istikrar ve güven içinde büyümesi, demokrasinin standartlarının yükselmesi ve Gazi Mustafa Kemal'in "En büyük eserim" dediği Cumhuriyetin güçlenmesi için yılmadan, yorulmadan çalışmanın sürdürüleceğini vurguladı.

Mesajında, Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına bir kez daha Allah'tan rahmet dileğinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, aziz şehitleri, gazileri ve tüm ecdadı şükranla andığını ifade etti.

Başbakan Binali Yıldırım

Başbakan Binali Yıldırım, "Onun 'en büyük eserim' dediği Türkiye Cumhuriyeti, bugün, dünyada sözü dinlenen, dostluğu aranan ve uluslararası sorunların çözümünde aktif rol üstlenen yüksek itibara sahip bir ülke konumundadır. Hükümetimiz de bu itibarla cumhuriyetimizi ve demokrasimizi güçlendirmek için azami gayret sarf etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Yıldırım, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü ve Atatürk Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajında, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü ebediyete irtihalinin 78. yılında minnet ve şükranla yad etti.

Cumhuriyetin 93. yıl dönümünü iftiharla kutlayan Türkiye'nin istikrar içinde güçlenmeye, büyümeye ve demokrasinin standartlarını her geçen gün yükseltmeye devam ettiğini bildiren Yıldırım, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Onun 'en büyük eserim' dediği Türkiye Cumhuriyeti, bugün, dünyada sözü dinlenen, dostluğu aranan ve uluslararası sorunların çözümünde aktif rol üstlenen yüksek itibara sahip bir ülke konumundadır. Hükümetimiz de bu itibarla cumhuriyetimizi ve demokrasimizi güçlendirmek için azami gayret sarf etmektedir. Vefatının yıl dönümü vesilesiyle, Gazi Mustafa Kemal ve istiklal mücadelemizin bütün kahramanlarına bir kez daha Allah'tan rahmet diliyor, aziz şehitlerimizi, gazilerimizi ve tüm ecdadımızı şükranla anıyorum."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Atatürk'ün bizlere bıraktığı en büyük miras olan Türkiye Cumhuriyeti, birlik, beraberlik ve bütünlük içinde özgürlüklerine sahip çıkan vatandaşlarımızın kararlılığıyla sonsuza kadar yaşayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü ve Atatürk Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajında, Kurtuluş Savaşı'nın önderi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, başta mazlum milletler olmak üzere tüm dünyaya örnek olan büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, ebediyete intikalinin 78. yılında saygı, rahmet ve giderek büyüyen özlemle yad ettiğini belirtti.

Her geçen gün Atatürk'ün büyük dehası ile kurduğu Cumhuriyet'in ve mimarı olduğu demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin ne kadar önemli olduğunun daha iyi anlaşıldığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, Atatürk'ün ilke ve devrimlerinin kendilerine, tüm bölgeye ve dünyadaki mazlum milletlere ışık tutmaya devam ettiğini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Cumhuriyete ve demokrasiye aşık olan halkımız bu karanlık günleri de aşacak, çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkma hedefine ulaşacaktır. Cumhuriyet Halk Partisi mirasçısı olduğu görkemli tarihin verdiği büyük güçle bu büyük mücadelenin ön saflarında ilerlemektedir. Atatürk'ün bizlere bıraktığı en büyük miras olan Türkiye Cumhuriyeti, birlik, beraberlik ve bütünlük içinde özgürlüklerine sahip çıkan vatandaşlarımızın kararlılığıyla sonsuza kadar yaşayacaktır. Bu inançla, Büyük Atatürk'ü saygıyla selamlıyor, onun şahsında dava ve silah arkadaşlarını, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını bir kez daha sevgi, saygı, rahmet ve şükranla anıyorum."

Atatürk'ün cenazesinden hiç görünmeyen fotoğraflarAtatürk'ün cenazesinden hiç görünmeyen fotoğraflar

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türk milletine kast etmek için sıraya giren muhasım odaklara karşı milletini uyardığını, milli uyanışa liderlik yaptığını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin onun sayesinde gıpta ve hayranlıkla izlenen bir ülke haline gelerek ateşle çevrili bir vatan coğrafyasında varlık ve birliğine sahip çıktığını" ifadesini kullandı.

Bahçeli, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü ve Atatürk Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada ölümünün 78. yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet, minnet ve hasretle yad ettiklerini bildirdi.

Atatürk'ün, Türk milletinin karanlık bir döneminden, umutsuzluğun kopkoyu sisi altından ışık hüzmesi gibi parladığını, durgunluğu yaran, duraklamayı bitiren milli akıl olarak çağladığını ve çağa yön verdiğini kaydeden Bahçeli, O'nun geride kalan emanetlerinin Türkiye’nin geleceğini tayin etttiğini belirtti.

Bahçeli açıklamasında, "Gazi Mustafa Kemal bir fikir ve aksiyon mihveri, milletine gönülden bağlı ve inanmış bir dava şuurudur. Aynı zamanda askeri bir deha, taktik ve strateji ustasıdır. Bu özellikleri sayesinde 1919’lu yıllardan 1922 İzmir’ine kadar kurtuluşumuzun ana çatısını ilmek ilmek dokumuş, bağımsızlığımızın hisarlarını aşama aşama inşa ve ihya etmiştir." ifadesini kullandı.

Atatürk'ün tutsak ve bağımlı yaşamaya tamamen karşı ve işgal ve ihanetin amansız düşmanı olduğunu vurgulayan Bahçeli, onun, gücünü milletten aldığını, heyecanını tarih ve ecdadın hatıralarında bulduğunu, sabır ve tahammülünü muzaffer Türklüğün ruhundan çıkarmış bir liderlik vasfıyla hem milleti hem de mazlum milletlerin kalbinde taht kurduğunu bildirdi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, "Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensupları olarak, yüreğimizde taşıdığımız vatan ve millet sevgisi, barış ve güvenliğin teminatı etkin, caydırıcı, saygın gücümüz ve üstün disiplin anlayışımızla görevimizin başında, asil milletimizin hizmetinde ve Atatürk'ün izindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Akar, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü ve Atatürk Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajında, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü ebediyete intikalinin 78. yılında saygı ve minnetle yad etti.

Akar, mesajında şunları kaydetti:

"TSK mensupları olarak, yüreğimizde taşıdığımız vatan ve millet sevgisi, barış ve güvenliğin teminatı etkin, caydırıcı, saygın gücümüz ve üstün disiplin anlayışımızla görevimizin başında, asil milletimizin hizmetinde ve Atatürk'ün izindeyiz. Bu duygu ve düşüncelerle bilim ve akıl olan manevi mirasına sıkı sıkı tutunduğumuz, milletin kurtuluşu ve mutluluğu için her türlü fedakarlığı şiar edinen ebedi başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ü ve kahraman silah arkadaşlarını, kararlılıkla sürdürdüğümüz terörle mücadele harekatında, 15 Temmuz'da ve sınır ötesi faaliyetlerde şehitlik mertebesine ulaşan silah arkadaşlarımız, Jandarma mensuplarımız, polislerimiz ve korucularımız başta olmak üzere kanlarını, canlarını kutsal değerlerimiz uğruna feda eden bütün aziz şehitlerimizi rahmetle kahraman gazilerimizi saygıyla anıyor, aziz hatıraları önünde minnet ve şükranla eğiliyorum."

Bu konularda ilginizi çekebilir