Bursa iş dünyasından ‘güvenilir gıda’ seferberliği

Bursa TSO, ‘Güvenilir Gıda Tüketelim, İsrafı Önleyelim’ projesi ile 12 bin öğrenciye ulaşacak. Açılacak BTSO üniversitesinde gıda kurulması için çalışan oda, zeytinyağında uluslararası bir marka yaratacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

BURSA - Gıda sektöründe sürdürülebilirlik ve farkındalık yaratmak için Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) bünyesinde faaliyet gösteren BTSO Gıda Konseyi, düzenlediği Gıda Kongresi’nin ardından “Güvenilir Gıda ve İsrafı Önleme” kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında 110 okulda 12 bin öğrenciye bilgi aktarılacak. Kurulacak BTSO üniversitesinde Gıda bölümü açılması için çalışan Konsey, ayrıca zeytinyağında uluslararası bir marka oluşturulabilmesi için de hazırlık yapıyor. 

Türkiye’nin 2023 hedefinde gıda sektörünün 150 milyar dolarlık GSMH’ya ulaşması, bunun da 50 milyar dolarının ihracattan sağlanması hedefleniyor. Türkiye’deki gıda üretiminin yüzde 58’i Güney Marmara’dan karşılanırken, Bursa, otomotiv ve yan sanayi ile tekstilin yanı sıra gıda üretiminde de önemli bir merkez konumunda. Dünyada bugün, 1.2 milyar insanın günlük beslenme ihtiyaçlarını karşılayamadığına dikkat çeken Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Yıldız, sürdürülebilir gıda üretiminin hem dünya hem de Türkiye açısından stratejik önem arz ettiğini vurguladı. Konsey olarak bu çerçevede projeler geliştirdiklerini belirten Yıldız, hedefl erinin güvenilir gıda ve israf konusunda farkındalık yaratmak olduğunu söyledi. Konsey olarak 19 yıl aradan sonra ilk kez Bursa’da ‘Güvenilir Gıda Stratejileri’ temasıyla kongre düzenlediklerini kaydeden Dr. Mustafa Yıldız, “Ticaret ve Sanayi Odası şemsiyesi altında düzenlenen ilk kongredir. Konular da günümüz ihtiyaçlarına ve sektörün geleceğine yön verecek alanlarda belirlendi. Kongrede bir çok konu masaya yatırıldı. Şimdi kongrenin çıktıları kitap haline getiriliyor” şeklinde konuştu. Bursa’nın gıda alanındaki potansiyeline haksızlık yapıldığını ifade eden Yıldız, bunu aşmak için BTSO bünyesinde kurulacak üniversite içerisinde bir gıda bölümünün de kurulacağı bilgisini verdi. 

Gıda israfı 1 trilyon dolara ulaştı 

Konsey olarak “Güvenilir Gıda Tüketelim, İsrafı Önleyelim” konulu projeyi hayata geçirdiklerini hatırlatan Mustafa Yıldız, okullar, STK’lar ve kamu kurumlarıyla birlikte çalışarak bu projeyi Bursa’nın en geniş tabanlı projesi haline getireceklerini söyledi. İsrafın önlenmesinin üretim kadar önem arz ettiğine dikkat çeken Yıldız; Türkiye’de israf edilen 1,3 milyar tonluk gıdanın ekonomik değerinin 1 trilyon doları bulduğunu, Türkiye’de israf edilen gıdada ekmeğin 2,1 milyar adetle ilk sırada yer aldığına işaret etti. Yıldız; “Bu çerçevede belirlenen 110 okulda 12 bin öğrenciye bilgi aktarılacak. Okul aşaması tamamlanınca STK’larda bunu devam ettireceğiz. Ardından kamudaki personellere ve toplu tüketimlerin yapıldığı tüm yerlerde eğitimler verilecek. Çarpan etkisiyle Bursa’da 100 bin kişiye ulaşacağız. Bunu bir kültür ve yaşam biçimine dönüştürmek gayreti içindeyiz. Şehrin dinamiklerini de bu işe katarak farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Bursa mutlaka bir zeytinyağı markası çıkarmalı

Bursa’nın sofralık zeytinde önemli bir yeri olduğuna değinen Yıldız, “Önümüzdeki 20 yılda zeytinyağı dünyada sağlıklı beslenme için çok özel bir ürün olarak satılacak. Bursa mutlaka bir zeytinyağı markası çıkarmalı. BTSO öncülüğünde, bu konuda yatırım yapacak sermayedarları tespit ederek değeri artıracak yeni bir marka yaratılması için çalışmalar yürütüyoruz. Gıda alanında dünya ölçeğinde sunduğumuz markalarımız zayıf. Marka, desteklenmesi gereken bir süreç. BTSO olarak bu konuda destek vermeye hazırız” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir