Bursa Tarihi Kapalı Çarşı, AVM statüsü ile gece de açık olacak

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Bursa Tarihi Kapalı Çarşı ve Hanlar Bölgesi, yapılacak düzenlemeyle AVM statüsüne kavuşacak. Lokal bir yönetmelik oluşturularak çarşının gece geç saatlere kadar açık kalması sağlanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

BURSA - Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ndeki restorasyon ve yenileme çalışmaları ile bölgenin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesini sağlayan Büyükşehir Belediyesi, çarşının daha çok müşteri çekmesi ve AVM mantığında işlemesi için düğmeye bastı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi aksta esnafın görüşleri doğrultusunda lokal bir yönetmelik oluşturacaklarını, sosyal alanları artırarak mağazaların gece geç saatlere kadar açık kalmasını sağlayacaklarını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ndeki yüzde 80’lik alanın tamamen yenilendiğini, Reyhan Pazarı, Gelinlikçiler Çarşısı ve Kayhan’daki bir kısım alandaki çalışmaların ise sürdüğünü ifade etti. Devam eden çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Bursa’nın 14. yüzyılda oluşturulmuş tarihi aks üzerinden dünyanın gözbebeği haline geleceğini belirten Başkan Altepe, esnafın da ‘çizilen yol haritasına karşı hassasiyet göstermesi karşılığında’ bölgenin ciddi bir turizm potansiyeli elde edeceğini anlattı. 

Kapalı mekan ve sosyalleşme alanlarıyla birlikte AVM’lerin geç saatlere kadar açık kaldığını ve Bursa Tarihi Kapalı Çarşı, AVM statüsü ile gece de açık olacak UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Bursa Tarihi Kapalı Çarşı ve Hanlar Bölgesi, yapılacak düzenlemeyle AVM statüsüne kavuşacak. Lokal bir yönetmelik oluşturularak çarşının gece geç saatlere kadar açık kalması sağlanacak. gündüz alışveriş yapma imkanı bulunmayan vatandaşların buralara akın ettiğini vurgulayan Başkan Altepe, ilk olarak çalışma saatlerinin düzenlenmesi gerektiğini hatırlattı. Restorasyon ve yenileme çalışmalarının ardından sosyal alanlarda iyileştirmeye gideceklerini belirten Başkan Altepe, çarşı için çarşı esnafıyla birlikte çarşıya özel bir yönetmelik oluşturarak, çarşıyı saat gibi işleyen bir hukuk sistemine kavuşturacaklarını anlattı. Recep Altepe; “Hedefimiz, çarşının çalışma düzenini sağlamak ve kaliteyi artırmak. Çarşıyı AVM mantığıyla canlandırmamız gerekiyor. Çalışma saatlerinden tertip düzene kadar, AVM’lerde hangi kurallar varsa burada da o kuralların olması gerekiyor. Bu düzeni sağlarsak, vatandaş alışverişini başka yerde yapmaz. Çarşı da ayağa kalkmış olur” dedi.

BTSO’dan Payitaht Çarşı Projesi’yle destek

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay da BTSO Payitaht Çarşı Projesi ile Büyükşehir Belediyesi’ne destek verdiklerini dile getirdi. İç Fidan Han ve Kubbeli Hal’i BTSO olarak yenileyeceklerini, üst kısmını estetik bir mimari ile kapatarak modern bir alışveriş ve yaşam merkezi yapmayı hedefl ediklerini anlatan Burkay, proje kapsamında tüketici danışma ofisleri kurulması, bebek bakım odaları oluşturulması, mevcut tuvaletlerin modernize edilmesi gibi fiziksel düzenlemelerinin de yer aldığını aktardı. İbrahim Burkay; “Eğer bu dönemi kaçırırsak, bir daha böyle fırsat gelmeyebilir. Bizim çarşılarımız 40-50 değil 600-700 yıllık bir geçmişe sahip. Burası bize Allah’ın bir lütfu. Dolayısıyla çarşının AVM’ler karşısında bu kadar geriye düşmesi çarşıdan kaynaklı olamaz. Belki bizlerde biraz gayret eksikliği var. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi’nin getireceği düzenlemelere hasassiyetle yaklaşmamız gerekiyor” diye konuştu.