Bursa'da iş eldivenleri sektörü yükselişte
Ümit DOĞRU / Eldiven Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
İş eldiveni sektörü Türkiye'de yeni ve pek önemsenmeyen bir sektör olarak görünmekte. Halkımız
henüz iş eldiveni kullanmaya alışmadı. Bunun bir nedeni de fiyatların pahalı olduğunu düşünen işyeri sahiplerinin ek masraf olacağını düşünerek işçilere iş eldiveni kullanmayı tavsiye etmemeleridir.
Kore'deki işyerlerinde günlük kişi başına bir çift iş eldiveni kullanırken, Türkiye'de bu rakam kişi başına
ayda 0,002 çifttir. Kore'nin kişi başına nüfusuna oranla ayda 3,6 çift iş eldiveni tükettiği hesaplanırsa sadece bu ülkede 389 milyon dolarlık bir piyasa oluşmakta.
İş eldivenine olan talebin gitgide artacağını düşünen iş eldiveni esnafı artık yabancı menşeli ürünlerden çekinmiyor. Bu yıl iş hacminin 135 milyon TL olması öngörülen iş eldiveni piyasasının yüzde 95'i yurtiçi üretimden karşılanıyor, ithalat durma noktasına geldi.
2008'de özellikle Bursa'da üretimi durduran 5 firmamız, şubat ayından itibaren en azından yüzde 50 kapasite ile üretime başlamış, yeniden personellerine iş imkanı tanımıştır. Şubat ayından itibaren Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın (DTM) eldiveni tekstil ve konfeksiyon sınıfına dahil ederek kontrol mekanizmasının daha iyi çalıştırılmasını sağlamaları, Türkiye'deki eldivencilere ciddi bir çalışma alanı açmış durumda. İş eldiveni piyasası uygun zamanlarda DTM tarafından desteklenince özgüvenini de pekiştirmiştir. Sanayi ile DTM'nin sıkı işbirliği bu başarıyı getirdi.
Türkiye'nin iş eldiveni piyasası diğer sektörlerdeki genel gerilemeye rağmen her yıl yüzde 30'dan fazla büyüyor. Yakın gelecekte büyüme hızının daha da artacağını öngörüyoruz. Türkiye'de yıllık eldiven tüketim oranları 2006 yılında 45 milyon iken 2007 yılında 80'e, 2008 yılında ise 104 milyona yükseldi. Bu yıl ise rakamın 160 milyona çıkması öngörülmekte.
Bu yükselişin, iş güvenliğindeki zorunluluktan değil, temizlik ve kullanımın yanı sıra fiyat avantajından kaynaklandığı düşünülmekte. İnşaat, gıda, otomotiv, elektrik sanayi, mobilya ve aksesuarları, tekstil, tarım, hayvancılık, ormancılık, hırdavat sanayi, makine teknik, gemi (tersane), maden, mermer, cam, TSK, belediye fen işleri, temizlik-geri dönüşüm, yapı marketler gibi sektörler yakın gelecekte iş eldivenlerinin zorunlu olacağı düşünülen sektörlerdendir.
Eğer Türkiye bu sanayie daha çok destek verirse büyük bir pazara sahip olan AB'ye ihracat konusunda büyük imkanlar söz konusu. Özel bir teknik gerektirmeyen bu ürünü ithal etmektense üreterek ihracatını yapmak çok daha mantıklı ve kazançlı. Bugünkü mevcut kriz ortamında yatırım yapmaktan çekinmek sektöre ve istihdama zarar veriyor. Sektörde özel iş eldivenleri için yatırım yapmak gerekirken gelecek korkusundan dolayı karar vermekte zorlanılmakta. Aksine geleceği düşünerek yatırımlara ara vermemek ve hızlandırmak gerekiyor. 1 milyar dolarlık Türkiye piyasası komşu ülkelere büyük bir ihracat potansiyelini içeriyor.Yatırım için, DTM iş eldiveni esnafı yönlendirmelidir.