Bütçe Kanunu'na kısmi iptal
2001 Mali Yılı Bütçe Kanununun 29. maddesinin (e) fıkrasındaki hüküm iptal edildi.
ANKARA - Anayasa Mahkemesi, 2001 Mali Yılı Bütçe Kanununun 29. maddesinin (e) fıkrasında yer alan ve "tasfiye edilen fonların her türlü gelirlerinin, tasfiye edilmelerine ilişkin mevzuatta özel bir düzenleme bulunmaması halinde, bu konuda yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar yürürlükten kaldırılan hükümlere göre tahsil edilmesine ve genel bütçeye gelir kaydedilmesine" olanak sağlayan hükmü iptal etti.
Danıştay 8. Dairesi, 2001 Mali Yılı Bütçe Kanununun 29. maddesinin (e) fıkrasının, Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla iptali ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.
"Fonların Ödenek ve Gelirleri" başlıklı 29. maddesinin itiraz konusu (e) fıkrasında, kanun veya kanun hükmünde kararname dışında diğer mevzuatla kurulmuş bulunan fonların, Maliye Bakanı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu bakanların müşterek teklifi üzerine Başbakan onayıyla tasfiye edilebileceği, bu fonların tasfiyesine ilişkin kanun tasarılarını Maliye Bakanı ile Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu bakanların hazırlamaya yetkili olduğu belirtiliyor.
Fıkrada ayrıca, "tasfiye edilen fonların her türlü gelirleri, tasfiye edilmelerine ilişkin mevzuatta özel bir düzenleme bulunmaması halinde, bu konuda yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar yürürlükten kaldırılan hükümlere göre tahsil edilmeye devam olunacağı ve genel bütçeye gelir kaydedileceği" ifade ediliyor.
Davayı esastan görüşen Anayasa Mahkemesi, söz konusu fıkranın 3. paragrafında yer alan "Tasfiye edilen fonların her türlü gelirleri, tasfiye edilmelerine ilişkin mevzuatta özel bir düzenleme bulunmaması halinde, bu konuda yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar yürürlükten kaldırılan hükümlere göre tahsil edilmeye devam olunur ve genel bütçeye gelir kaydedilir" hükmünü oy birliğiyle iptal etti.
Yüksek Mahkeme'nin kararında, fon uygulamalarının kamu mali disiplinini bozucu etkisinin ortadan kaldırılması, maliye politikalarının etkinliğinin artırılması ve fonların belirli bir mali disipline kavuşturulması amacıyla 1992 yılından itibaren Merkez Bankası nezdinde Müşterek Fon Hesabı açılarak tüm fonların gelirlerinin bu hesaba kaydedilmesine başlanıldığı anımsatıldı.
Devletin gelir ve giderlerinde birliğin ve şeffaflığın sağlanması amacıyla birtakım yasalar çıkartıldığı hatırlatılan kararda, "tasfiye edilen fonların her türlü gelirlerinin, tasfiye edilmelerine ilişkin mevzuatta özel bir düzenleme bulunmaması halinde, bu konuda yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar yürürlükten kaldırılan hükümlere göre tahsil edilmeye devam olunacağı ve genel bütçeye gelir kaydedileceği öngörülerek diğer yasalarla yapılması gereken bir düzenleme Bütçe Yasası ile yapıldığı" belirtildi.
Bu nedenle diğer yasaların konusu olan bu düzenlemenin Bütçe Yasası ile yapılmış olmasını, Anayasa'ya aykırı bulan Anayasa Mahkemesi, 2001 Mali Yılı Bütçe Kanununun 29. maddesinin (e) fıkrasını oy birliğiyle iptal etti.
Yüksek Mahkeme ayrıca, 2003 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nun "Fonlara ilişkin hükümler" başlıklı 25. maddesinin (c) fıkrasında yer alan aynı hükmün de oy birliğiyle iptaline karar verdi.