Bütçede "Türkiye Kürdistanı" kavgası

BDP'nin 2014 bütçesine ilişkin yazdığı muhalefet şerhindeki "Türkiye Kürdistanı" ifadesi kavga çıkardı. Tartışmaların ardından Kürdistan ifadesi bütçe tasarısından çıkarıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - BDP'nin 2014 yılı bütçesine ilişkin yazdığı muhalefet şerhindeki "Türkiye Kürdistanı" ifadesi kavga çıkardı. Meclis Genel Kurulu'nda Bütçe Görüşmesi tutanaklarından "Kürdistan" kelimesinin çıkarılması için yapılan tartışma büyüyünce MHP ve BDP'li vekiller arasında tartışma çıktı. BDP Milletvekili İdris Baluken, MHP'li Özcan Yeniçeri'ye yumruk atmaya çalıştı. Araya giren milletvekilleri engellemeye çalıştı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, konuyu, TBMM Genel Kurulu'nda bugün usul tartışmasıyla gündeme getireceklerini belirtti. Elitaş, "Kürdistan", "Türkiye Kürdistanı" gibi ifadelerin metinde çıkarılmasını talep edeceklerini kaydetti. Elitaş, "Bu Anayasa'ya aykırı... Kabul edilmemesi gerekirdi" diye konuştu.

Tasarıdan çıkarıldı

Mecliste bütçe tasarısında yer alan Kürdistan ifadesi çıkarıldı

Bahçeli açıklama yapmayacak

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin, BDP'nin 2014 yılı bütçesi muhalefet şerhinde geçen "Türkiye Kürdistanı" ifadesi nedeniyle yarın bütçe üzerinde Genel Kurul'da konuşma yapmayacağını açıkladı.

Bütçe görüşmeleri yarın başlıyor

TBMM Genel Kurulu'nda 2014 yılı bütçe görüşmeleri yarın başlıyor. 2014 yılı bütçe maratonu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun ardından bu kez Genel Kurul'da sürecek. Meclis, bütçe için hafta sonları dahil 11 gün süreyle mesai yapacak.    

Genel Kurul, yarın saat 14.00'te TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında toplanacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2012 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı ile ilgili sunuşunun ardından AK Parti, CHP, MHP ve BDP grupları adına birer saat süreyle konuşmalar yapılacak. 

AK Parti Grubu'ndan Karaman Milletvekili Lütfi Elvan ile Denizli Milletvekili Nihat Zeybekçi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile BDP Grubu'ndan Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken ile Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın ardından Hükümet adına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan söz alacak.  

Bütçe görüşmelerinde yarın şahıslar adına biri lehte, biri de aleyhte olmak üzere iki milletvekili 10'ar dakika süreyle görüşlerini dile getirecek. 

2014 yılı bütçe görüşmeleri, 20 Aralık'ta sona erecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir