Büyükekşi: İhracatta tarihi rekor kıracağız

TİM Başkanı Büyükekşi, İhracatın 135 milyar dolar sınırına dayanacağını belirterek, bunun Cumhuriyet tarihinin rekoru olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Bu sene 135 milyar dolarlık yeni bir Cumhuriyet Tarihi rekoru kıracağımızı düşünüyoruz" dedi.

Büyükekşi, CNR Expo'da düzenlenen AYSAF Uluslararası Ayakkabı Yan Sanayi Fuarı'nın açılışında, üretim kalitesinde dünyaya damga vurduklarını, ancak artık başarılarının sadece kalite ile kısıtlı kalmadığını, tasarımda, modada söz sahibi olduklarını söyledi.

İlk 9 ayda Türkiye'nin ihracatını yüzde 22 arttırmayı başardıklarını vurgulayan, Büyükekşi, bu başarıya, Ortadoğu'da yaşanan bir takım olumsuz gelişmelere rağmen ulaştıklarını belirterek, hem ana pazarlarda büyüdüklerini hem de alternatif pazarlarda güçlenmeye devam ettiklerini kaydetti.

Mehmet Büyükekşi, "2008 yılında 132 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiş ve Cumhuriyet Tarihi'nin en yüksek rakamına ulaşmıştık. Bu sene 135 milyar dolarlık yeni bir Cumhuriyet Tarihi rekoru kıracağımızı düşünüyoruz. İtalya'nın kredi notunun bir derece daha düşürülmesi bundan sonraki günlerde Türkiye'nin güvenli bir liman olacağı konusunda bize önemli ipuçları veriyor" dedi.

Türkiye'nin, dünya ekonomilerinin dalgalandığı bir dönemde önemli başarılara imza attığına işaret eden Büyükekşi, Türkiye'nin tüm dünyadan pozitif bir şekilde ayrıştığını belirtti.

Ayakkabı sektörü ihracatının da güzel seyir izlediğini ifade eden Mehmet Büyükekşi, yılın ilk 9 ayında ayakkabı sektörünün ihracatının yüzde 15,3 artış göstererek 354 milyon dolara yükseldiğini, yılı 500 milyon dolara yakın bir rakamla kapatacaklarını tahmin ettiklerini kaydetti.

Üretimi bir şekilde Anadolu'ya yaymak gerektiğini söyleyen Büyükekşi, Türkiye'nin bu meslekte alabileceği çok uzun yol olduğunu, bunun yolunun da üretimden geçtiğini vurguladı.

Büyükekşi, "Önümüzdeki yıl için yeni çıkacak teşviklerde emek yoğun sektörlere ayrı, teknoloji yoğun sektörlere ayrı teşvikler çıkacağını bekliyoruz" dedi.

Türkiye'nin şu anda rol model bir ülke olduğunu ifade eden TİM Başkanı Büyükekşi, Türkiye'nin komşu ve çevre ülkelerde yükselen bir yıldız olduğunu söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir