Büyükekşi: Yerli otomobilde mühim olan katma değerdir

TİM Başkanı Büyükekşi, yerli otomobilin yüzde 100 olmasının önemli olmadığını belirterek, "Mühim olan katma değerdir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi, yerli otomobilde elde edilecek başarının diğer sektörlere de ilham olacağını belirterek, "Burada önemli olan yüzde 100'ü yerli otomobil yapmak değil. Önemli olan Türk markalı ürün üretmektir. Hangi ürünü nerede daha ekonomik olarak yaptırırsanız, yaptırırsınız. Mühim olan katma değerdir" dedi.

İstanbul İktisatçılar Derneği (İKDER) ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi tarafından düzenlenen 3. Uluslararası İstanbul İktisatçılar Zirvesi "Girişimcilik, İnovasyon ve Ekonomik Kalkınma" teması ile gerçekleştirildi.

Zirvede yaptığı konuşmada Büyükekşi, Türkiye’nin 2000 yılında dünya ticaretinden binde 5 pay alırken, şimdi 8 pay aldığına dikkat çekerek, "Irak, İran, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere ihracatımız oldukça hızlı yükseldi. Örneğin Irak'a 2000 yılında hiç ihracat yapmıyorken, Irak şimdi en fazla ihracat yaptığımız 4. pazarımız oldu. Şu anda eylül ayı itibariyle en çok ihracat yaptığımız ikinci ülke. Yıl sonuna kadar 7 milyar doları geçmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Tüm bunlar Türk girişimci ruhunun önemli bir başarısı olduğunu vurgulayan Büyükekşi, "İhracatçılarımızla beraber bizler bu farkındalığı inovasyon, teknoloji, yüksek verimlilik ve markalaşma şeklinde yaratacağız" diye konuştu.

Büyükekşi, Türkiye'nin yerli otomobil üretmesinin bir inovasyon ve girişimcilik göstergesi olduğunu dile getirerek, "Yerli otomobilde elde edilecek başarı diğer sektörlere de ilham olacaktır. Burada önemli olan yüzde 100'ü yerli otomobil yapmak değil. Önemli olan Türk markalı ürün üretmektir. Hangi ürünü nerede daha ekonomik olarak yaptırırsanız, yaptırırsınız. Mühim olan katma değerdir" dedi.

Girişimciliğin ekonomik büyümeye, istihdam yaratmaya ve sosyal gelişmeye de katkıda bulunduğunu anlatan Büyükekşi, bir ülkede girişimcilerin sayısı arttıkça, ekonomik gelişmenin hızlanacağını, istihdamın artacağını, yoksulluğun azalacağını ve eşitlikçi kalkınmanın gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir